U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Liever eigenzinnig

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD

ZDF.doku

Het Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) heeft een reputatie op het gebied van lange, kunstzinnige documentaires, veelal geproduceerd in het kader van de programmaserie Das Kleine Fernsehspiel. Toen bekend werd dat het ZDF in het kader van het digitale boeket ZDF.vision een apart televisiekanaal, geheel gewijd aan documentaires zou beginnen, lag het voor de hand om te denken dat de sluizen van de ZDF-archieven wijd zouden opengaan.

Maar helaas, ZDF.doku, dat deze week van start is gegaan, blijkt eerder bescheiden in programmering. Veel films van een halfuur die niet zozeer documentaires mogen heten, maar eerder een verdieping van wat het ZDF tot nu toe liet zien op het kanaal ZDF.infobox. Meer voorlichting, dan documentaire, meer reisfilms door vreemde landen, dan doordachte auteursfilms.

Misschien komen ze nog, die mooie films. Nu is wat het ZDF maakt in het kader van Das Kleine Fernsehspiel nog met enige regelmaat op Arte te zien. Toch geeft de programmatische keuze van ZDF.doku te denken. Als het ZDF, een van de meer belangrijke producenten van documentaires in Europa, in haar digitale boeket alleen nog maar ruimte ziet voor handzame voorlichtingsfilms van een half- of een heel uur - een beetje in de stijl van Discovery of National Geographic - wat betekent dat dan op den duur voor het financiële draagvlak voor de betere documentaire in Europa?

Er is helemaal niets tegen al deze films - als een soort schooltelevisie voor grotere mensen. Informatie, je kunt er niet genoeg van op de televisie hebben. Maar hoeveel bereidheid bestaat er om, zoals vroeger het ZDF deed, auteursfilms van anderhalf uur of langer te blijven maken, die niet zozeer leerzaam zijn, maar eigenzinnig? En de vraag speelt niet alleen in Duitsland. Mag het eigenlijk nog wel, van al die zendercoördinatoren op de Nederlandse publieke televisie? Jarenlang is het streven geweest de zogeheten 'creatieve' documentaire, zoals je die jaarlijks op het festival IDFA kunt zien, van de televisie ook naar de bioscoop te brengen. Maar als die documentaires straks niet meer kunnen bij de publieke televisie en derhalve niet meer gefinancierd kunnen worden - wat dan?

ZDF.doku is op Astra 19.2 graden oost digitaal te zien op 11.954 h. Sinds begin deze maand omvat het digitaal boekt van het ZDF ook Duitstalige versies van Eurosport en Euronews.

BBC World Service verdubbelt

Nog maar een paar jaar geleden was de World Service van de BBC een algemeen radioprogramma. Veel nieuws en actualiteiten, dat zeker, maar ook ouderwetse stoomradio: quizzen, verzoekplaten, hoorspelen. Sinds een jaar of wat ontwikkelt de BBC zich verder tot een 24-uurs nieuwszender. De achterliggende gedachte is duidelijk: de media-omgeving wordt steeds competitiever en gespecialiseerder. Wie wil overleven moet zich specialiseren. De specialisatie in nieuws ligt voor de hand bij de World Service: de BBC geldt, wereldwijd, als onovertroffen in objectiviteit en diepgang. In het zendschema van de afgelopen winter bestond al meer dan de helft van alle uitzendingen uit nieuws en actualiteit. Begin deze maand is een nieuwe stap gezet. Via Internet zijn twee versies van de BBC World Service te beluisteren: één met uitsluitend nieuws en actualiteiten, en een andere waarop af en toe ook nog iets anders te horen is.

De twee versies zijn te beluisteren via www.bbc.co.uk/worldservice/index.shtml of www.broadcast.com/bbc

NRC Webpagina's
5 APRIL 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:

Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)