U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Achtergrond

OM neemt stelling tegen "sapman"
(11 september 1996)
Het was een geniale coup die de rijksrecherche in het voorjaar van 1995 pleegde. Nadat al anderhalf jaar spookberichten rondgingen over bedenkelijke recherchetechnieken van het Haarlemse politieduo Langendoen en Van Vondel, wist de rijksrecherche de belangrijkste partner van het koningskoppel te verleiden over te stappen naar de andere kant.

Peilbakens konden drugsgeld niet traceren
(10 september 1996)
De hamvraag is nooit opgehelderd. Waar kwamen de ,,grote sommen geld'' vandaan die de twee Haarlemse rechercheurs Langendoen en Van Vondel gebruikten om tienduizenden kilo's softdrugs te importeren en een dekmantelbedrijf te openen in Ecuador.

"Bedreigde" IRT-informant opgespoord
(8 augustus 1996)
De criminele IRT-informant die in 1994 twee miljoen gulden van minister Sorgdrager (Justitie) kreeg om naar het buitenland te vluchten, leidt een riant bestaan in de omgeving van Den Haag.

Huiszoeking bij relaties van 'sapman'
(26 juli 1996)
De Nederlandse en Belgische politie hebben gisteren in België huiszoekingen verricht in het onderzoek naar de activiteiten van de Haarlemse drugsrechercheurs Langendoen en Van Vondel.

Kroongetuige eist vijf miljoen dollar in strafzaak tegen 'koningskoppel'
(13 juli 1996)
De kroongetuige in het strafproces tegen het koningskoppel van de Haarlemse politie, Langendoen en Van Vondel, eist een vergoeding van 5 miljoen dollar voor een optreden in de strafzaak tegen de twee rechercheurs.

"Van Traa" krijgt vervolg
(26 juni 1996)
De Tweede Kamer stelt eind volgend jaar een parlementair onderzoek in naar de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie-Van Traa. Dat is gisteren besloten op initiatief van het Kamerlid Schutte (GPV).

Veel adviezen Van Traa opgevolgd
(13 juni 1996)
Er komt een algemeen verbod op het opzettelijk doorlaten van verdovende middelen als opsporingsmethode. In het uiterste geval kan een uitzondering worden gemaakt door het college van procureurs-generaal, dat de minister van Justitie daarover direct moet inlichten.

Sorgdrager: PG's gaan vrijuit in IRT
(1 juni 1996)
De 'crisis in de opsporing' heeft geen gevolgen voor de posities van de vier zittende procureurs-generaal bij het openbaar ministerie, Docters van Leeuwen, Gonsalves, Steenhuis en Ficq.

'Opsporingsdiensten uit buitenland moeten opheldering geven'
(10 mei 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) laat onderzoeken hoe medewerkers van buitenlandse opsporingsdiensten kunnen worden verplicht opheldering te verschaffen over de activiteiten die ze in Nederland uitvoeren.

Burgemeester Haarlemmermeer: 'Geen verzet tegen andere functie Straver'
(10 mei 1996)
Het regionaal college van burgemeesters van de politieregio Kennemerland moet zich niet verzetten tegen een overplaatsing van hoofdcommissaris M. Straver naar een ander politiekorps.

Tweede Kamer eist snel actie bij justitie
(8 mei 1996)
De ministers voor politie, Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken), moeten snel maatregelen nemen tegen functionarissen bij politie en justitie die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de crisis in het opsporingsapparaat. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Onderzoek naar rol België bij doorlaten drugs
(22 april 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) stelt een onderzoek in naar de wijze waarop België hand- en spandiensten heeft verleend bij het doorlaten van grote aantallen drugscontainers op verzoek van de Nederlandse politie en justitie

Politie vroeg België drugs door te laten
(19 april 1996)
De Belgische politie en justitie hebben in opdracht van Nederlandse collega's de afgelopen vijf jaar minimaal tussen de tien en twintig drugscontainers die via de haven van Antwerpen werden aangevoerd, doorgeleverd aan Nederland. Dit verklaren desgevraagd het hoofd van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB) van de Belgische rijkswacht in Antwerpen en zijn plaatsvervangers, T. de Bakker en W. van Mechelen.

Sorgdrager laat top OM doorlichten
(18 april 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) stelt een onderzoek in naar het functioneren van leden van het openbaar ministerie die betrokken waren bij de 'crisis' in de opsporing, zoals gesignaleerd door de commissie-Van Traa.

"Nederland proeftuin drugsdoorvoer-acties"
(18 april 1996)
Nederland is in het verleden in sommige gevallen als ,,proeftuin'' gezien door buitenlandse opsporingsautoriteiten voor acties tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Daarbij ging het onder meer om het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA).

Kamermeerderheid achter Van Traa
(17 april 1996)
Een ruime Kamermeerderheid steunt op hoofdlijnen de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Van Traa. Dit bleek gisteravond en vanmorgen tijdens het debat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie.

Belangrijkste aanbevelingen commissie-Van Traa
(16 april 1996)
De Tweede Kamer debatteert drie dagen lang met de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden over haar eindrapport. De belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Van Traa over infiltratie, doorlaten van verdovende middelen met medeweten van de politie, afluisteren en inkijkoperaties.

'Maatregelen nodig na rijksrechercherapport'
(12 april 1996)
De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J.M. Vrakking acht het onvoorstelbaar dat maatregelen tegen de top van de Haarlemse politie en justitie uitblijven.

CID-ers waren verstrengeld met het criminele milieu
(5 april 1996)
Het rapport van de rijksrecherche over de Haarlemse politie wijkt in één opzicht af van eerder gepubliceerde stukken van het al twee jaar slepende Hollandse opsporingsdrama. Deze keer komen ook informanten en infiltranten aan het woord - de criminelen die het Haarlemse koningskoppel Langendoen en Van Vondel hand- en spandiensten verleenden bij hun talrijke drugsimporten en andere criminele activiteiten.

Docters van Leeuwen: Wantrouwen remt strijd tegen misdaad
(4 april 1996)
De strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wordt nogaltijd ernstig belemmerd door een ,,basaal wantrouwen'' tussen functionarissen van politie en justitie in het ressort Amsterdam.

Bange stilte om rapport over CID
(30 maart 1996)
Het onderzoeksverslag over de activiteiten van de Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID) heeft een eigenaardige rode kleur. Dat moet voorkomen dat het rapport al te makkelijk kopieerbaar is. Voorlopig is er de verantwoordelijke bewindslieden veel aan gelegen de resultaten naar de studie van drugsimporten door de politie geheim te houden.

drugsgeld OM: advocaat hield geheime stukken achter
(28 februari 1996)
Advocaat B. van Eijck van de maatschap Sjöcrona, De Roos, Van Stigt & Pen heeft tegen de wens van zijn cliënt, de van corruptie verdachte Rotterdamseechercheur Richard L., geprobeerd informatie over geheime CID-operaties van de politie achter te houden voor justitie.

Groot corruptieschandaal blootgelegd binnen politiekorps van Rotterdam
(26 februari 1996)
Bij de Rotterdamse politie zijn deze maand door politie en justitie de contouren blootgelegd van wat intern één van de grootste corruptieschandalen uit de geschiedenis van het korps wordt genoemd.

Justitie achterhaalt opnieuw bij CID gestolen dossiers
(26 februari 1996)
In het onderzoek naar het corruptieschandaal bij de Rotterdamse politie heeft de justitie opnieuw gestolen dossiers van de criminele inlichtingendienst (CID) teruggevonden. Ook bij de echtgenote van de verdachte drugshandelaar Cock S. zijn stukken gevonden. De vrouw, Annie S., leeft gescheiden van Cock die hoofdverdachte is in het zogeheten Bever-onderzoek. De raadsman van mevrouw S., A. Roelofs, bevestigt dat de politie op 8 februari geheime CID-stukken in de woning van Annie in beslag heeft genomen.

Doorlating drugs niet taboe in Europa
(17 februari 1996)
Gecontroleerde doorlevering van drugs is in andere Europese landen toegestaan, zolang de drugs niet eindigen in het criminele circuit. Inzet van burgerinfiltranten door de politie is in het buitenland verboden, behalve in Duitsland.

Sorgdrager saneert top van ministerie
(13 februari 1996)
De ambtelijke top van het ministerie van Justitie wordt nagenoeg volledig vervangen. De reorganisatie van het departement, die anderhalf jaar geleden is doorgevoerd, wordt teruggedraaid.

Details doen Marokkanen gruwelen
(6 februari 1996)
Aangezien vorige maand nog de Marokkanen in Nederland door de Volkskrant aan het schrikken waren gebracht met de kop 'Moskeeën zitten in hasjhandel', heeft het IRT-rapport voor hun zegslieden haast iets geruststellends. Niet de helft van de Marokkaanse moskeeën, maar slechts 'enkele' kunnen met drugshandel in verband gebracht worden.

Ernst Hirsch Ballin is even in de war
(5 februari 1996)
De macht van de Eerste Kamer wordt steeds groter. Ooit wilden plannenmakende politici het instituut aan de 'overzijde' van de Tweede Kamer nog wel eens vergeten. De behandeling van voorstellen in de Eerste Kamer; dat was toch niet meer dan een formaliteit? Maar hoe anders is dat tegenwoordig. De primaire vraag in politiek Den Haag luidt niet zelden: hoe zal het in de Eerste Kamer vallen?

Aanpak zware misdaad is er veel erger aan toe dan gedacht
(11 november 1995)
Geen enkele sector van het strafrechtelijk bedrijf komt schadevrij uit de verhoren van de enquêtecommissie. De incidenten die het beeld van de misdaadbestrijding de laatste jaren kleurden, blijken een een lange, rechte lijn te vormen van verkeerde keuzes en onhandig en ondoordacht optreden. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Ontspoord duo zorgt nog voor happy end
(4 november 1995)
Wat tot nu toe een meedogenloze strijd tussen 'rekkelijken' en 'preciezen' was over de grenzen van opsporingsmethoden, is deze week teruggebracht tot een zaak van twee ontspoorde agenten van de Criminele Inlichtingendienst (CID) uit Haarlem. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Niemand komt onbeschadigd uit het IRT-moeras
(28 oktober 1995)
Het vertrek van de Amsterdamse procureur-generaal R. van Randwijck gaf aanleiding om bij andere leidinggevende functionarissen in het ressort Amsterdam op de deur te kloppen. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Amsterdamse overwinningsroes heeft gevaren
(21 oktober 1995)
De zegetocht van de Amsterdamse politie en justitie tijdens de verhoren van de commissie-Van Traa kreeg deze week de superieure dimensie van Ajax met de cup op het Museumplein. Van enig mededogen met de verliezers is in Amsterdam geen sprake. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Commissie-Van Traa lijkt toe te komen aan definitieve conclusies
(14 oktober 1995)
Van Vondel werd, net als zijn ex-chef K. Langendoen, door de enquêtecommissie aan een waar kruisverhoor onderworpen. (Uit weekboek parlementaire enquête)

De oplaaiende strijd tussen de rekkelijken en de preciezen
(7 oktober 1995)
Een duizelingwekkende hoeveelheid feiten is, halverwege de parlementaire enquête opsporingsmethoden, verzameld over de manier waarop politie en justitie de misdaad bestrijden. Wat heeft de enquête tot nu toe opgeleverd? Wat valt er de komende weken te verwachten? En: gaat het werkelijk waarover het gaat? (Uit weekboek parlementaire enquête)

Justitie ziet zijn opsporingsapparaat ineenzijgen
(30 september 1995)
Het geheugenverlies dat De Wit tegenover de enquêtecommissie parten speelde is representatief voor de leidinggevende leden van het openbaar ministerie die totnutoe aan het eikehouten tafeltje voor de commissie plaatsnamen. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Rotterdammers helpen Amsterdams korps aan eerherstel
(16 september 1995)
Uitgerekend twee Rotterdammers hielpen Amsterdam aan eerherstel. (Uit weekboek parlementaire enquête)

Hoongelach voor verontruste korpschef
(9 september 1995)
Met onverholen dédain volgden C. Fijnaut en zijn drie secondanten het verhoor van de politiechef Wilzing. (Uit weekboek parlementaire enquête)


"Geen Italiaanse toestanden in bedrijfsleven"
(2 februari 1996)

Politie liet 285 ton softdrugs en 100 kilo cocaïne door
(1 februari 1996)

Van persbericht naar enquête
(1 februari 1996)

Politie weet weinig over buitenlandse criminele groepen
(1 februari 1996)

Criminelen wassen met gokkasten hun zwart geld wit
(1 februari 1996)

Strengere regels in vrije beroepen tegen onderwereld
(1 februari 1996)

Het loon van de achterdocht
(22 januari 1994)

NRC Webpagina's
26 juni 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad