U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Helmut in het nauw

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Als een acteur kwam Helmut Kohl tot drie keer toe applaus halen, nadat hij vrijdag in Bremen de plaatselijke CDU had toegesproken. De ovatie deed hem zichtbaar genoegen: eindelijk weer eens bijval voor de Kanselier van de Duitse Eenheid. Maar de namen noemen van degenen van wie hij door de jaren heen wederrechtelijk al die miljoenen voor de CDU had aangenomen, dat had hij in een paar zinnen andermaal van de hand gewezen. Aan zijn glimlach was te zien dat hij dacht daar te staan triomferen - tegen de wil van het overgrote deel van de leden van de CDU, nu al vele weken achtervolgd door het partij-financieringsschandaal in. Dat Gorbatsjovs befaamde uitspraak uit 1989 aan het adres van de Oost-Duitse Honecker - "wie te laat komt, wordt door het leven bestraft" - ook wel eens op hemzelf van toepassing zou kunnen zijn, ontgaat Kohl duidelijk volkomen.

Deze Pyrrus-overwinning van de voormalige Duitse Bondskanselier was in extenso en live te zien op Phoenix, een Duitse televisiezender die niets anders doet dan parlementsdebatten, persconferenties en andere openbare gebeurtenissen integraal te laten zien, om ze later op de avond en in de nacht dan nog eens te herhalen. In normale tijden is dat niet altijd even interessant, al was het maar omdat sprekers bij dit soort gelegenheden nogal eens uitblinken in eigendunk.

Maar sinds het partij-financieringsschandaal in Duitsland is losgebarsten, is Phoenix plotseling spannende televisie zonder weerga geworden. Bijna geen dag gaat immers voorbij zonder persconferenties met nieuwe onthullingen over vele, vele illegaal verworven of verdwenen miljoenen. Niets is leuker dan hoge partijfunctionarissen van de CDU zich te zien schamen of boos maken. Of te zien hoe zij de interne partijstrijd aanwakkeren door nare opmerkingen aan andermans adres.

Maar Phoenix doet nog meer dan eigen live-verslagen brengen en die herhalen. Het herhaalt ook talkshows en andere uitzendingen van de talrijke derde programma's in Duitsland. Zoals die uit Hessen, waar het financiële schandaal in de CDU nog een extra scherpe dimensie heeft omdat de CDU-kas in deze deelstaat jarenlang vanaf rekeningen in Liechtenstein blijkt te zijn gespekt.

Phoenix bewijst dezer dagen dat de investeringen van de Duitse publieke omroep in nieuwe themazenders de afgelopen jaren niet vergeefs zijn geweest. Wie dat wenst, kan 24 uur per dag op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken in de Duitse politiek, met bronnen en achtergronden.

Behalve Phoenix bewijst ook Eins Extra goede diensten. Dat houdt zich bezig met het herhalen van journaals en andere actuele uitzendingen van het eerste net van de ARD (Das Erste). Dus nooit meer zorgen omdat je de Tagesthemen van half elf gemist hebt, het onvolprezen ARD- programma waarin Kohl en de CDU bij voortduring hard worden aangepakt en dat al voor menige primeur heeft gezorgd.

Zo uitgebreid en volledig en aantrekkelijk is de berichtgeving van de Duitse publieke omroep, zowel die van de ARD als het ZDF, dat je je soms met schrik afvraagt waarom je nog een Duitse krant nodig zou hebben om op de hoogte te blijven.

De genoemde zenders zijn zowel digitaal als analoog beschikbaar op Astra (19,2 oost), met uitzondering van ARD Extra, dat alleen digitaal te zien is.

NRC Webpagina's
26 JANUARI 2000


Eerder verschenen in deze rubriek:

Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)