U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Opsporing

Nieuws

Rapport

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Overzicht

Nieuws

OM neemt stelling tegen "sapman"
(11 september 1996)
Het was een geniale coup die de rijksrecherche in het voorjaar van 1995 pleegde. Nadat al anderhalf jaar spookberichten rondgingen over bedenkelijke recherchetechnieken van het Haarlemse politieduo Langendoen en Van Vondel, wist de rijksrecherche de belangrijkste partner van het koningskoppel te verleiden over te stappen naar de andere kant.

Peilbakens konden drugsgeld niet traceren
(10 september 1996)
De hamvraag is nooit opgehelderd. Waar kwamen de ,,grote sommen geld'' vandaan die de twee Haarlemse rechercheurs Langendoen en Van Vondel gebruikten om tienduizenden kilo's softdrugs te importeren en een dekmantelbedrijf te openen in Ecuador.

Justitie hield rol VS in drugshandel geheim
(10 september 1996)
Onderzoeksgegevens die wijzen op Amerikaanse betrokkenheid bij de drugshandel van de Haarlemse politie zijn weggelaten uit het rijksrecherche-rapport dat minister Sorgdrager (Justitie) dit voorjaar heeft gepubliceerd.

'Informatie IRT achtergehouden'
(24 augustus 1996)
De rijksrecherche heeft de enquêtecommissie opsporingsmethoden ,,bijzonder relevante'' informatie onthouden.

Hoofdofficier justitie blijft buiten schot in IRT-affaire
(21 augustus 1996)
Het toepassen van ontoelaatbare opsporingsmethoden door de Haarlemse politie heeft geen consequenties voor de rechtspositie van de Haarlemse hoofdofficier van justitie De Beaufort.

Rechter acht ontslag IRT-man niet onderbouwd
(14 augustus 1996)
De Hilversumse politie is bereid terug te komen op het besluit CID-chef F. van der Putten te ontslaan wegens ongeschiktheid voor het politieambt. Deze toezegging deed het hoofd personeelszaken van het korps Gooi- en Vechtstreek, W. Limon, gisteren aan de Rotterdamse rechtbank. Hij ging hiertoe over nadat rechtbankpresident J. Mendlik in een door Van der Putten aangespannen spoedprocedure talrijke onvolkomenheden vaststelde in de gronden die voor het ontslag van de CID-chef zijn aangevoerd.

"Bedreigde" IRT-informant opgespoord
(8 augustus 1996)
De criminele IRT-informant die in 1994 twee miljoen gulden van minister Sorgdrager (Justitie) kreeg om naar het buitenland te vluchten, leidt een riant bestaan in de omgeving van Den Haag.

Huiszoeking bij relaties van 'sapman'
(26 juli 1996)
De Nederlandse en Belgische politie hebben gisteren in België huiszoekingen verricht in het onderzoek naar de activiteiten van de Haarlemse drugsrechercheurs Langendoen en Van Vondel.

CRI had schandaal tijdig kunnen sussen
(25 juli 1996)
Vele politiële en justitiële gezagsdragers was het opzienbarende rapport over de drugsimporten van de Haarlemse politie dat dit voorjaar verscheen een doorn in het oog. Menigeen mopperde dat de rijksrecherche meer feiten openbaar had gemaakt dan was afgesproken en wenselijk was gelet op de veiligheid van informanten.

Conclusie over nalatigheid CRI weg uit rapport
(25 juli 1996)
Een cruciale conclusie van de rijksrecherche over de nalatige rol die de CRI heeft gespeeld bij het drugsschandaal van de Haarlemse politie, blijkt verdwenen uit het openbare rapport over deze zaak.

Kroongetuige eist vijf miljoen dollar in strafzaak tegen 'koningskoppel'
(13 juli 1996)
De kroongetuige in het strafproces tegen het koningskoppel van de Haarlemse politie, Langendoen en Van Vondel, eist een vergoeding van 5 miljoen dollar voor een optreden in de strafzaak tegen de twee rechercheurs.

"Van Traa" krijgt vervolg
(26 juni 1996)
De Tweede Kamer stelt eind volgend jaar een parlementair onderzoek in naar de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie-Van Traa. Dat is gisteren besloten op initiatief van het Kamerlid Schutte (GPV).

Veel adviezen Van Traa opgevolgd
(13 juni 1996)
Er komt een algemeen verbod op het opzettelijk doorlaten van verdovende middelen als opsporingsmethode. In het uiterste geval kan een uitzondering worden gemaakt door het college van procureurs-generaal, dat de minister van Justitie daarover direct moet inlichten.

Sorgdrager: PG's gaan vrijuit in IRT
(1 juni 1996)
De 'crisis in de opsporing' heeft geen gevolgen voor de posities van de vier zittende procureurs-generaal bij het openbaar ministerie, Docters van Leeuwen, Gonsalves, Steenhuis en Ficq.

Oud-politieman krijgt 1,1 miljoen
(22 mei 1996)
Het voormalig hoofd van de criminele inlichtingendienst (CID) van het politiekorps Gooi en Vechtstreek, F. van der Putten, is eervol ontslag verleend. Voor de 49-jarige hoofdinspecteur, die in opspraak raakte tijdens de parlementaire enquête opsporingsmethoden omdat hij ruzie had met het Amsterdamse openbaar ministerie, is een financiële regeling getroffen die inhoudt dat hij tot zijn 65ste in totaal ongeveer 1,1 miljoen gulden aan wachtgeld ontvangt.

"Politie onderzocht corruptie zelf"
(15 mei 1996)
De Amsterdamse politiecommissaris J. van Riessen heeft in 1994 zelf het initiatief genomen een geheim team de corruptie in zijn eigen korps te laten onderzoeken ,,omdat hij doodsbenauwd was voor gedonder met de dienstcommissie en vreesde voor interne strubbelingen''.

Van Capelle wilde corruptie A'damse politie aanpakken
(14 mei 1996)
De voormalige Amsterdamse officier van justitie M. van Capelle heeft in 1993 en 1994 bij herhaling pogingen gedaan om mogelijke corruptie binnen de Amsterdamse politietop te onderzoeken. Aanleiding hiervoor was het voortdurend weglekken van gevoelige informatie rond grote misdaadonderzoeken in de hoofdstad.

Ex-agenten: Docters schond ambtsgeheim
(13 mei 1996)
De twee voormalige agenten Langendoen en Van Vondel van de criminele inlichtingendienst (CID) in Kennemerland zullen justitie vragen procureur-generaal Docters van Leeuwen te vervolgen wegens schending van het ambtsgeheim.

Maatregelen tegen personen toegezegd in slotdebat over rapport-Van Traa
(10 mei 1996)
De ministers Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) laten de Tweede Kamer in september weten welke maatregelen zij nemen tegen functionarissen bij politie en justitie die verantwoordelijk zijn voor de crisis in de opsporing.

Dijkstal voelde bloeddorstige stemming niet aan
(10 mei 1996)
Een onheilspellende stilte daalde gistermiddag aan het eind van het debat over het rapport van de commissie-Van Traa neer over VVD-minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken). Dijkstal had zich drie dagen gedragen als een stuk zeep in een warm bad.

Strafrechtelijk onderzoek tegen voormalige chef CID
(10 mei 1996)
Het Amsterdamse openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de voormalige chef van de criminele inlichtingendienst van de politie Gooi- en Vechtstreek, F. van der Putten.

'Opsporingsdiensten uit buitenland moeten opheldering geven'
(10 mei 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) laat onderzoeken hoe medewerkers van buitenlandse opsporingsdiensten kunnen worden verplicht opheldering te verschaffen over de activiteiten die ze in Nederland uitvoeren.

Burgemeester Haarlemmermeer: 'Geen verzet tegen andere functie Straver'
(10 mei 1996)
Het regionaal college van burgemeesters van de politieregio Kennemerland moet zich niet verzetten tegen een overplaatsing van hoofdcommissaris M. Straver naar een ander politiekorps.

Kamer wil falende korpschefs aanpakken
(9 mei 1996)
Een meerderheid van de Tweede Kamer verwerpt de stelling van VVD-minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) dat hij geen mogelijkheden heeft om maatregelen te treffen tegen hoge politiefunctionarissen. Dijkstal werd vanmiddag ook hard aangevallen door zijn eigen partij.

Tweede Kamer eist snel actie bij justitie
(8 mei 1996)
De ministers voor politie, Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken), moeten snel maatregelen nemen tegen functionarissen bij politie en justitie die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de crisis in het opsporingsapparaat. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Ruzie opsporingsteams duurt voort
(30 april 1996)
De persoonlijke verhoudingen in het ressort Amsterdam bij de strijd tegen de zware misdaad zijn opnieuw ernstig verslechterd. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking heeft zich ,,onfatsoenlijk'' en ,,zeer bedroevend'' gedragen toen hij zich twee weken geleden uitsprak over het nemen van personele maatregelen bij de Haarlemse politie en justitie, vindt burgemeester J. Pop van Haarlem.

Onderzoek naar rol België bij doorlaten drugs
(22 april 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) stelt een onderzoek in naar de wijze waarop België hand- en spandiensten heeft verleend bij het doorlaten van grote aantallen drugscontainers op verzoek van de Nederlandse politie en justitie

Kamer onderschrijft IRT-rapport, nu de maatregelen nog
(19 april 1996)
De leden van de commissie-Van Traa konden gisteren opgelucht uitblazen in één van de etablissementen aan het Haagse Plein. De behandeling de afgelopen dagen in de Tweede Kamer van het eindrapport Inzake Opsporing was naar wens verlopen. Afgezien van de grootste oppositiepartij CDA onderschreef het parlement de bevindingen van de enquêtecommissie.

Politie vroeg België drugs door te laten
(19 april 1996)
De Belgische politie en justitie hebben in opdracht van Nederlandse collega's de afgelopen vijf jaar minimaal tussen de tien en twintig drugscontainers die via de haven van Antwerpen werden aangevoerd, doorgeleverd aan Nederland. Dit verklaren desgevraagd het hoofd van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB) van de Belgische rijkswacht in Antwerpen en zijn plaatsvervangers, T. de Bakker en W. van Mechelen.

Sorgdrager laat top OM doorlichten
(18 april 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) stelt een onderzoek in naar het functioneren van leden van het openbaar ministerie die betrokken waren bij de 'crisis' in de opsporing, zoals gesignaleerd door de commissie-Van Traa.

"Nederland proeftuin drugsdoorvoer-acties"
(18 april 1996)
Nederland is in het verleden in sommige gevallen als ,,proeftuin'' gezien door buitenlandse opsporingsautoriteiten voor acties tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Daarbij ging het onder meer om het Duitse Bundeskriminalamt (BKA) en de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA).

Afrekening na rapport-Van Traa
(17 april 1996)
Een drugshandelaar die politie-informant was is vorige maand in een Amsterdams café doodgeschoten nadat de schutter hem ervan had beschuldigd contacten te onderhouden met de politie.

Kamermeerderheid achter Van Traa
(17 april 1996)
Een ruime Kamermeerderheid steunt op hoofdlijnen de conclusies en aanbevelingen van de commissie-Van Traa. Dit bleek gisteravond en vanmorgen tijdens het debat over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie.

Debat over goede regels of minder regels
(16 april 1996)
De splijtende discussie over het al of niet doorlaten van drugs in de strijd tegen de georganiseerde misdaad gaat eigenlijk over de vraag ofde opsporing beter wordt door meer regels of door minder regels.

Hirsch Ballin ontkent dat hij wetgeving blokkeerde
(16 april 1996)
Oud CDA-minister Hirsch Ballin (justitie) ontkent dat hij in de vorige kabinetsperiode wetgeving voor de voorfase van de opsporing heeft geblokkeerd.

'Maatregelen nodig na rijksrechercherapport'
(12 april 1996)
De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J.M. Vrakking acht het onvoorstelbaar dat maatregelen tegen de top van de Haarlemse politie en justitie uitblijven.

CDA: Schmitz moet aftreden na kritiek op CID
(5 april 1996)
Het CDA wil dat PvdA-staatssecretaris Schmitz (Justitie) aftreedt. Volgens het Tweede-Kamerlid Hillen kan Schmitz niet meer geloofwaardig functioneren, na de kritiek van de rijksrecherche op haar vroegere rol als korpsbeheerder in Haarlem.

Docters van Leeuwen: Wantrouwen remt strijd tegen misdaad
(4 april 1996)
De strijd tegen de georganiseerde criminaliteit wordt nogaltijd ernstig belemmerd door een ,,basaal wantrouwen'' tussen functionarissen van politie en justitie in het ressort Amsterdam.

Schandaal CID Haarlem ook groot raadsel
(4 april 1996)
Geschokt waren de bewindslieden toen ze twee maanden geleden het rapport van de enquêtecommissie opsporingsmethoden in ontvangst namen. Het vanmiddag openbaar geworden onderzoeksverslag van de rijksrecherche naar de rol die de Haarlemse criminele inlichtingendienst (CID) speelde in de drugshandel moet de verantwoordelijke autoriteiten al dagenlang uit de slaap houden.

Openbaarmaking rapport over CID onderdeel van "wreed spel"
(2 april 1996)
Openbaarmaking of niet, daar lijkt het de laatste dagen alleen nog om te gaan bij de discussies over het vernietigende rapport van de rijksrecherche over de handel en wandel van de Haarlemse politie. Maar terwijl Tweede-Kamerleden, bewindslieden en burgemeesters gisteren over elkaar heen buitelden in hun pleidooien voor openheid, vroeg een adviseur van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) aandacht voor de reden van al die spontane nobelheid. ,,Er wordt een wreed spel gespeeld'', zei hij, ,,dat is veel interessanter.''

Chef van CID wacht ontslag bij vervolging
(2 april 1996)
De voormalige chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie K. Langendoen wordt voor ontslag voorgedragen zodra het openbaar ministerie strafvervolging tegen hem instelt.

Kritiek op Schmitz na rapport CID
(1 april 1996)
Staatssecretaris Schmitz (Justitie) raakt politiek verder in het nauw door het verschijnen van een uiterst kritisch rapport van de rijksrecherche over de criminele inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie.

Politie Haarlem kreeg vijf miljoen drugsgeld
(30 maart 1996)
Uit een nog geheim rijksrecherche-onderzoek blijkt dat de Haarlemse politie vijf miljoen gulden drugsgeld heeft ontvangen. Het geld is deels gebruikt voor opsporing.

Onderzoek naar gebruik drugsgelden door CRI
(28 maart 1996)
Het ministerie van Justitie stelt een nader onderzoek in naar de aanwending door de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) van circa een half miljoen gulden drugsgeld in een opsporingsonderzoek.

Openbaar ministerie verzet zich tegen commissie-Van Traa
(28 maart 1996)
Het openbaar ministerie wijst het voorstel van de enquêtecommissie-Van Traa af om alle opsporingsmethoden en bevoegdheden van politie en justitie nauwgezet en limitatief wettelijk te regelen.

CRI gebruikte tonnen drugsgeld voor opsporing
(27 maart 1996)
De Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) heeft in 1993 bijna een half miljoen gulden drugsgeld voor de opsporing aangewend en onder meer uitbetaald aan criminele infiltranten.

Kabinet wil geen algeheel verbod op doorlating drugs
(26 maart 1996)
Het doorlaten van partijen soft- en harddrugs onder regie van politie en justitie moet mogelijk blijven. Dit schrijven Sorgdrager (Justitie) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden.

CID-chef Haarlem bedreigde collega
(23 maart 1996)
Een ,,politie-kaderlid'' heeft de voormalige Amsterdamse IRT-leider J. van Kastel twee jaar geleden gedreigd dat zijn leven op het spel stond als hij de Haarlemse politie niet langer toestond grote partijen drugs op de markt te brengen.

Monopoliepositie Sdu is doorbroken
(14 maart 1996)
Inzake Opsporing, het eindrapport van de parlementaire-enqutecommissie, is sinds vandaag gratis via Internet te raadplegen. Buro Jansen & Janssen, dat onderzoek doet naar politie en inlichtingendiensten in Nederland, heeft het rapport integraal op het net gezet.

Groot corruptieschandaal blootgelegd binnen politiekorps van Rotterdam
(26 februari 1996)
Bij de Rotterdamse politie zijn deze maand door politie en justitie de contouren blootgelegd van wat intern één van de grootste corruptieschandalen uit de geschiedenis van het korps wordt genoemd.

Kabinet: niet elke opsporingsmethode in wet vastleggen
(22 februari 1996)
Het kabinet wil niet alle bijzondere opsporingsmethoden van politie en justitie tot in detail vastleggen in de wet.

'Van Traa legt opsporing te strikt vast'
(14 februari 1996)
Deze week verscheen het rapport 'Bijzondere opsporingsmethoden', over de regeling van opsporing in het buitenland. Volgens de jurist Tak, die het onderzoek leidde, moet Nederland een voorbeeld nemen aan Duitsland.

Sorgdrager saneert top van ministerie
(13 februari 1996)
De ambtelijke top van het ministerie van Justitie wordt nagenoeg volledig vervangen. De reorganisatie van het departement, die anderhalf jaar geleden is doorgevoerd, wordt teruggedraaid.

"Nergens in Europa gaat burgerinfiltrant zo ver"
(12 februari 1996)
Uit het rapport 'Bijzondere opsporingsmethoden' blijkt dat het gebruik van opsporingsmethoden in andere Europese landen al aan banden is gelegd. Nederland komt achteraan en loopt op sommige punten uit de pas.

OM wil onderzoek Justitie naar effectiviteit doorlaten van drugs
(7 februari 1996)
Het openbaar ministerie wil dat minister Sorgdrager (Justitie) snel onderzoekt hoe effectief het is als de politie drugs op de markt brengt voordat zij een definitief besluit neemt over de toelaatbaarheid van deze opsporingsmethode.

Arnhem: opheldering over beschuldigingen in rapport-Van Traa
(5 februari 1996)
De gemeente Arnhem wil tekst en uitleg van de commissie-Van Traa over de beschuldiging dat een voormalig Turks raadslid uit Arnhem betrokken zou zijn bij de georganiseerde drugshandel.

"Sorgdrager moet oordeel wijzigen"
(3 februari 1996)
Minister Sorgdrager (Justitie) moet terugkomen op haar oordeel dat het toelaatbaar is voor de politie en justitie om bij infiltratie-acties harddrugs op de markt te brengen.

Rapport-Van Traa positief ontvangen
(2 februari 1996)
Het rapport van de commissie-Van Traa is in politiek Den Haag en bij betrokken instanties positief ontvangen. Algemeen bestaat waardering voor de gepresenteerde voorstellen om "de crisis in de opsporing" grondig aan te pakken.

Van Traa is geen interim-manager
(2 februari 1996)
De conclusies van het rapport van de commissie-Van Traa: er moet heel veel veranderen bij politie en justitie.

Aangifte meineed tegen ex-chef CID
(2 februari 1996)
De scherpe kritiek van de commissie-Van Traa op het functioneren van de Haarlemse korpsleiding blijft vooralsnog zonder personele gevolgen.


Rijksrecherche onderzoekt corruptie Rotterdamse CID
(4 maart 1996)

OM: advocaat hield geheime stukken achter
(28 februari 1996)

Justitie achterhaalt opnieuw bij CID gestolen dossiers
(26 februari 1996)

Kamer wil uitleg over rol van Sorgdrager
(23 februari 1996)

Fijnaut: politie geeft CRI veel te weinig informatie
(12 februari 1996)

Doorlating drugs niet taboe in Europa
(17 februari 1996)

Burgemeesters oneens over rapport-Van Traa
(7 februari 1996)

"Van Thijn is ten onrechte opgestapt"
(5 februari 1996)

Ernst Hirsch Ballin is even in de war
(5 februari 1996)

Zorg in Duitsland en Frankrijk over rapport-Van Traa
(3 februari 1996)

Chaos bij uitwisselen van informatie politie
(1 februari 1996)

Minister handelde onverantwoordelijk
(1 februari 1996)

Diepgaande crisis bij politie en justitie
(1 februari 1996)

NRC Webpagina's
26 juni 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad