U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gehannes in kabelland

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
In de wereld van kabel- en abonneetelevisie gaat niet altijd alles zoals het zou moeten. Een kleine bloemlezing uit recente stommiteiten.

Mobutu Hoewel de Nederlandse tak van Canal+ op dit moment niet erg actief lijkt in het investeren in nieuwe films, heeft het internationale concern Canal+ in dit opzicht een reputatie op te houden. De Nederlandse abonnees profiteren af en toe mee. Zo ging op Canal+ op 24 januari de documentaire Mobutu, koning van Zaïre in première, een meer dan twee uur durende film van Thierry Michel waarin de opkomst en ondergang van de Congolese dictator uitvoerig wordt gedocumenteerd. Documentaires van meer dan twee uur zijn sowieso zeldzaam op de televisie, dus de abonneezender kan niet genoeg worden geprezen voor de durf om zo'n film te programmeren.

Het zou alleen nog mooier geweest zijn, wanneer Canal+ bij het starten van de uitzendband niet het verkeerde geluidsspoor had gekozen. De ondertitels bij de interviews waren puik in orde, in het Nederlands. Maar de commentaarstem die we hoorden, was in het Engels, terwijl er toch ook een Nederlandse versie vervaardigd was. Merkwaardig ook dat 135 minuten lang kennelijk niemand in de uitzendstraat op de gedachte is gekomen een knopje naar het juiste geluidsspoor om te zetten. Misschien kijken ze bij Canal+ niet naar wat ze zelf vertonen?

TCM Het Amerikaanse filmkanaal TCM (Turner Classic Movies) is de opvolger van TNT en biedt 24 uur per dag oudere Amerikaanse films uit schier onuitputtelijke Hollywood-archieven. Jammer dat TCM, in tegenstelling tot zijn voorganger TNT, niet beschikbaar is voor Nederlandse schotelkijkers. Maar gelukkig zijn er kabelnetten die TCM doorgeven, zodat ook heel wat Nederlanders kunnen genieten van de prachtige grafische filmpjes die TCM als station call inzet, en van de Nederlandse ondertitels bij veel films.

TCM wordt in digitale vorm aangeleverd, en de ondertitels komen in een apart datastroompje, dat door de ontvanger op verschillende manieren kan worden verwerkt. Het is mogelijk om die ondertitels als doorzichtige teletekst op het scherm te zetten, maar het kan ook wat groter - waardoor het lijkt alsof je naar een film met op de film geprinte ondertitels kijkt.

Het is geen goed idee om, zoals UPC op het Amsterdamse kabelnet, beide methoden tegelijkertijd toe te passen. Dezelfde tekst wordt dan in verschillende formaten over elkaar zichtbaar gemaakt, en het resultaat is een onleesbare letterbrij. Wekenlang heeft UPC dit gedaan - geen wonder dat er zo weinig abonnees zijn op de pluspakketten.

TV5 De Franse televisiezender voor het buitenland, TV5, heeft zich voorgenomen het gehele avondprogramma, met behulp van teletekst, te ondertitelen, opdat ook anderen dan verstokte francofielen de uitzendingen kunnen volgen. Voortreffelijk idee, al lukt het nog niet erg met die teletekst. Maar ook al deed die het wel, dan zou dat voor de kijkers voor TV5 in Amsterdam (weer UPC) niet veel verschil maken. Deze kabelexploitant geeft namelijk niet de versie TV5 Europe door, waarop die ondertitels in principe oproepbaar zijn, maar de versie van TV5 die is bestemd voor Franstalige landen, zonder Nederlandse ondertitels. Om dezelfde reden spoort het programma-aanbod van TV5 in Amsterdam ook niet langer met de opgaven uit het programmablad. Met name het filmaanbod is geheel anders.

NRC Webpagina's
2 FEBRUARI 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:

Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)