U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Deze zender gaat verhuizen'

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Als alle computers zo eenvoudig waren in het gebruik als digitale satellietontvangers, was het leven een hoop prettiger. Menig computer vertoont immers kuren, menig webpagina vraagt om de software-update van weer een of ander programmaatje.

De software van Seca-satellietontvangers, de meest gangbare in Nederland, is echter kinderlijk eenvoudig in de bediening. Zeker, met enige regelmaat krijg je de mededeling dat er iets veranderd moet worden. , ,Deze zender gaat verhuizen", zegt het apparaat dan. En spoort je aan om een nieuwe automatische zenderscan te maken, waarbij de ontvanger de satelliet afspeurt naar nieuw verschenen zenders en deze ook automatisch in de lijst van vijfhonderd zenders zet die men bij Canal+ voor je heeft bedacht.

Media Highway heet de software in de computer. In Frankrijk zijn er bij Canal+ nog veel meer functies in gebruik: de ontvanger kan opbellen, zodat je on line een vakantie kunt bestellen, of een film. Maar ook bij ons zijn aardige functies in gebruik: de EPG (Electronic Programming Guide) bijvoorbeeld, waarbij je vliegensvlug de timer kunt instellen door op de titel van een programma te drukken, en desgewenst ook programmatoelichtingen kunt oproepen (niet vergeten ook de videorecorder in te stellen, roept het apparaat behulpzaam).

En dan zijn er die leuke grafische interfaces. Deze maken het mogelijk tussen tientallen televisiestations en dito radiostations heen en weer te zappen, die door middel van hun logo op je scherm gedefinieerd worden.

Met de Seca-decoder kun je zelfs videospelletjes spelen, waarbij bijvoorbeeld een kleine pinguïn ijsklontjes in bakjes moet plaatsen en daarbij hopeloos tussen de klontjes verstrikt raakt. Prachtig allemaal.

Helaas is Media Highway iets minder voor wie niet van plan is de decoder hemaal voor zich te laten denken. Neem de volgorde van de kanalen. In de automatische update zet de decoder Canal+, waarvan de software uitgaat, helemaal voor in de lijst. Maar daar wil ik toch mooi de zenders waar ik op de satelliet het meest naar kijk, Arte en La Cinquième.

Dat is ook heel goed mogelijk, maar alleen door de vele zenders op de satelliet (wel zo'n 600 op de Astra's) eerst in willekeurige volgorde in het geheugen te laden, want het apparaat kan bij zijn scan helaas niet zelf bedenken welke vrij zichtbaar zijn of door mij met een abonnement vereerd, en welke alleen voor Franse, Spaanse of Duitse abonnees. Na de eerste scan moet je alle voor jou relevante zenders een voor een op de gewenste plaats in de lijst zetten - een karwei waar je wel een dag voor mag uittrekken. Ook het aanbrengen van de diverse updates bij de verhuizing van zenders is betrekkelijk ingewikkeld, omdat je - anders dan bij andere decodersoftware - niet een bepaalde frequentie kunt afzoeken, maar weer dat gehele enorme aanbod van die Astra's door moet nemen. Lastiger nog is het inladen van programma's op andere satellieten dan de Astra's, omdat de Seca-software maar 1000 geheugenplaatsen kent, en het totale digitale aanbod van Astra en de Hotbirds dat aantal verre overstijgt.

Die krijg je er dus nooit in, want door een bug in de software kan de decoder beide satellietgroepen alleen gelijktijdig scannen. Dus zit er weinig anders op dan de gecodeerde zenders op Astra uit de lijst te zeven, om ruimte te creeëren, en vervolgens voor het scannen van de Hotbirds de LNB die op Astra staat gericht met een stukje aluminiumfolie af te dekken.

En daarbij ben ik - omdat ik dergelijke capriolen bij de aanleg van mijn schotels niet had voorzien - dus onlangs bijna driehoog uit het raam gedonderd. Ook de wereld van de hightech is vol gevaren.

NRC Webpagina's
12 JULI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Liefde voor de schotel
(5 juli 2000)
Een sieraad op de satelliet
(28 juni 2000)
Iraans koken zonder ondertitels
(21 juni 2000)
Voor wie wat meer voetbal wil
(14 juni 2000)
Verwoestend humoristisch
(7 juni 2000)
Met lokale toverkracht
(31 mei 2000)
Stilte aan het UPC-front
(24 mei 2000)
Geschiedenisles via de satelliet
(17 mei 2000)
Cannes op de buis
(10 mei 2000)
Web ideaal voor korte film
(3 mei 2000)
Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad