U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Web ideaal voor korte film

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD

Studio Brussel De intelligentste rockzender in de Nederlandse taal, Studio Brussel van de VRT, is dankzij de FM in Zuid-Nederland al een begrip, maar nu overal te horen via Internet (www.studiobrussel.be).

Internet Filmfestival Het Nederlands Filmfestival in Utrecht kondigt het eerste Nederlandse Internet Filmfestival aan. Vanaf 29 juni zullen films te zien zijn in de categorieën fictie, documentaire en animatie. De Internet-kijkers mogen stemmen voor de prijsuitreiking in september. Omdat het op de website van het festival (www.filmfestival.nl) beloofde reglement nog niet is verschenen, is nog niet bekend aan welke eisen deelnemende films moeten voldoen. Het werd in ieder geval hoog tijd dat er zo'n festival kwam: met name voor de makers van korte films - een genre dat zelden of nooit het bioscoopdoek haalt - is internet een uitgelezen medium, dat deze verdrukte kunstvorm uit het slop kan halen.

Wie wil weten wat je met korte film op het internet kunt doen, kan - voor 'traditionele' video - terecht op het Amerikaanse www.atomfilms.com of - voor meer grafische producten die gebruik maken van typische internet-software - op het Franse www.internet-film.org.

Kabelnota De tweede kabelnota waarmee staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg het land vorige maand heeft verblijd (na te lezen op www.minocw.nl) bevat goed nieuws voor schotelbezitters: regionale en plaatselijke tv-stations mogen de satelliet op. Het Amsterdamse AT5 (nu al wereldwijd te bekijken via www.at5. nl) staat al in de startblokken voor het moment dat dit anachronistische verbod op satelliet-doorgifte - rudiment uit de tijd dat de mediawet voornamelijk gericht was op het handhaven van het monopolie der Hilversumse omroepen - definitief de geest geeft.

Er staan in die kabelnota ook vreemde dingen. Zo zal uit de Woningwet het verbod op plaatsing van schotels groter dan een meter doorsnede worden geschrapt. Voortaan mag het tot twee meter. Deze liberalisatie vindt plaats in het kader van een alleszins lofwaardig streven schotelontvangst gelijke rechten te geven ten opzichte van de kabel.

Het aardige is echter, dat voor vrijwel alle toepassingen van de schotel in Nederland geen schotels groter dan één meter nodig zijn. Twee meter is hoogstens iets voor hobbyïsten, op zoek naar exotische Braziliaanse stations enzo. En die hebben al een schotel van twee meter of meer - bouwverordening of niet.

Merkwaardig in de kabelnota is het geringe vertrouwen van onze overheid in digitale radio. Daar zal geen belangstelling voor zijn, beslissen de visionaire denkers op het ministerie van OCW - een internationaal gezien volstrekt origineel standpunt want er wordt alom vanuit gegaan dat analoge FM over tien jaar wel zo'n beetje door digitale verspreiding zal zijn vervangen. Voor een deel is de toekomst daarbij aan betaalradio - muziekstations die heel precies aansluiten bij de wensen van de individuele kijker. Het eerste boeket, van het bedrijf Multimusic, komt deze maand in Nederland op de markt - via de satelliet natuurlijk, de structuur die in termen van innovatie mijlen voorligt op kabel en ether in Nederland.

Reageren op deze rubriek? Dat kan op (tvplus@nrc.nl). Vragen over schotelontvangst? Te vinden op (www.nrc.nl/W2/Lab/Mediarubrieken/tvplus.html)

NRC Webpagina's
3 MEI 2000

Veel gestelde vragen TV Plus

Eerder verschenen in deze rubriek:

Het lynch-huis
(26 april 2000)
We maken de balans op
(19 april 2000)
Radiopiraat Caroline ging door
(12 april 2000)
Liever eigenzinnig
(5 april 2000)
Televisie op voorraad
(29 maart 2000)
Mr. Zap gaat digitaal
(22 maart 2000)
Hoezo monopolie?
(15 maart 2000)
Verletzung der Menschenwürde
(8 maart 2000)
Grensoverschrijdend klassiek
(1 maart 2000)
De DVD is zo lek als een mandje
(23 februari 2000)
Première la Hollandaise
(16 februari 2000)
Kohl en Haider
(9 februari 2000)
Gehannes in kabelland
(2 februari 2000)
Helmut in het nauw
(26 januari 2000)
Arbeidersstrijd in de bioscoop
(19 januari 2000)
Nieuwe vorm van breedbeeld
(12 januari 2000)
Onversneden Amerikaans
(5 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)