U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Opsporing

Nieuws

Rapport

Achtergrond

Biografie

Opinie

Begrippen

Overzicht

Burgemeester Haarlemmermeer: 'Geen verzet tegen andere functie Straver'

Door onze redacteuren MARCEL HAENEN en TOM-JAN MEEUS
HAARLEM, 10 MEI. Het regionaal college van burgemeesters van de politieregio Kennemerland moet zich niet verzetten tegen een overplaatsing van hoofdcommissaris M. Straver naar een ander politiekorps.

Dit zegt de plaatsvervangend korpsbeheerder van deze politieregio, de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, J. van Houwelingen (CDA). Hij reageert daarmee op het debat in de Tweede Kamer waar deze week door alle politieke partijen werd aangedrongen op maatregelen tegen Straver. De Kamer vindt dat de korpschef zijn geloofwaardigheid heeft verloren omdat zijn korps in opspraak is geraakt door massale drugsimporten.

In een motie sprak de Kamer uit dat het kabinet uiterlijk in september een 'plan van aanpak' moet hebben om personele maatregelen tegen funtionarissen van politie en justitie te nemen die een hoofdrol hebben gespeeld bij het CID-schandaal. Van Houwelingen vindt dat het regionaal college zich ,,niet moet verzetten tegen roulatie als dit in goed overleg met Binnenlandse Zaken gebeurt''. Hij vindt dat een functieverandering voor Straver ,,niet als strafmaatregel moet worden uitgelegd'', maar zegt dat het ,,goed is als het gesloten personeelssysteem bij de politie wordt doorbroken''.

Minister Dijkstal verklaarde tijdens het IRT-debat dat maatregelen tegen Straver formeel niet mogelijk waren, mede omdat korpschef Straver de onvoorwaardelijke steun genoot van het regionaal college van burgemeesters. ,,De korpsbeheerders zijn de meest belangrijke gesprekspartners'', zoals Dijkstal gisteren zei. Bronnen bij Binnenlandse Zaken wezen er na afloop van het debat op dat Straver naar alle waarschijnlijkheid deze zomer een andere ,,passende functie'' krijgt aangeboden om tegemoet te komen aan de unanieme wensen van de Kamer. Mocht Straver daarop niet ingaan, dan biedt dat de mogelijkheid alsnog maatregelen tegen Straver te nemen, aldus deze bronnen.

Korpsbeheerder Pop, burgemeester van Haarlem, wil niet reageren. Een andere burgemeester die lid is van het dagelijks bestuur van het regionaal college, M. van der Heijden uit Zandvoort (VVD), meent dat ondanks alle kritiek vanuit de Tweede Kamer ,,het leiderschap van Straver bij de regiopolitie onaangetast is. Ik mis de zuiverheid van de analyse bij het parlement. Men kiest gewoon voor de makkelijkste weg, omdat men koppen wil zien rollen''.

De burgemeesters in Kennemerland blijven van mening dat Straver geen verwijten vallen te maken over de drugsimporten die zijn criminele inlichtingendienst (CID) organiseerde, omdat deze afdeling het handelen voor haar korpschef verborgen hield. Toen Straver in 1994 twijfels kreeg over de CID heeft hij een reorganisatie doorgevoerd, aldus de burgemeesters.

Voorzitter A. van der Ven van de bond voor hoger politiepersoneel VMHP noemt het ,,belachelijk'' dat minister Dijkstal gisteren het idee over te gaan tot functieroulatie in verband heeft gebracht met de conclusies van de commissie-Van Traa. Van der Ven wijst erop dat zijn bond ,,al jaren vraagt om een beleid op dit punt''. Het gaat om het zogeheten 'management-development', waarbij gezorgd wordt voor voldoende doorstroming in de leiding van de korpsen.

Van der Ven wijst erop dat Binnenlandse Zaken nog dit voorjaar heeft ontkend dat er een verband is tussen dit beleid en het onderzoek door de commissie-Van Traa. ,,Dat het ministerie dit verband nu toch legt neigt naar opportunisme. Het is alleen maar bedoeld om het probleem dat minister Dijkstal met de Kamer heeft op te lossen'', aldus Van der Ven.

NRC Webpagina's
10 mei 1996

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad