U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Voor wie wat meer voetbal wil

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Wie alle wedstrijden van het EK, alsmede de herhalingen, heeft gevolgd; wie de analyses en het vermaak van Villa BvD heeft gezien, alsmede de ongeveer gelijktijdig uitgezonden kloon van de NOS, Huis van Oranje - die hoeft nog lang niet zonder voetbal naar bed.

Eurosport De gehele nacht lang is Eurosport in de lucht met herhalingen, hoogtepunten en e-mail van kijkers met al of niet relevante commentaren. De kijkers kunnen ook stemmen welke match van de dag in de loop van de nacht integraal herhaald zal worden. En tenslotte is er een buitengewoon ongeinige dj-achtige animatiefiguur die leuke dingen zegt en de stemming in de EK-nacht erin moet houden. Een multinationaal televisiestation als Eurosport - dat tegenwoordig overigens geheel in Franse handen is (TF1 en Canal+) kan zich nu eenmaal geen echte, taalgebonden commentatoren veroorloven. Daar staat tegenover dat al die nachtelijke herhalingen, hoogtepunten en analyses bij Eurosport buiten beeld van Nederlands commentaar worden voorzien (althans voor wie Eurosport via de kabel kan volgen of met de schotel een abonnement heeft via Canal Digitaal). Eurosport met Nederlands geluid kan door 4,8 miljoen huishoudens worden gezien en gehoord - minder dan vroeger wat Eurosport-directeur Angelo Codignoni vorige maand op een persconferentie tot bittere opmerkingen aanleiding gaf. Vooral het ontbreken van Eurosport op de kabel in Amsterdam en Rotterdam weet hij aan het zware gewicht van de kabelmonopolies (in het onderhavige geval UPC, dat zelf sinds vorig jaar een alternatief sportkanaal, Sport1, op de markt probeert te zetten). Nederland was ooit, bij de start van Eurosport twaalf jaar geleden, het belangrijkste land voor de zender, aldus Codignoni. Maar nu, vindt hij, dreigt Nederland een duffe uithoek te worden op televisiegebied door een combinatie van monopolistisch toegangsbeheer van de zijde van de kabelexploitanten, en de weigering van publieke programmaraden om de kijker te laten betalen voor een themazender als Eurosport. De sportzender hoopt op een betere toekomst, als de netten eenmaal gedigitaliseerd zijn.

Canal+ Een beetje voetballiefhebber kan ook vroeg uit de veren om (met een abonnement) op het Nederlandse Canal+ Huis ter Duin te zien, elke ochtend om acht uur een uur lang nabespreking van de voorgaande EK-dag. Onder leiding van Kees Jansma geven Willem van Hanegem, Wim Kieft en wisselende gasten hun commentaar, terwijl inmiddels gedienstig hotelpersoneel glaasjes jus en koppen hotelkoffie aandraagt, want Huis ter Duin komt uit het gelijknamige hotel in Noordwijk. Het is wel een aardig programma, al hoef je het misschien niet meer te zien als je de vorige avond Villa BvD al tot je hebt genomen. Hoogtepunt zijn de commentaren van Willem van Hanegem, wiens spreekwoordelijke knorrigheid door het vroege tijdstip van deze live- uitzendingen nog lijkt toe te nemen. Huis ter Duin wordt om 9 en 16 uur herhaald.

BVN Nederlanders en Vlamingen in den vreemde hoeven Nederlands commentaar bij de wedstrijden van het Nederlandse- en het Belgische elftal niet te missen, daar BVN, de digitale tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, alle wedstrijden van de twee nationale ploegen live uitzendt. Alleen de BVN-kijkers in Noord-Amerika en de Antillen vissen achter het net, daar de EK-televisierechten op het Westelijk halfrond aan de Amerikaanse sportzender ESPN zijn verkocht.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Verwoestend humoristisch
(7 juni 2000)
Met lokale toverkracht
(31 mei 2000)
Stilte aan het UPC-front
(24 mei 2000)
Geschiedenisles via de satelliet
(17 mei 2000)
Cannes op de buis
(10 mei 2000)
Web ideaal voor korte film
(3 mei 2000)
Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad