U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Biografieën

Rechter acht ontslag IRT-man niet onderbouwd
(14 augustus 1996)
De Hilversumse politie is bereid terug te komen op het besluit CID-chef F. van der Putten te ontslaan wegens ongeschiktheid voor het politieambt. Deze toezegging deed het hoofd personeelszaken van het korps Gooi- en Vechtstreek, W. Limon, gisteren aan de Rotterdamse rechtbank. Hij ging hiertoe over nadat rechtbankpresident J. Mendlik in een door Van der Putten aangespannen spoedprocedure talrijke onvolkomenheden vaststelde in de gronden die voor het ontslag van de CID-chef zijn aangevoerd.

Oud-politieman krijgt 1,1 miljoen
(22 mei 1996)
Het voormalig hoofd van de criminele inlichtingendienst (CID) van het politiekorps Gooi en Vechtstreek, F. van der Putten, is eervol ontslag verleend. Voor de 49-jarige hoofdinspecteur, die in opspraak raakte tijdens de parlementaire enquête opsporingsmethoden omdat hij ruzie had met het Amsterdamse openbaar ministerie, is een financiële regeling getroffen die inhoudt dat hij tot zijn 65ste in totaal ongeveer 1,1 miljoen gulden aan wachtgeld ontvangt.

"Politie onderzocht corruptie zelf"
(15 mei 1996)
De Amsterdamse politiecommissaris J. van Riessen heeft in 1994 zelf het initiatief genomen een geheim team de corruptie in zijn eigen korps te laten onderzoeken ,,omdat hij doodsbenauwd was voor gedonder met de dienstcommissie en vreesde voor interne strubbelingen''.

Van Capelle wilde corruptie A'damse politie aanpakken
(14 mei 1996)
De voormalige Amsterdamse officier van justitie M. van Capelle heeft in 1993 en 1994 bij herhaling pogingen gedaan om mogelijke corruptie binnen de Amsterdamse politietop te onderzoeken. Aanleiding hiervoor was het voortdurend weglekken van gevoelige informatie rond grote misdaadonderzoeken in de hoofdstad.

Ex-agenten: Docters schond ambtsgeheim
(13 mei 1996)
De twee voormalige agenten Langendoen en Van Vondel van de criminele inlichtingendienst (CID) in Kennemerland zullen justitie vragen procureur-generaal Docters van Leeuwen te vervolgen wegens schending van het ambtsgeheim.

Strafrechtelijk onderzoek tegen voormalige chef CID
(10 mei 1996)
Het Amsterdamse openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de voormalige chef van de criminele inlichtingendienst van de politie Gooi- en Vechtstreek, F. van der Putten.

Kamer wil falende korpschefs aanpakken
(9 mei 1996)
Een meerderheid van de Tweede Kamer verwerpt de stelling van VVD-minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) dat hij geen mogelijkheden heeft om maatregelen te treffen tegen hoge politiefunctionarissen. Dijkstal werd vanmiddag ook hard aangevallen door zijn eigen partij.

Ruzie opsporingsteams duurt voort
(30 april 1996)
De persoonlijke verhoudingen in het ressort Amsterdam bij de strijd tegen de zware misdaad zijn opnieuw ernstig verslechterd. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking heeft zich ,,onfatsoenlijk'' en ,,zeer bedroevend'' gedragen toen hij zich twee weken geleden uitsprak over het nemen van personele maatregelen bij de Haarlemse politie en justitie, vindt burgemeester J. Pop van Haarlem.

Hirsch Ballin ontkent dat hij wetgeving blokkeerde
(16 april 1996)
Oud CDA-minister Hirsch Ballin (justitie) ontkent dat hij in de vorige kabinetsperiode wetgeving voor de voorfase van de opsporing heeft geblokkeerd.

CDA: Schmitz moet aftreden na kritiek op CID
(5 april 1996)
Het CDA wil dat PvdA-staatssecretaris Schmitz (Justitie) aftreedt. Volgens het Tweede-Kamerlid Hillen kan Schmitz niet meer geloofwaardig functioneren, na de kritiek van de rijksrecherche op haar vroegere rol als korpsbeheerder in Haarlem.

Ontslagen rechercheur Frits van der Putten: Ik ben in de hoek gezet als een gevaarlijke gek
(8 juni 1996)
Stoelendans of niet, er is één politieman voor wie na de IRT-affaire geen plek meer is. Het hoofd van de criminele inlichtingendienst (CID) in de Gooi- en Vechtstreek, F. van der Putten, werd vorige maand ontslagen. Voor het eerst vertelt de 'architect' van het doorlaten van drugs in het openbaar over zijn lotgevallen. Over ,,de heilige oorlog'' die het Amsterdamse openbaar ministerie tegen hem voert en het omkopen van getuigen.

'Minister Dijkstal is het met mij eens: Straver niet nalatig'
(30 april 1996)
Politiechef Straver is definitief gered, zegt burgemeester Pop van Haarlem triomfantelijk. De Tweede Kamer heeft het nakijken. ,,Mijn afspraken met Dijkstal zijn duidelijk en ik hou hem daar aan.'' De verhoudingen in het ressort Amsterdam zijn nog altijd broos en ,,worden regelmatig geschaad door uitspraken van een enkeling''.

'Van Traa deed half werk en ik kan het bewijzen'
(19 april 1996)
Iedere crimineel in België kent hem, verzekert hij, en hij kent iedere crimineel. ,,Ik ben een van de meest gefeliciteerde politiemensen van België'', zegt Willy van Mechelen, en hij toont een beoordeling uit 1992. ,,Dwingt respect af'', staat er, ,,kan leiding geven, aanvaardt alle opdrachten, is flexibel, levert kwalitatief hoogstaand werk af.''

Hoofdofficier van justitie H. Vrakking en de IRT-affaire
(12 april 1996)
Volgende week begint de parlementaire behandeling van het enquêterapport opsporingsmethoden. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Vrakking was eind 1993 de magistraat die als eerste de contouren van een justitieel drugskartel ontwaarde.

Chef van CID wacht ontslag bij vervolging
(2 april 1996)
De voormalige chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie K. Langendoen wordt voor ontslag voorgedragen, zodra het openbaar ministerie strafvervolging tegen hem instelt.

'Een nationale commotie had ik nooit verwacht'
(23 maart 1996)
Volgende week wordt het rapport van de rijksrecherche gepubliceerd over de drugsimporten van de Haarlemse politie. Voormalig IRT-leider Johan van Kastel ontdekte 2,5 jaar geleden deze drugsimporten en eiste stopzetting. Zijn actie mondde uit in onderzoek naar het opereren van politie en justitie. Voor het eerst geeft Van Kastel een interview over de IRT-affaire.

CID-chef Haarlem bedreigde collega
(23 maart 1996)
Een ,,politie-kaderlid'' heeft de voormalige Amsterdamse IRT-leider J. van Kastel twee jaar geleden gedreigd dat zijn leven op het spel stond als hij de Haarlemse politie niet langer toestond grote partijen drugs op de markt te brengen.

Kamer wil uitleg over rol van Sorgdrager
(23 februari 1996)
De Tweede Kamer wil van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden een toelichting krijgen op de conclusies over de tegenstrijdige verklaringen die minister Sorgdrager(Justitie) en de Haagse hoofdofficier van justitie Blok aflegden tijdens de openbare verhoren in november. Dit blijkt uit de bijna duizend schriftelijke vragen die de Kamerfracties gisteren hebben ingediend bij de commissie.

Criminoloog Cyrille Fijnaut onderzocht de georganiseerde misdaad voor Van Traa
(17 februari 1996)
Na een jaar onderzoek in opdracht van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden is criminoloog Cyrille Fijnaut een wandelend dossier.

"Van Thijn is ten onrechte opgestapt"
(5 februari 1996)
De ex-voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer Th. Wöltgens meent dat het rapport van de parlementaire enquêtecommisie opsporingsmethoden een rehabilitatie betekent voor de toenmalige minister Van Thijn van Binnenlandse Zaken. Wöltgens, tegenwoordig burgemeester van Kerkrade en lid van de Eerste Kamer, zegt dat in het 'PvdA-vlugschrift'.

Koekkoek over enquêtewerk
(2 februari 1996)
Het Tweede-Kamerlid dr. A. (Alis) K. Koekkoek (CDA) neemt om meerdere reden een opmerkelijke positie in binnen de parlementaire enquête-commissie inzake omstreden politiemethoden.

Minister handelde onverantwoordelijk
(1 februari 1996)
De commissie-Van Traa velt een hard politiek oordeel over de voormalige minister van justitie de CDA'er Hirsch Ballin. Geen oordeel geeft de commissie over de zittende ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken), die beiden formeel verantwoordelijk zijn voor de opsporingsmethoden van politie en justitie.

Oud CID-chef uit functie
(28 november 1995)
De voormalige chef van de Criminele-Inlichtingendienst (CID) Kennemerland, K. Langendoen, is 'tijdelijk uit zijn huidige functie ontheven'.

Eigenzinnigheid is Nordholts handelsmerk
(13 november 1995)
Beschadigd kwam de Amsterdamse politie twee jaar geleden uit de IRT-affaire te voorschijn. In de parlementaire enquête wist hoofdcommissaris Nordholt zijn korps te rehabiliteren.

Van Vondel had 'een fantastische tijd bij de politie'
(2 november 1995)
Vandaag werd in de parlementaire enquête onthuld dat Van Vondel te hechte contacten in het criminele milieu onderhoudt om nog langer het stempel betrouwbaar te kunnen dragen.

Positie topman bleek onhoudbaar
(25 oktober 1995)
Van Randwijck weg wegens IRT-affaire.

Een inflexibele veelvraat die vecht voor elk detail
(4 september 1995)
De enquêtecommissie staat onder leiding van Kamerlid Maarten van Traa, een 'terriër' die zich grondig voorbereidt en moeite heeft met delegeren. ,,Als iemand het maximum uit deze enquête kan halen, dan is het Maarten van Traa."

'Justitie moet weer de baas spelen over de politie'.
(13 december 1994)
Docters van Leeuwen over aanpak van georganiseerde criminaliteit

Beroepsballing Mohammed Rabbae
(22 januari 1994)
Gesprek met een puritein uit Casablanca over zijn voorbeeldige jeugd, Rushdie, de islam in Nederland, en de problemen van de Marokkaanse gemeenschap.

Korpsen voeren genuanceerd illegalenbeleid
(7 december 1992)
H.J.A. Hofland in gesprek met MR. J. Wiarda

Van Traa leidt enquête door 7 Kamerleden
(2 december 1994)
Naast voorzitter Van Traa (PvdA) bestaat de commissie uit de Kamerleden Koekkoek (CDA), De Graaf (D66), Van der Stoel (VVD), Van Wageningen (AOV), Rabbae (GroenLinks) en Rouvoet (RPF).

Het paarse kabinet; Justitie, W. Sorgdrager (D66)
(19 augustus 1994)

Het paarse kabinet; vice-premier/Binnenlandse Zaken, H. Dijkstal (VVD)
(19 augustus 1994)

E. van Thijn; De val van een blinkende ster
(28 mei 1994)

E.M.H. Hirsch Ballin; minister tegen wil en dank
(27 mei 1994)

NRC Webpagina's
2 november 1995

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad