U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Verwoestend humoristisch

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Zou radiojournalist Aleksej Venediktov aan William Jefferson Clinton een vraag over Monica Lewinsky doorspelen? Dat was de grote vraag toen de Amerikaanse president zondag live te gast was in een programma van het Russische radio-nieuwsstation Echo Moskvi, dat ook te zien was via het televisiestation NTV. De vraag over Lewinsky bleef uit, maar wel was er een vage vraag wat Clinton het allerbelangrijkste vond in het leven. "Mijn gezin", antwoordde de wereldleider vervolgens, maar de ironische glimlach die hij daarbij ten beste gaf, deed het ergste vermoeden.

Clinton was niet toevallig bij NTV en Echo Moskvi, om per telefoon of e- mail gestelde vragen van het publiek te beantwoorden. Beide stations maken deel uit van het mediaconcern Media-Most, wegens zijn onafhankelijkheid van de uitvoerende macht, meer in het bijzonder van president Vladimir Poetin, vorige maand het onderwerp van een inval door tot de tanden bewapende, gemaskerde agenten, bij wie inderhaast op de mouw een insigne met de woorden 'belastingpolitie' was genaaid.

Media-Most nam de aandacht die het gevolg was van Clintons optreden te baat voor een kleine promotiecampage. In het televisieprogramma Itogi, waarin het Clinton-interview was opgenomen, ging een interview met de advocaat van de firma vooraf, die nog eens uitlegde wat er tijdens de politie-inval was gebeurd en dat de gehele actie nog niet tot enigerlei concrete verdenking of aanklacht had geleid. In het interview met Clinton betoonde deze zich een warm verdediger van de vrije pers. In hoeverre dit soort steun daadwerkelijke hulp betekent voor de betrokken journalisten, lijkt me de vraag. Ik kan me nog herinneren hoe de Britse minister van buitenlandse zaken, Robin Cook, tijdens de Kosovo-oorlog dermate enthousiast het onafhankelijke Servische radiostation B92 prees, dat dit prompt door de overheid in Belgrado uit de lucht werd gehaald.

NTV is het enige Russische televisiekanaal dat in West-Europa goed en digitaal te ontvangen is met schotel van normale afmetingen - door het afsluiten van een abonnement via het filiaal in Gibraltar. Het leukste programma is zonder twijfel Koekli (Poppen), een declinatie van Spitting Image, en van een verwoestend humoristisch gehalte jegens de autoriteiten dat in Nederland niet goed voorstelbaar is.

De presentator van Itogi kondigde het al aan: na enkele weken van aarzeling na de politie-inval, zou deze avond de pop van Poetin weer optreden. Het resultaat was verreweg het geestigste dat ik ooit op de Russische televisie gezien heb. Tijdens de ontmoeting met pop-Clinton stelde pop-Poetin (ex-KGB) de Amerikaan 'samenwerking met de organen' voor, in de termen waarmee men vroeger tot medewerking met de KGB werd genood. Clinton begrijpt 'samenwerking' echter alleen in diplomatieke termen, totdat Poetin hem een map met foto's van allerlei dames uit zijn leven toont, waaronder die van KGB-medewerkster Maria Ivanovna Lewinsky. Dan moet de Amerikaanse president hevig lachen: alles is iedere Amerikaan toch al bekend.

NTV is te zien op Hot Bird (13 graden oost) 11.938 h. Abonnementen, waarvoor een Viacess-decoder benodigd is, via de betere satelliethandel. Abonnementen omvatten ook het filmkanaal Nasje Kino, een kanaal met kinderprogramma's en de Russische versie van Eurosport. Verdere info via www.ntvworld.com. Echo Moskvi is te beluisteren via internet: www.echo.msk.ru (Realaudio of mp3). Aldaar is ook, in het Russisch en in het Engels, de tekst van het interview van Venediktov met Clinton te lezen.

NRC Webpagina's
7 JUNI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Met lokale toverkracht
(31 mei 2000)
Stilte aan het UPC-front
(24 mei 2000)
Geschiedenisles via de satelliet
(17 mei 2000)
Cannes op de buis
(10 mei 2000)
Web ideaal voor korte film
(3 mei 2000)
Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad