U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onversneden Amerikaans

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Amerikaanse televisie is in Europa per satelliet maar mondjesmaat op te vangen. Er zijn CNN en MTV natuurlijk, maar die hebben de laatste jaren hun Europese programma- aanbod steeds minder Amerikaans gemaakt, uitgaande van de gedachte dat een buitenlands publiek in zijn eigen voorkeuren moet worden toegesproken. Op de vele regionale versies van MTV in Europa is nog maar zelden een onversneden Amerikaanse presentator of programma te zien. Het discussieprogramma Crossfire wordt van de Amerikaanse CNN niet langer naar CNN-International doorgeprikt. Ook de meeste nieuwsprogramma's van CNN-International zijn speciaal gericht op het buitenland.

Voor wie een ontvanger heeft met SCPC (dat wil zeggen de mogelijkheid signalen met afwijkende symbolrate te ontvangen) is er nu echter een alternatief in de vorm van Worldnet. Eigenlijk betreft het hier een Amerikaans propagandastation, waarop bijvoorbeeld nieuwsmagazines van de Voice of America te zien zijn - afkomstig dus van de Amerikaanse wereldomroep die niet altijd een al te goede naam heeft gehad op het vlak van redactionele onafhankelijkheid.

Maar er zijn op Worldnet ook voortreffelijke uitzendingen te zien van de Amerikaanse publieke televisie, PBS: maandag tot en met vrijdag het Newshour with Jim Lehrer (11 en 3 uur Nederlandse tijd) en op zondag de Mclaughlin Group, een hoogstaand politiek praatprogramma. Ook geeft Worldnet met enige regelmaat programma's door van C-Span, het Amerikaanse netwerk voor publieke aangelegenheden.

Deze pareltjes maken veel rommel op Worldnet goed: de oervervelende documentaireserie Heartland USA bijvoorbeeld, en het magazine Small Business Today, een weinig subtiele poging de Amerikaanse zakenmentaliteit wereldwijd aan de man te brengen. Wie Worldnet opzet, moet overigens wel op lange pauzes rekenen. De zender is namelijk niet continu in de lucht maar zendt op bepaalde tijdstippen uit, waarop geïnteresseerde televisiestations de programma's van de satelliet kunnen opnemen, om ze zelf later zelf uit te zenden.

Worldnet is in Europa het eenvoudigst te zien via Hot Bird (13 graden oost): 12.485 verticaal, symbolrate 8297, FEC 3/4, videopid 4260, audiopid 4220. Programmaoverzichten op internet (www.ibb.gov/worldnet/)

BVN op Aruba

BVN, het televisiesstation voor het buitenland dat het beste van de Vlaamse- en Nederlandse tv uitzendt, is sinds een maand of wat ook te zien op het Westelijk halfrond: Canada, de Verenigde Staten, Mexico en het Caraïbisch gebied, dwz. ook de Antillen. In Europa en het Midden-Oosten is BVN gratis voor iedereen met een digitale ontvanger, maar op het Westelijk halfrond gaat het om abonnee-televisie per satelliet, digitaal.

Abonnementen worden verkocht door het Amerikaanse bedrijf Skyvista (kosteloos te bellen onder 1-877-902-8688 of 1-973-676-0767). BVN biedt onder andere NOS- en VRT-journaals, Nova, NOS-Sport en veel kinderprogramma's. Meer info via de website van Radio Nederland Wereldomroep, via www.omroep.nl

Bugje

Dat de milleniumbug niets heeft bewerkstelligd is voor schotelkijkers niet waar. Heel Europa kon in het Nieuwjaarsweekeinde gratis meegenieten van de betaalpaketten van de Franse aanbieder TPS, waar kennelijk de codering de geest had gegeven. Helaas, sinds gisteren is alles weer versleuteld.

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:


Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)