U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Sorgdrager: PG's gaan vrijuit in IRT

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 JUNI. De 'crisis in de opsporing' heeft geen gevolgen voor de posities van de vier zittende procureurs-generaal bij het openbaar ministerie, Docters van Leeuwen, Gonsalves, Steenhuis en Ficq.

Dit schrijft minister Sorgdrager (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Sorgdrager heeft besloten geen maatregelen te nemen tegen de OM-top op basis van een onderzoek van de procureur-generaal bij de Hoge Raad, Th. ten Kate.

Ten Kate had de opdracht te onderzoeken of de feiten die in de nasleep van de IRT-affaire door de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden en de Rijksrecherche aan het licht zijn gebracht de procureurs-generaal waren aan te rekenen. Ten Kate zag geen redenen om het functioneren van Docters van Leeuwen, voorzitter van het college van procureurs-generaal, te onderzoeken, schrijft Sorgdrager. Ten Kate heeft geen gronden gevonden voor rechtspositionele maatregelen tegen de overige drie PG's, aldus de minister.

Het college van procureurs-generaal heeft inmiddels Ficq belast met onderzoek naar het functioneren van individuele leden van het openbaar ministerie die betrokken waren bij de opsporingscrisis. Ficq is procureur-generaal in Arnhem en waarnemend PG in Amsterdam. Sorgdrager zal de Tweede Kamer uiterlijk in september informeren over de mogelijke personele gevolgen van de IRT-affaire.

In het eindrapport van de commissie-Van Traa en in het Rijksrecherche-rapport werd eerder dit jaar felle kritiek geleverd op officieren en hoofdofficieren van justitie. Zij zouden zich te weinig op de hoogte hebben gesteld van de opsporingsmethoden van de politie, vooral in de regio Kennemerland. Sorgdrager zal pas na de zomer de Kamer nadere toelichting geven op de onderzoeken van Ten Kate en Ficq.

NRC Webpagina's
1 juni 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad