Verloskundige
Asielzoeker
Meer dan een eeuw
Unie van Waterschappen
Nepal
Bisschop Roermond
Energie Millennium Platform
Nieuw-Zeeland
Havenmeester
Egypte
IJsland
Schrijver
KPN
Millenniumloop
Provincie Friesland
Moslims
Duinwaterbedrijf
Millennium Platform
Politie Haaglanden
Café-eigenaar
Rabbijn
Sea Life
Verkeer en Waterstaat
Nachtzuster
Tokio
Verenigde Staten
Gasunie
Waterschap IJsselmonde
Waterbedrijf
Ziekenhuis
Australië
Cartoon
Haringvliet
Radio Drenthe
Peter Hagedoorn, projectdirecteur Millennium Platform


20 december 1999

Voor het Millennium Platform is de millenniumnacht natuurlijk een spannende nacht. Dan zal immers moeten gaan blijken of alle inspanningen van afgelopen jaren inderdaad geholpen hebben. En met name is het ook interessant om te zien hoe het andere landen vergaat in vergelijking met Nederland. Voor het Millennium Platform begint de millenniumnacht daarom al op 31 december om 13.00 uur 's middags. Dan zal Wellington in Nieuw Zeeland, als eerste grote westerse stad, het nieuwe Millennium ingaan.

Nieuw Zeeland is een land waarvan bekend is dat ze zich goed hebben voorbereid. Omdat niemand echter ooit een fenomeen als dit heeft meegemaakt, is het toch niet goed mogelijk om een betrouwbare voorspelling te doen over het verloop van alle gebeurtenissen. En zeker niet voor de circa 190 landen die volgen na Nieuw Zeeland. Vanaf het middaguur op 31 december draait het Millennium Platform daarom met een 24-uurs continu bezetting tot maandagmorgen 3 januari.

Dat betekent dat ik die nacht, met enkele getrouwe collega's, temidden van de Platformfaciliteiten als Internet, E-mail, telefoonconferenties, CNN e.d. het verloop van de gebeurtenissen wereldwijd en in Nederland nauwlettend zal volgen. Voor mij is het de eerste keer (uiteraard al lang geleden met elkaar besproken) zolang als ik me heugen kan, dat een nieuwe jaarwisseling niet doorgebracht wordt met het gezin.

De millenniumnacht is dus een werknacht en bijna afsluiting (er volgen nog enkele weken van oplettendheid en daarna evaluaties) van een uniek Millenniumproject. Nooit eerder gebeurde het dat velen zich, vanwege een IT-probleem, zullen afvragen of hun eigen en andere landen een veilige jaarwisseling zullen meemaken. Een nacht waarin velen zich daarom ook zullen realiseren hoe afhankelijk we inmiddels geworden zijn van Informatietechnologie. Ongetwijfeld een media-hype met wellicht enkele storingen in telecommunicatiediensten vanwege massaal gebruik van telefoon, datalijnen, Internet e.d.. Daarmee een interessante en tevens symbolische start van The Information Millennium.

1 januari 2000, 17.23

Op het Millennium Platform begon de Millenniumnacht om 12.00 uur 31 december, toen Nieuw Zeeland als eerste grote land de Millenniumdrempel passeerde. Immer Nieuw Zeeland en daarna Australië, zijn qua voorbereiding goed vergelijkbaar met Nederland. Toen in deze landen, overigens conform verwachting, bleek dat zich geen calamiteiten voordeden was al vrijwel zeker dat het ook in Nederland geruisloos zou verlopen.

Zo geschiedde. En gelukkig ging het ook allemaal goed in landen waarvan bekend was dat ze zich minder intensief hadden voorbereid. In hoge mate het resultaat van hard werken in Nederland, in andere landen en van een goede internationale samenwerking. Immers ook landen die laat begonnen waren hadden tenminste hun vitale sectoren, mede onder stimulering van het speciaal daartoe opgerichte International Y2K Cooperation Center in regionale samenwerking, op orde gebracht. Zo zijn, als voorbeeld, alle ruim 400 kerncentrales, ook in Oost-Europa, in samenwerking met grote landen en de internationale toezichthouder IAEA uit Wenen, onderzocht.

Is, achteraf gesproken, overtrokken gereageerd en is f 20 miljard nodeloos uitgegeven in Nederland? Toen het Platform in midden 1997 begon, met nog weinig inzicht in ernst en omvang van het probleem, was er geen keuze optie om het probleem niet aan te pakken. In een samenleving, zo afhankelijk van Informatietechnologie geworden, mag men immers geen risico nemen. Op 1 januari 2000 kunnen we zeggen dat er in ieder geval voor de vitale sectoren, voor de burger het meest van belang, geen risico meer is. Komende dagen zullen zich ongetwijfeld nog wel de nodige storingen voordoen. Voor zover de burger daar geen hinder van heeft, zal veel verborgen blijven in de boezem van betreffende organisaties, die er in die situaties immers weinig belang bij hebben de storingen publiekelijk te melden.

Zondag 1 januari, 17.00 uur kan ik, inmiddels thuis, dit stuk afronden. Zoals ook in de persconferentie van minister van Boxtel en Timmer om 13.00 uur is aangegeven: we zullen de ervaring van dit project zorgvuldig moeten verzamelen, teneinde daarmee gesterkt het informatie tijdperk te betreden.

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)