U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Iraans koken zonder ondertitels

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Iran. Al enkele jaren richtte de Iraanse staatstelevisie, vanuit een land waar schotels verboden waren om de bevolking tegen goddeloze boodschappen van buiten te beschermen, zich analoog onbekommerd tot West-Europa via de Hot Bird satellieten. Maar sinds een aantal weken is het aanbod nog aanzienlijk uitgebreid in de vorm van een digitaal pakket dat de televisiezenders Irib 1 en Irib 2, en de educatieve zender Sahar omvat, alsmede drie radiozenders. (Hot Bird 13 graden oost, 12.437 h.)Merkwaardig is dat Iran met dit rijke aanbod aan radio en televisie niet de gelegenheid te baat neemt een Europees publiek dat het farsi niet machtig is, nader over dit interessante land voor te lichten. Ook van ondertitels is geen sprake. Slechts incidenteel zijn in het Engels voorgelezen nieuwsbulletins te horen op al die radio en televisiezenders. Dit gebrek klemt te meer daar een aanzienlijk deel van de uitzendingen wordt gevuld met ernstig sprekende dames en heren, de eersten natuurlijk steevast voorzien van hoofddoekje. Slechts af en toe is uit het hanteren van diverse attributen te zien dat het een kookuitzending betreft, of medische voorlichting, of een uiteenzetting over bodemschatten. Er zijn wel, voor de liefhebber, aardige uitzendingen met folkloristische muziek.

Voetbal Zoals kranten in de zomer dunner zijn, zonder dat dit geldt voor de abonnementsprijs, zo lijkt ook de Nederlandse betaaltelevisie dezer dagen stevig het kopje te laten hangen en de strijd tegen de concurrentie van de televisie al bij voorbaat te hebben opgegeven. Zeker, het Nederlandse Canal+ doet zijn best met een aardig, dagelijks voetbalprogramma in de ochtenduren, Ontbijt ter Duin, maar het filmaanbod is wel erg sloom, dezer dagen - of de wat mindere films, of films die al uit den treure op Canal+ te zien zijn geweest.

Wat beter gaat het met Cine Cinemas, de aardige filmzender die tot nu toe alleen digitaal per satelliet te zien is, en zich de afgelopen maanden heel aardig heeft ontwikkeld als een combinatie van bijna altijd interessante films uit de archieven. Een aardig moment ook, om de uit 1980 daterende griezelfilm The Shining weer eens te vertonen, met Jack Nicholson. Als de mussen dood van het dak vallen, wil zo'n in een ingesneeuwd hotel spelende film er wel in.

3voor12 Te weinig bekend, als je mij vraagt, is het VPRO- project '3voor12', misschien wel de aardigste manier om op Internet, in aanvaardbare geluidskwaliteit, popmuziek te beluisteren. Wekelijks komt er op deze site (te bereiken via www.vpro.nl) vijftien uur nieuwe muziek bij. Daaronder zijn live-concerten en met muziek opgeluisterde interviews. Maar het nuttigste onderdeel van '3voor12' zijn wel de rubrieken tracks, waarin vers verschenen muziek te horen is, alsmede de zogeheten 'jukeboxen', die ook behoorlijk actueel zijn. Op de gewenste snelheid van doorgifte (lopend van het eenvoudigste telefoonmodem tot en met een kabelmodem) kan de muziek worden beluisterd. Het downloaden van de muziek is niet mogelijk. Wel kan een persoonlijke playlist worden samengesteld uit de vele honderden tracks die '3voor12' ter beschikking heeft, door eenvoudig een P-knopje in te drukken van de track die net gespeeld wordt.

NRC Webpagina's
21 JUNI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Voor wie wat meer voetbal wil
(14 juni 2000)
Verwoestend humoristisch
(7 juni 2000)
Met lokale toverkracht
(31 mei 2000)
Stilte aan het UPC-front
(24 mei 2000)
Geschiedenisles via de satelliet
(17 mei 2000)
Cannes op de buis
(10 mei 2000)
Web ideaal voor korte film
(3 mei 2000)
Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad