U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De DVD is zo lek als een mandje

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Nauwelijks heeft de audiovisuele industrie iets bedacht om haar belangen en rechten te beschermen, of er verschijnen alweer hackers die van de beoogde coderingen en hindernissen een lachertje maken.

Het sterkste voorbeeld is wel de DVD-speler, waarmee films kunnen worden bekeken in digitale kwaliteit. Bij de lancering van het systeem zijn op de DVD-spelers zogenaamde regiocodes ingesteld, die het bijvoorbeeld onmogelijk zouden maken op een voor de Europese markt gemaakte speler Amerikaanse DVD-schijfjes zichtbaar te maken. Na twee jaar is van die regiocodes niets meer over. "Ik zou geen DVD-speler meer verkopen met regiocodes", vertelde laatst mijn favoriete elektronica-handelaar. In het begin was er nog een soldeertangetje nodig om ervoor te zorgen dat je schijfjes van buiten de regio kon bekijken. Maar sinds enige tijd is er voor de aanpassing een software-programmaatje voorhanden. Handig: Amerikaanse films komen in de VS eerder op DVD uit dan bij ons en zijn er misschien ook wel goedkoper.

Ook de per satelliet opererende audiovisuele industrie krijgt met overlast van hackers te maken. Het Franse concern Canal+, dat in verschillende landen in Europa, waaronder Nederland, de abonneetelevisie domineert, dacht aan de goede kant te zitten door de invoering van een prachtig, eigen coderingssysteem, Seca geheten. Daarvoor was niet alleen een smartcard nodig - smartcards zijn, of ze nu voor de telefooncel of een digitale ontvanger bedoeld zijn, hacker-gevoelig - maar ook een bepaalde ontvanger.

Dat Seca is onder Nederlandse satellietenthousiasten overigens een omstreden zaak, omdat veel bezitters van een digitale satellietontvanger hier een ontvanger met het Irdeto-systeem bezitten, een erfenis van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Nethold dat in Nederland met digitale satelliet- tv begon, enkele maanden voordat het door Canal+ werd overgenomen. Canal+ geeft zijn twee abonneekanalen, net als de meeste Nederlandse publieke en commerciële radio- en televisiezenders, nog steeds in zowel Irdeto als Seca door, maar vertikt het om pakketuitbreidingen (16:9 van Canal+, Cine Cinemas, het pluspakket met o.a. Discovery en National Geographic) anders dan in Seca door te geven.

De Irdeto-bezitters voelen zich in het verdomhoekje geplaatst en hun bittere klachten vullen het grootste deel van de Internet-discussiegroep nl.media.satelliet. Maar die klachten klinken enigszins vals, omdat het tegelijkertijd lijkt alsof de meeste klagers helemaal geen bona fide abonnees van Canal+ zijn, maar lieden die met valse smartcards, blockers, programmers en software geheel gratis kijken, niet alleen naar het Nederlandse Canal+, maar ook naar de Duitse abonneekanalen van Première. Irdeto is zo lek als een mandje, krijg je de indruk. Die situatie leek in ieder geval een valide argument voor de omschakeling van Irdeto naar Seca.

Maar helaas: sinds enkele weken zijn er steeds meer signalen dat ook Seca 'gekraakt' is. Zo biedt een Portugees bedrijf op Internet een smartcard aan waarmee het mogelijk zou zijn zonder een regulier abonnement naar Nederlandse, Franse en Spaanse abonneetelevisie in Seca te kijken.

Nog is een dergelijke kaart erg duur: 1.400 gulden. Ook is het beheren en regelmatig aanpassen van zo'n kaart - nodig voor blijvende werking - een bezigheid die veel technische kennis vergt. De eenvoudige leek heeft er een vakman voor nodig, en die kan zijn diensten niet openlijk aanbieden want dan heeft hij morgen de politie op de stoep.

Maar de mythe van de onkraakbare digitale technologie die de belangen van de audiovisuele industrie beschermt, loopt andermaal een gevoelige knauw op. Die belangen zullen - net als vroeger in het analoge tijdperk - toch weer vooral door middel van wet en rechter moeten worden veiliggesteld.

NRC Webpagina's
23 FEBRUARI 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:

Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)