U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Opsporing

Nieuws

Rapport

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Overzicht

Politie vroeg België drugs door te laten

Door onze redacteuren MARCEL HAENEN en TOM-JAN MEEUS
ANTWERPEN, 19 APRIL. De Belgische politie en justitie hebben in opdracht van Nederlandse collega's de afgelopen vijf jaar minimaal tussen de tien en twintig drugscontainers die via de haven van Antwerpen werden aangevoerd, doorgeleverd aan Nederland. Dit verklaren desgevraagd het hoofd van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB) van de Belgische rijkswacht in Antwerpen en zijn plaatsvervangers, T. de Bakker en W. van Mechelen.

De Bakker zegt het ,,merkwaardig'' te vinden dat de enquêtecommissie-Van Traa de drugszendingen via België niet in haar onderzoek heeft betrokken. Vooral omdat de Antwerpse containers die zijn sectie verdovende middelen begeleidde, nooit zijn doorgelaten in opdracht van de in opspraak geraakte Criminele-Inlichtingendienst (CID) van de Haarlemse politie.

Van Mechelen weet dat in ieder geval politiekorpsen in Amsterdam, Enschede en Rotterdam drugscontainers afnamen. ,,Een deel van de drugstransporten werd door Nederlandse collega's uitgevoerd in samenwerking met het Duitse Bundeskriminalamt'', zeg hij. Van Traa heeft zich volgens Van Mechelen ten onrechte gefixeerd op het werk van de CID Haarlem.

De Antwerpse officier van justitie Gepts bevestigt dat België op grond van een ministeriële circulaire uit 1990 meewerkt aan drugstransporten voor Nederland, maar alleen als ,,er wordt beloofd dat alle drugs in beslag worden genomen en er arrestaties volgen''. Van Mechelen zegt echter gehoord te hebben dat Nederlandse collega's regelmatig drugs op de markt lieten komen en dat het soms ging om ,,enórme partijen'' soft drugs en kleine porties cocaïne. Gepts verklaart evenwel dat ,,de Nederlandse collega's bij mijn weten nooit drugs uit het oog verloren''.

Voor België werden de Nederlandse drugszendingen gecoördineerd door kolonel H. Luijten die als liaison-officer is verbonden aan de Belgische ambassade in Den Haag. Luijten zegt dat het ,,voor mij onmogelijk is informatie te verstrekken''. De Bakker verklaart dat via Antwerpen ook drugsdoorzendingen naar Engeland, Frankrijk en Duitsland worden georganiseerd. Van Mechelen is sinds januari geschorst, hangende een onderzoek naar vermeende ontoelaatbare contacten met criminele infiltranten. De rijkswachter is naar eigen zeggen het slachtoffer van drugshandelaren die hem door laster proberen uit te schakelen.

Van Mechelen is kwaad op Van Traa die dinsdag suggereerde dat hij met het Haarlemse 'koningskoppel' Langendoen & Van Vondel samenspant bij het regelen van drugszendingen. Hij zegt nooit met Haarlem gewerkt te hebben. Het korps in Amsterdam bevestigt contacten met Van Mechelen, maar ,,heeft nooit CID-trajecten met hem gedraaid''. Enschede noemt het ,,onjuist'' dat men via België heeft doorgeleverd. De politie in Rotterdam wil niet reageren.

NRC Webpagina's
19 april 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad