U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kohl en Haider

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Bezitters van een digitale satellietontvanger kunnen de gebeurtenissen in Oostenrijk uit de eerste hand volgen. De Oostenrijkse staatsomroep ORF zendt zijn nieuws- en actualiteitenprogramma's ongecodeerd Europa rond via de Astra. Een van de charmes van deze programma's is ontegenzeggelijk dat je de journalisten van de ORF ziet worstelen met de materie.

Het is moeilijk om geheel onbevangen te blijven, als in je land een soort verbale burgeroorlog is uitgebroken over de regeringsdeelname van een politieke partij van twijfelachtig allooi. De ORF kiest zelf voor een pijnlijk nauwkeurige neutraliteit. Zeker worden de reacties in het buitenland breed uitgemeten - de wintersportvakantie van de Nederlandse koningin niet uitgezonderd. Maar van een eigen stellingname is in het Oostenrijkse journaal Zeit im Bild geen sprake. In plaats daarvan geeft men uitvoerig het woord aan alle betrokkenen en richtingen in het debat - ook aan de aanhangers van Jörg Haider waarom het allemaal begonnen is. Dat leverde de ORF trouwens zondagavond nog een demonstratie en het samentrekken van oproerpolitie rond het omroepkwartier in Wenen op. De ORF is op Astra te zien via 11.954, horizontaal; Zeit im Bild (ZiB) 's avonds om 19.30, 21.45 en rond elf uur. De uitzending van 21.45 uur is ook om 22.00 uur te zien via de Duitse zender 3Sat, die op Astra 19,2 oost zowel digitaal als analoog kan worden ontvangen. De televisie-interviews die de Duitse ex-bondskanselier Helmut Kohl vrijdag gaf aan ARD en ZDF zouden op elke media-academie verplichte studiestof moeten vormen, als voorbeeld van hoe technische omstandigheden tijdens een interview de strekking ervan kunnen beïnvloeden. De boodschap van Kohl was in beide vraaggesprekken dezelfde, en hun uiteindelijk effect op de publieke opinie vermoedelijk ook. Tegen elk redelijk vermoeden in heeft de ex- bondskanselier besloten vol te houden dat hij met het wederrechtelijk schuiven met miljoenen partijgeld niets had te maken en voor zover hij toegeeft dat hij er wel iets mee te maken had, wil hij er niets over zeggen. Hij heeft anonieme schenkers 'zijn woord gegeven' en vindt overigens dat hij, met zijn historische verdiensten voor de Duitse eenheid, niet gehouden is tot het verstrekken van deze inlichtingen.

Behalve in zijn eigen ogen maakt Kohl in toenemende mate de indruk van een rancuneuze vechtersbaas, strijdend tegen windmolens. Maar in het ZDF-interview, in een studio in Mainz, kon je hem - staande aan een tafel met de journalist die hem de ene pijnlijke vraag na de andere stelde - tenminste nog als een debater zien. Kohl had er nog wel lol in.

Een uurtje later verscheen hij echter ook bij de ARD, en toen was het via een beeldverbinding met een presentator in Berlijn. Zoiets werkt vervreemdend natuurlijk en Kohl - die toch al de pest heeft aan de ARD - kon daar niet zo goed tegen. Hij klonk steeds bozer en arglistiger en zei ook heel domme dingen - met name dat zijn geschuif met miljoenen juridisch niet laakbaar was omdat de wet op de partijfinanciering op dat punt geen duidelijke strafbepalingen bevat. Maar het ergste was nog wel dat de monitor waarop Kohl zelf de journalist in Berlijn kon zien, rechts onder de camera was geplaatst. Hij praatte - foeterde is een beter woord - in de richting van die monitor zodat hij zich van ons, de kijkers, afwendde. Zelden heeft iemand op de buis een leugenachtiger, zo niet griezeliger indruk gemaakt. ARD en ZDF zijn digitaal en analoog te zien via Astra 19,2 oost.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:

Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)