U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geschiedenisles via de satelliet

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Andere tijden, het wekelijks tv-magazine voor geschiedenis van VPRO en NPS (zondag 20.10- 20.45 uur, Nederland 3), moet duidelijk zijn vorm nog een beetje vinden. Wat onwennig staat de presentator in een virtueel decor dat ruimte moet verbeelden, alsof er anno 2000 nog iemand geacht wordt te denken dat hij echt in een ruimte staat (www.anderetijden.nl).

De nogal nadrukkelijke aansluiting van de onderwerpen bij de actualiteit (vorige week moederdag, zondag aanstaande over de relatie Nederland- Japan) geeft het geheel ook iets gedwongens. Misschien valt dat vooral op omdat OVT, het radioprogramma (zondagochtend van 10 tot 12 op Radio 1) dat als voorbeeld voor Andere tijden heeft gediend, week in week uit zo'n gezellig en beetje rommelig programma is. Bij OVT doet men ook zonder blikken of blozen wat bij Andere tijden kennelijk als zonde tegen de wetten van de televisie wordt verworpen: deskundigen aan het woord laten. Tegelijkertijd is dat natuurlijk ook de kracht van Andere tijden - er wordt écht iets nieuws geprobeerd op het gebied van geschiedenis-televisie en de onderwerpkeuze is steeds origineel. Het valt dan ook zeer te hopen dat Andere tijden zoals de bedoeling is volgend seizoen terugkeert. Misschien kunnen de uitzendingen dan ook op het web gezet worden, als een archiefje, zoals dat bij OVT het geval is via (www.vpro.nl).

Eerlijk is eerlijk: ook in het buitenland is originaliteit bij geschiedenis-tv vaak ver te zoeken. De BBC bijvoorbeeld kent wel een aardige website voor geschiedenis (www.bbc.co.uk/history) maar de historische documentaires van de BBC zijn toch van een enigszins statische soort: deskundige, stukje journaal of ouder document, korte toelichtende tekst, nieuwe deskundige of getuige etc. Inhoudelijk zijn ze prima.

Hetzelfde geldt voor de meeste Duitse en Franse historische documentaires, en de films die te zien zijn op het Vlaamse Canvas. Ze zijn over het algemeen wel langer dan Andere tijden, een uur meestal, en in het geval van de Franse zender La Cinquième (digitaal via Astra, 19,2 oost) zelfs anderhalf uur, omdat de film wordt gevolgd door een debat tussen deskundigen. Zondag aanstaande is Le sens de l'histoire (16.30-18.00 uur) gewijd aan de Slag bij Duinkerken.

Want dat is typisch voor de Franse situatie: over alle grote gebeurtenissen, zeker in deze eeuw, is in Frankrijk bij tijd en wijle een documentaire te zien, dan maar niet origineel. Dat is ook nuttig natuurlijk, en misschien kan de Nederlandse publieke omroep naast Andere tijden ook voor dit soort geschiedenisbeoefening een plekje vinden.

Cannes (bis) De in de vorige aflevering van deze rubriek voorkomende verzuchting dat de Nederlandse televisie nauwelijks iets deed aan het filmfestival van Cannes, deed geen recht aan twee speciale uitzendingen van VPRO's filmprogramma die geheel aan Cannes zijn gewijd. Vrijdag aanstaande, van 19.55 tot 20.20 uur op Nederland 3. Waarvan akte.

Reageren op deze rubriek kan onder tvplus@nrc.nl Beginnersvragen over satellietontvangst worden beantwoord op webpagina www.nrc.nl/W2/Lab/Mediarubrieken/tvplus.html

NRC Webpagina's
17 MEI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Cannes op de buis
(10 mei 2000)
Web ideaal voor korte film
(3 mei 2000)
Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)