U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier IRT-affaire

Nieuws

Rapport

Kamercommissie

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Nieuws

Korthals wist niet van overleg met K.
(24 april 2001)
Minister Korthals (Justitie) wist niet dat er in 1999 door het openbaar ministerie nog gesproken werd met topcrimineel Mink K. nadat hij de Tweede Kamer had laten weten dat dergelijk overleg was beëindigd. De bewindsman schrijft dit in antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid B. Dittrich (D66).

'Vonnis hof in strijd met de Grondwet'
(23 april 2001)
De uitspraak die het Amsterdamse gerechtshof vorige week deed in de strafzaak tegen Mink K., is volgens vooraanstaande juristen in flagrante strijd met de Grondwet. Het hof bepaalde vorige week dat het openbaar ministerie de vervolging van K., die wordt verdacht van wapenhandel, moet staken, omdat justitie de verdachte in levens gevaar heeft gebracht. In het openbaar gemaakte arrest zijn belangrijke overwegingen zwart gemaakt. Die passages zijn ook niet in het openbaar voorgelezen.

'Amsterdams hof handelde ongrondwettig'
(23 april 2001)
Het openbaar ministerie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Amsterdamse hof in de zaak Mink K. De vooruitzichten voor justitie zijn gunstig.

Top OM schond zelf geheimhouding
(19 april 2001)
De hoogste baas van het openbaar ministerie, J. de Wijkerslooth, heeft persoonlijk de geheimhouding geschonden van de overeenkomst tussen het Amsterdamse openbaar ministerie en topcrimineel Mink K.

Hof verbiedt OM vervolgen van Mink K.
(18 april 2001)
Justitie moet op last van het Amsterdamse gerechtshof de vervolging staken van de van wapenhandel verdachte Mink K.

OM voelt zich onterecht afgestraft
(18 april 2001)
De opdracht van het hof om de vervolging van Mink K. te staken, valt justitie zwaar. Ook de Tweede Kamer heeft weinig begrip voor het onalledaagse arrest.

Strafrecht onder druk
(18 april 2001)
"Dit was geen epiloog, dit is een: wordt vervolgd". Zo typeerde de voormalige 'super-procureur- generaal' Docters van Leeuwen de parlementaire enquête-Van Traa naar bijzondere opsporingsmethoden, zoals het zogeheten doorlaten van grote partijen softdrugs.

Hoop gloort in IRT-feuilleton
(7 april 2001)
Kris J., die volgens justitie het IRT hielp drugs te importeren, is gisteren tot twaalf jaar cel veroordeeld. Onverwacht succes voor het OM.

Eis drie jaar tegen Mink K. wegens wapenbezit
(3 april 2001)
De Amsterdamse advocaat-generaal N. Schaar heeft vanmiddag voor het gerechtshof in de hoofdstad een gevangenistraf van drie jaar geëist tegen Mink K. wegens het in bezit hebben van een grote partij wapens. Ook vond de politie een grote hoeveelheid xtc-pillen.

Proces tegen Kris J. mag wel doorgaan
(8 februari 2001)
Het Openbaar Ministerie mag gewoon doorgaan met de strafzaak tegen de vermeende groei-informant van het IRT-politieteam, Kris J.. De rechtbank acht Justitie wel ontvankelijk.

'Politiek proces' tegen groei-informant
(6 februari 2001)
In Amsterdam begon gisteren het proces tegen de belangrijkste criminele medewerker van het IRT- politieteam. Justitie wil vrijspraak voor Kris J..

IRT-schandaal ergert de Kamer
(2 februari 2001)
Het parlementaire onderzoek naar de erfenis van de IRT-affaire loopt dood. Onacceptabel vinden Kamerleden.

Populair in Amsterdam
Op handen gedragen op het eigen Amsterdamse parket, maar verguisd door bijna alle andere staande magistraten buiten de hoofdstad. Zo is de eigenzinnige Amsterdamse hoofdofficier van justitie Hans Vrakking die vandaag na acht jaar zijn definitieve vertrek aankondigt het beste te typeren.

Korthals moet uitleg geven over infiltrant
(19 augustus 2000)
Minister Korthals van Justitie moet de Tweede Kamer opheldering verschaffen over de inzet van een criminele burgerinfiltrant in een groot hasjonderzoek.

Inzet verboden infiltrant tegen drugsverdachte
(16 augustus 2000)
Justitie zal de vervolging van wie men beschouwt als een van de grootste Nederlandse hasjbaronnen moeten staken, omdat in het onderzoek gebruik is gemaakt van de verboden opsporingsmethode: een criminele burgerinfiltrant.

'Corruptie maakt Nederland ideaal voor drugskartel'
(3 juni 2000)
Het drugskartel van Cali in Colombia heeft een apart kantoor "dat uitsluitend handelt met Nederland". Dit staat in gedetailleerde verklaringen die twee getuigen in 1998, onafhankelijk van elkaar, hebben afgelegd tegenover de Haarlemse rechter-commissaris C.M.P. Flint-van Noort.

Wie was de kale ambtenaar in Cali?
(3 juni 2000)
Wijdverbreide corruptie in het opsporingsapparaat verklaart waarom Nederland de favoriete bestemming is van Colombiaanse drugs. Zo blijkt uit twee vertrouwelijke, anonieme getuigenverklaringen uit het IRT-dossier.

Informant BVD over rechercheurs werd geliquideerd
(23 maart 2000)
De informant die de BVD in 1997 heeft verteld dat de Haarlemse ex-rechercheurs Langendoen en van Vondel persoonlijk miljoenen guldens drugsgeld hebben verdiend, is naar nu blijkt in Haarlem geliquideerd.

Justitie verlaagt zich door 'deals' te sluiten met criminelen
(10 maart 2000)
Dinsdag wordt in de Tweede Kamer het wetsontwerp behandeld waarin 'deals' van het openbaar ministerie met criminelen worden geregeld. Daarmee zal geen einde komen aan de onzekerheid over de inzetbaarheid van kroongetuigen en infiltranten, meent Frank Bovenkerk.

Kris J.'s weg naar de bovenwereld
(8 maart 2000)
Na een onderzoek van ruim drie jaar naar de 'erfenis' van de IRT-affaire is vorige maand de belangrijkste criminele infiltrant Kris J. opgepakt. Langzaam maar zeker krijgt de politie een beeld hoe het door hem verdiende drugsgeld zijn weg vond in de bovenwereld.

NRC Webpagina's
24 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad