Verloskundige
Asielzoeker
Meer dan een eeuw
Unie van Waterschappen
Nepal
Bisschop Roermond
Energie Millennium Platform
Nieuw-Zeeland
Havenmeester
Egypte
IJsland
Schrijver
KPN
Millenniumloop
Provincie Friesland
Moslims
Duinwaterbedrijf
Millennium Platform
Politie Haaglanden
Café-eigenaar
Rabbijn
Sea Life
Verkeer en Waterstaat
Nachtzuster
Tokio
Verenigde Staten
Gasunie
Waterschap IJsselmonde
Waterbedrijf
Ziekenhuis
Australië
Cartoon
Haringvliet
Radio Drenthe
Mw. ing. C.A.M.M. van Oorschot, plv. hoofd van dienstkring Haringvliet


20 december 1999

Wat te doen in de nacht van 31 december op 1 januari 1999?

Ik ben werkzaam als hoofd Technische Dienst bij de dienstkring Haringvliet van Rijkswaterstaat en vanaf oktober 1999 plaatsvervangend dienstkringhoofd. In die hoedanigheid is mijn aanwezigheid verlangd in de nacht van oud en nieuw.

Dit betekent dat ik op 31 december 1999 om 23.00 uur aanwezig ben in het bedieningsgebouw van de Haringvlietsluizen te Stellendam, tesamen met een drietal collega's en twee storingsmonteurs van een aannemer.

Enkele collega's uit de buurt hebben toegezegd een oliebolletje te brengen, maar champagne drinken zal er niet bij zijn .... Er dient gewerkt te worden. Vanaf 00.00 uur hebben we net even de gelegenheid om elkaar de beste wensen te doen, waarbij we (bij helder weer) kunnen uitzien op de omgeving naar het vuurwerk. Aansluitend gaan we meteen aan het werk met het testen van de verschillende systemen. Het zal, als alles goed gaat, tot circa 03.00 uur duren.

Een van de dingen die we niet in de hand hebben is het weer. Op 31 december wordt er 's avonds rond 22.00 uur hoog water verwacht. Indien tussen Kerstmis en oudejaarsdag veel neerslag valt in de vorm van regen en/of sneeuw, zal het water via de rivieren afgevoerd worden richting de Noordzee, grotendeels via het Haringvliet. Als blijkt dat er in het Haringvliet hoog water is, maar ook op de Noordzee, kan er geen water afgevoerd worden. Een van de mogelijkheden is het vroegtijdig afvoeren van water als voornoemde situatie optreedt. Geef mij dus maar zonnig en droog weer in plaats van een witte Kerst.

Nu maar afwachten of een en ander zo verloopt ....

6 januari 2000, 9.46

Wat gebeurde er in de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000?

Ik reed vanuit Dordrecht naar Stellendam en hoe verder ik kwam, hoe minder zicht er was. Nabij Stellendam was er bijna geen zicht meer vanwege de grote hoeveelheid laaghangende bewolking.
Als plaatsvervangend hoofd van de dienstkring Haringvliet was ik vanaf 22.30 uur als eerste aanwezig te Stellendam. Tegen 23.00 uur waren alle benodigde mensen, totaal acht personen, aanwezig.
Gedurende de dag had ik nagegaan of er elders nog problemen optraden. De enige zorg, die ik had was, de hoeveelheid Maas-water, die via het Haringvliet zo snel mogelijk naar de Noordzee moest.Tegen 23.30 uur had ik ons team gemeld aan de calamiteitenkamer, die in Dordrecht was gestationeerd.

Ondertussen was er gezorgd voor oliebollen, wat soep en sallade met stokbrood om de inwendige mens te voorzien. Ook was er cider aanwezig (slechts 1,1 % alcohol), dus we hadden elk een glaasje. Vanaf 00.00 uur hadden we gelegenheid om elkaar de beste wensen te doen. Vervolgens zijn we, volgens scenario, in het bedieningsgebouw gaan testen. Vanwege de mist zagen we niet veel van het vuurwerk, dat werd afgestoken, maar we hoorden het wel. De hoeveelheid Maaswater gaf aanleiding het gehele Haringvlietsluizencomplex open te zetten, zodat het water snel afgevoerd kon worden naar de Noordzee.

Aangezien er geen problemen optraden, waren de eerste tests snel uitgevoerd. Daarop hebben we de soep en de sallade klaargezet om deze gezamenlijk te nuttigen.
We moesten toch wachten tot 02.00 uur alvorens de bruggen getest konden worden. Tot 02.00 uur was het scheepvaartverkeer gestremd. Daarop werden de bruggen getest en het was wel vreemd.... een brug te draaien terwijl er geen verkeer was. Nu waren alle tests uitgevoerd en geen bijzonderheden te melden. Ik besloot dit door te geven en alle aanwezigen wel thuis te wensen om de bijeenkomst te stoppen. Als laatste verliet ik tegen 02.20 uur het gebouw om naar huis te gaan.

Deze, ongebruikelijke, nacht zat er op ... Ik dank de medewerkers van de dienstkring Haringvliet, die vooraf voor het millenniumgebeuren veel werk hebben verzet...

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)