Verloskundige
Asielzoeker
Meer dan een eeuw
Unie van Waterschappen
Nepal
Bisschop Roermond
Energie Millennium Platform
Nieuw-Zeeland
Havenmeester
Egypte
IJsland
Schrijver
KPN
Millenniumloop
Provincie Friesland
Moslims
Duinwaterbedrijf
Millennium Platform
Politie Haaglanden
Café-eigenaar
Rabbijn
Sea Life
Verkeer en Waterstaat
Nachtzuster
Tokio
Verenigde Staten
Gasunie
Waterschap IJsselmonde
Waterbedrijf
Ziekenhuis
Australië
Cartoon
Haringvliet
Radio Drenthe
Luuk Tomson (42), voorzitter crisisteam en hoofd Spoed Eisende Hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA)


20 december 1999

Een ziekenhuis is een 24-uurs bedrijf. Vandaar dat ook tijdens de kerstdagen en oud & nieuw gewoon gewerkt wordt. Maar dit jaar is alles toch nét een beetje anders. Vandaar dat in het WZA allerlei procedures in werking treden wanneer er onverhoopt iets mis mocht gaan in de millenniumnacht. Er is een crisisteam in het leven geroepen, er zijn gedurende de jaarwisseling twaalf operationele teams 'in huis' en er zal een directielid aanwezig zijn. Het WZA zal hoofdzakelijk gevuld zijn met patiënten die directe zorg behoeven. Slechts zo'n 40% van de bedden zal bezet zijn. Toch is de personele bezetting van enkele afdelingen in de nacht van 31 december op 1 januari iets groter dan normaal. Dit om helemaal op safe te spelen in verband met misschien iets meer vuurwerk of de komst van millenniumbaby's.

"Ik ben begin dit jaar al gevraagd door de directie om voorzitter te worden van het crisisteam. Het liefst zou ik natuurlijk gewoon thuis feestvieren, maar ik ga echt niet met de pest in het lijf aan het werk. Ondanks het feit dat ik ook nog jarig ben op oudejaarsdag. Ik begin gewoon vrolijk tegen elf uur 's avonds. Op de Spoed Eisende Hulp hebben we eigenlijk nooit problemen over diensten. Dat is echt een compliment waard voor de medewerkers, vind ik.

Normaal gesproken werken we met één nachtdienst op oudejaarsavond, deze keer verdubbelen we dat naar twee. Dat is net zoveel als tijdens de TT-nacht. Bovendien ben ik zelf dus ook nog aanwezig. Alle nutsvoorzieningen zijn in het ziekenhuis goed geregeld. Ik verwacht geen gigantische heisa, maar we zijn op alles voorbereid. Ik hoop eerlijk gezegd dat er wel iets gebeurt, want dan zitten we hier met z'n allen in ieder geval niet voor niets. Maar ik denk dat ik als voorzitter van het crisisteam gewoon om 02.00 uur het sein veilig kan geven.

1 januari 2000, 20.02

Ik had het niet echt verwacht, maar het is toch een iets drukkere avond geworden dan een 'normale' oudejaarsavond. Dat had overigens niets te maken met interne problemen door de millenniumbug. Daar hebben we niets van gemerkt. Vanuit het provinciehuis kwam al vrij snel na middernacht het sein dat alles goed ging en in het ziekenhuis kon ik zo rond half twee het 'sein veilig' geven. Alle extra mensen die vanwege de millenniumproblemen in het WZA aanwezig waren, konden toen naar huis. Dat had ik ook kunnen doen, maar op de Spoed Eisende Hulp (SEH) was het toch wel druk. Met name door vuurwerkslachtoffers. Ik heb toen tot half vier maar even bijgesprongen. Ik was er toch en mensen worden graag zo snel mogelijk geholpen.

Het naarste moment kwam toen er vanuit een ambulance een 'body bag' het ziekenhuis in werd gedragen. Een jonge knul van een jaar of zestien, zeventien was getroffen door een lawinepijl die hij af had willen steken en had dat voorval niet overleefd. Dat zet je weer even aan het denken en dat zijn geen prettige boodschappen om te verkondigen. Deze jongen was één van de twee vuurwerkdoden in Drenthe.

Verder was de sfeer in het WZA rustig en relaxed. Er was voor het personeel genoeg te doen want er lagen uiteindelijk meer patiënten dan we hadden verwacht, maar alles is steeds onder controle geweest. Nu ik er een 'dagje over heb geslapen', kijk ik met tevredenheid terug.

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)