Verloskundige
Asielzoeker
Meer dan een eeuw
Unie van Waterschappen
Nepal
Bisschop Roermond
Energie Millennium Platform
Nieuw-Zeeland
Havenmeester
Egypte
IJsland
Schrijver
KPN
Millenniumloop
Provincie Friesland
Moslims
Duinwaterbedrijf
Millennium Platform
Politie Haaglanden
Café-eigenaar
Rabbijn
Sea Life
Verkeer en Waterstaat
Nachtzuster
Tokio
Verenigde Staten
Gasunie
Waterschap IJsselmonde
Waterbedrijf
Ziekenhuis
Australië
Cartoon
Haringvliet
Radio Drenthe
E. Meijer, projectmanager Energie Millennium Platform


20 december 1999

Terugkijkend op de afgelopen jaren kun je zeggen dat de energiesector het millenniumprobleem heeft aangepakt volgens het boekje. In alle geledingen van de bedrijven die iets met energievoorziening te maken hebben heeft men zich tijdig gerealiseerd dat er inderdaad problemen zouden kunnen ontstaan door de millenniumovergang.

Daarom zijn al die systemen die essentieel zijn voor de levering van energie getest en waar nodig gerepareerd of vervangen en is de klant verteld wat van het energiebedrijf mag worden verwacht. De leveringszekerheid is even hoog als altijd maar storingen kunnen natuurlijk altijd optreden en dus ook tijdens de millenniumwissel. De energiesector heeft in totaal tenminste 200 miljoen besteed aan de aanpak van het millenniumprobleem.

Toch zal van genoegzaam achteroverleunen de komende jaarwisseling geen sprake zijn. Of je systemen werkelijk millenniumproof zijn, weet je pas op 1 januari. In de energiesector zijn daarom een aantal extra voorzorgsmaatregelen genomen. Zo wordt er geen gepland onderhoud uitgevoerd aan de gas- en elektriciteitsnetten, centrales, compressorstations enz. Op normaal onbemande schakelpunten zijn nu wel mensen aanwezig. De elektriciteitsimport wordt 'op nul' gezet en alle elektriciteitscentrales zullen inzetbaar zijn. Op de 125 plaatsen waar de Gasunie om veiligheidsredenen de typische gaslucht toevoegt aan het gas, worden noodaggregaten geplaatst met twee mensen erbij van het type die niet weglopen als het licht toch uit zou gaan.

Daarnaast is, als onderdeel van het Nationaal Energie Continuïteitsplan (Necop), het Energie Informatie- en Coördinatiecentrum (ECIC) ingericht als informatiekanaal naar onder andere het ministerie van Economische Zaken. Dit is van groot belang omdat in het geval van bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld grootschalige verstoring van de openbare orde en veiligheid, de centrale overheid over de juiste informatie beschikt over de stand van zaken in de energiesector.

En we hebben natuurlijk ook niet vergeten te oefenen. Of de aanpak volgens het boekje ook een ongestoorde millenniumnacht oplevert wachten we af. We verwachten geen problemen maar je weet tenslotte niet wat je niet weet. Een storing kan zich altijd voordoen. Ruim duizend mensen extra zullen tijdens de millenniumwissel in de energiesector in touw zijn. Alleen al daarom gaan we een bijzondere jaarwisseling tegemoet.

1 januari 2000, 19.24

Millenniumwisseling Nederlandse energievoorziening ongestoord verlopen

De millenniumwissel van de energievoorziening is in Nederland ongestoord verlopen. Er hebben zich geen bijzondere situaties voorgedaan. Alle bedrijven die bij de energievoorziening betrokken zijn, blijken zich dus goed op de millenniumwissel te hebben voorbereid.

In mijn eerdere bijdrage aan deze Nachtboeken gaf ik al aan dat de Nederlandse energiesector zich volgens het boekje op de millenniumwissel had voorbereid. Alle vitale systemen voor de energievoorziening zijn nauwgezet op millenniumfouten nagekeken, waar nodig gerepareerd of vervangen. De totale kosten hiervan bedroegen minstens 200 miljoen gulden.

De afgelopen nacht waren circa 2000 medewerkers meer dan normaal actief bij de energievoorziening: op alle elektriciteitscentrales was extra personeel paraat, op schakelpunten bij het elektriciteitsnet die normaal niet bemand zijn, was nu wel personeel aanwezig. Ook bij de 125 punten waar de typische gaslucht aan het gas wordt toegevoegd was men paraat, om dit proces dat afhankelijk is van elektriciteit zonodig van noodstroom te kunnen voorzien. De bedrijfsvoeringcentra van de energiebedrijven waren uit voorzorg extra bemand.

Wat heeft die 200 miljoen de Nederlandse samenleving ons naast een ongestoorde jaarwisseling nog meer opgeleverd? Ten eerste zijn alle noodprocedures weer eens nagelopen en is er in de meeste gevallen ook mee geoefend. Ten tweede zijn alle noodsystemen weer geheel up-to-date en zijn er tijdens de zoektocht naar millenniumfouten ook andere zaken aan het licht gekomen die in de toekomst wellicht tot problemen hadden kunnen leiden. Met andere woorden: de toch al robuuste Nederlandse energievoorziening is nog iets robuuster dankzij de millenniumoperatie. En als laatste winstpunt wil ik noemen dat we met z'n allen er bewuster van zijn geworden hoe afhankelijk onze samenleving van energie is en dat we daarmee rekening moeten houden. Storingen in de energievoorziening kunnen immers altijd optreden.

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)