U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

"Van Traa" krijgt vervolg

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 26 JUNI. De Tweede Kamer stelt eind volgend jaar een parlementair onderzoek in naar de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie-Van Traa. Dat is gisteren besloten op initiatief van het Kamerlid Schutte (GPV).

De Kamer wil met het onderzoek voorkomen dat er te weinig gebeurt nu de parlementaire enquête opsporingsmethoden is afgerond. Het is de eerste keer dat de Kamer besluit op deze manier de gevolgen van een enquête in het oog te houden.

De enquêtecommissie van Van Traa werd gisteren officieel ontbonden. Met de aanvaarding van de "motie van dankbaarheid en bewondering' kunnen Van Traa, De Graaf, Koekkoek, Vos, Rabbae, Rouvoet en Aiking-Van Wageningen zich weer gaan richten op het gewone Kamerwerk. De commissie werd in december 1994 geïnstalleerd, een jaar na de plotseling opheffing van het IRT Noord-Holland/Utrecht. In oktober en november vorig jaar hield de commissie bijna honderd openbare verhoren.

Overigens krijgt de parlementaire enquête nog een vervolg. In september moeten de ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten welke personele maatregelen zij willen nemen tegen de functionarissen bij het openbaar ministerie en de politie die mede- verantwoordelijk waren voor de "crisis in de opsporing' die de commissie-Van Traa signaleerde.

NRC Webpagina's
26 juni 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad