U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Kamercommissie

Kris J. wist van onderzoek af
(28 februari 2000)
De deze maand gearresteerde criminele IRT-infiltrant Kris J. wist in november 1998 al dat er een onderzoek liep naar het witwassen van drugsgeld via de Oostenrijkse gokfirma Interwetten Wien.

Bookmaker kreeg buikpijn van voetbal
(28 februari 2000)
IRT-informant Kris J. belegde zijn drugsgeld in de Oostenrijkse gokfirma Interwetten. Eigenaar Fabian is "verbijsterd".

Van Vondel, Langendoen als getuigen
(24 februari 2000)
Advocaat C. Korvinus van de criminele groei-informant Kris J. wil dat de rechter- commissaris de voormalige IRT-rechercheurs Langendoen en Van Vondel oproept als getuigen in het drugsonderzoek tegen zijn cliënt.

IRT-duo werd rijk van drugshandel
(23 februari 2000)
De Haarlemse (ex-)rechercheurs K. Langendoen en J. van Vondel hebben voor eigen rekening honderden miljoenen guldens verdiend aan het importeren van duizenden kilo's hard- en softdrugs.

Baas tickethandel ook genoemd bij omkopen sporters
(23 februari 2000)
De belangrijkste criminele informant van het IRT-politieteam, Kris J. heeft volgens de politie voor het met drugsgeld omkopen van voetballers eendrachtig samengewerkt met de eigenaar-directeur van het Amsterdamse ticketbureau Cupido Tickets, Cupido van den Berg.

Haagse advocaat aangehouden in grote drugszaak
(17 februari 2000)
Het landelijk rechercheteam heeft afgelopen dinsdag in het kader van een groot drugsonderzoek een Haagse advocaat aangehouden. Op het kantoor van de advocaat is ook huiszoeking verricht, bevestigt de deken van de Haagse orde van advocaten H. Knijff die de actie bijwoonde.

Criminele informant werd echte zakenman
(16 februari 2000)
Het landelijk rechercheteam arresteerde gisteren een criminele informant van het IRT. Een hindoestaan met een wonderlijke bijnaam.

Landelijk team voor IRT-cocaïne
(15 januari 2000)
Er wordt alsnog een landelijk politieteam geformeerd dat onderzoek gaat doen naar de erfenis van de zogeheten IRT-affaire: de grootschalige import van cocaïne met hulp van corrupte ambtenaren.

'Verdachte werkte met diensten VS'
(6 januari 2000)
Er komen steeds meer aanwijzingen dat de man die volgens een commissie van de Tweede Kamer met het IRT-politieteam cocaïne-importen organiseerde, samenwerkte met Amerikaanse inlichtingendiensten.

Onderzoek IRT-drugs loopt vast
(3 januari 2000)
De korpsbeheerders van Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Haarlem en Zwolle geven geen gehoor aan een verzoek van het openbaar ministerie om politiemensen beschikbaar te stellen voor het onderzoek naar de grootschalige cocaïne-importen begin jaren negentig.

Kamer eist opheldering over deal
(30 september 1999 )
Minister Korthals (Justitie) moet de Tweede Kamer opheldering verschaffen over de overeenkomst die het Amsterdamse openbaar ministerie heeft gesloten met de wapen- en drugshandelaar Mink K.

Kopstuk in IRT-affaire opgepakt
(18 september 1999)
De Amsterdamse topcrimineel Mink K., hoofdrolspeler in de IRT-affaire, is deze week gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit en overtreding van de Opiumwet.

Sleutelfiguur IRT-affaire
(18 september 1999)
Oud-commando Mink K. (38), de Amsterdamse topcrimineel die donderdag werd aangehouden, beschikt over minstens één bijzondere kwaliteit. Hem kunnen zware veroordelingen treffen, langslepende uitleveringsprocedures mogen nadelig voor hem uitpakken - toch weet hij een langdurig verblijf achter tralies steeds te voorkomen. In combinatie met zijn veronderstelde rol als regisseur van de IRT-affaire - volgens bepaalde justitiële informatie misleidde hij de politie door informanten dubbelspel te laten spelen - heeft K. een bijna demonisch crimineel profiel gekregen. Kennelijk is hij in staat iedereen in zijn schaakspel te betrekken: politie, justitie en zijn criminele Umfeld.

Kamer behoudt vertrouwen in Korthals
(30 juni 1999)
De Tweede Kamer behoudt het vertrouwen in minister Korthals (Justitie). Een ruime Kamermeerderheid is van oordeel dat de minister geen grote verwijten te maken vallen in de zogeheten cocaïne-affaire. Dit bleek gisteren na een uitvoerig debat tussen minister en Tweede Kamer. Wel verschillen Korthals en de Kamer nog van mening over de omvang van het onderzoek dat moet worden ingesteld naar de kwestie van de doorvoer van cocaïne met hulp van overheidsfunctionarissen. Drie weken geleden stelde een speciale Kamercommissie onder leiding van het Kamerlid Kalsbeek dat het hierbij in totaal om 15.000 kilo cocaïne ging.

Korthals behoudt vertrouwen Kamer in corruptiezaak
(29 juni 1999)
Minister Korthals (Justitie) komt vandaag naar verwachting niet in politieke problemen over de handelwijze van Justitie bij de grootscheepse doorvoer van cocaïne. De Tweede Kamer zal kritisch zijn over de rol van de minister in deze zaak, maar de minister behoudt vooralsnog het vertrouwen van het parlement.

De minister weet te zwijgen, de coalitie wil geen ruzie
(29 juni 1999)
De Tweede Kamer oordeelt vandaag over de rol van minister Korthals (Justitie) in de zaak van de doorvoer van cocaïne.

Mink K. dit jaar in België voor rechter
(26 juni 1999)
De bij de IRT-affaire betrokken drugshandelaar Mink K., met wie het Amsterdamse openbaar ministerie een deal in voorbereiding heeft, moet dit jaar in België voor de rechter verschijnen op verdenking van omkoping van een vertrouwensman bij de Belgische politie.

Nieuw spookdebat in Kamer over IRT-affaire
(25 juni 1999)
De rechtsstaat wankelt, zegt de politiek. Er zijn slechts aanwijzingen dat er iets mis is, reageert justitie.

Kamer eens met conclusie Kalsbeek
(25 juni 1999)
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de conclusies van de commissie-Kalsbeek over cocaïne-importen die zouden hebben plaatsgevonden met hulp van corrupte ambtenaren.

'Korthals wist in maart niet van cocaïne- invoer'
(24 juni 1999 )
Minister Korthals (Justitie) was in maart niet op de hoogte van de "contouren" van het justitiële onderzoek waaruit zou blijken dat met hulp van politie en douane 15.000 kilo cocaïne in Nederland is geïmporteerd.

Rol agenten buitenland onderzoeken
(23 juni 1999)
De commissie- Kalsbeek uit de Tweede Kamer, die de stand van de misdaadbestrijding heeft onderzocht, vindt dat de rol van in Nederlandse actieve buitenlandse opsporingsdiensten nader moet worden onderzocht.

Richard L. werkte op eigen houtje verder
(23 juni 1999)
In Rotterdam begon gisteren het proces tegen een corruptie verdachte rechercheur, Richard L.

Informatie drugsinvoer afkomstig van criminelen
(22 juni 1999)
Twee criminele informanten hebben bij de Haarlemse rechter-commissaris C. Flint-van Noort uit de doeken gedaan hoe het Nederlandse opsporingsapparaat ingeschakeld is bij de invoer van 15.000 kilo cocaïne.

Er is veel meer mis dan we dachten
(22 juni 1999)
Het staat keihard vast dat met medeweten van Nederlandse opsporingsambtenaren criminelen 15.000 kilo cocaïne importeerden. Dat concludeerde een Kamercommissie deze maand. Hoe kwam men aan die informatie en hoe hard is keihard? Een reconstructie.

'Geen bewijs import coke'
(18 juni 1999)
Er zijn op dit moment onvoldoende harde feiten die staven dat tijdens de IRT- affaire 15.000 kilo cocaïne met medeweten van opsporingsambtenaren in Nederland is geïmporteerd.

Niederer op één lijn met commissie
(16 juni 1999)
Het Tweede-Kamerlid J. Niederer (VVD) heeft zijn eerdere kritiek op de commissie- Kalsbeek ingetrokken. Niederer, lid van de commissie, is nu toch van opvatting dat "voldoende feitelijke grondslag" bestaat voor de bevinding dat tijdens de IRT-affaire met medeweten van overheidsdienaren minstens 15.000 kilo cocaïne in Nederland is geïmporteerd.

Commissie woedend op dissident lid
(11 juni 1999)
De Kamercommissie opsporingsmethoden wil dat commissielid J. Niederer (VVD) de kritiek op haar eindrapport die hij gisteren in deze krant uitte volledig herroept.

OM verweert zich tegen Kalsbeek
(11 juni 1999)
Het OM heeft forse kritiek op de commissie-Kalsbeek: bewijzen ontbreken en de passage over afspraken met een topcrimineel is onjuist.

"Kamer overdrijft import van coke"
(10 juni 1999)
Binnen de Kamercommissie opsporingsmethoden is onenigheid ontstaan over de eigen constatering dat de politie heeft meegewerkt aan de invoer van 15.000 kilo cocaïne.

Nog 15 ton coke in beerput justitie
(10 juni 1999)
De IRT-affaire blijkt nog veel groter dan drie jaar geleden bekend werd. In het opsporingsapparaat wordt met ongeloof gereageerd.

Bevindingen commissie-Kalsbeek
(10 juni 1999)
Enkele letterlijke passages uit de ‘bevindingen' in het eindrapport ‘Opsporing in uitvoering' van de Tijdelijke commissie evaluatie opsporingsmethoden (commissie-Kalsbeek).

"Kalsbeek jaagde op top OM"
(10 juni 1999)
Ook de commissie-Kalsbeek heeft haar dissident: J. Niederer (VVD). Vijftien ton cocaïne, dat lijkt hem ,,onwaarachtig veel''.

NRC Webpagina's
11 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad