U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

FPÖ-bewindsman klaagt krant aan

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 18 FEBR. De Oostenrijkse minister van Justitie, Michael Krüger (FPÖ), heeft gerechtelijke stappen tegen het weekblad Falter aangekondigd.

Falter-redacteur Florian Klenk berichtte vorige week onder de titel 'Krügers rechterhand', dat de neonazi René Schimanek parlementair medewerker was van de minister. Krüger bestrijdt dat ook niet, maar zal toch wegens Kreditschdigung, dus aantasting van de 'kredietwaardigheid', juridische stappen ondernemen. Deze vorm van aanklacht gaat veel verder dan een klacht wegens smaad waarbij alleen de aantasting van de goede naam bestraft wordt. Bij Kreditschdigung moet ook de materiële schade die door de beschadiging van de reputatie kan ontstaan, vergoed worden.

Krüger staat op het standpunt dat de titel misleidend is omdat Schimanek niet zijn rechterhand is. Hij verwijt de journalist dat niet bij hem gecontroleerd te hebben. "Ik begrijp ook niet dat Klenk beweert mij niet bereikt te hebben. Ik sta immers in het telefoonboek", aldus de minister.

Krüger, die zichzelf in een vandaag verschenen vraaggesprek een groot voorstander van law and order noemde, zei dat hij medelijden had met de journalist, maar niet met het blad. "Daar staan namelijk industriëlen achter die de Oostenrijkse en Duitse sociaal-democraten steunen."

Falter-directeur Siegmar Schlager verklaarde gisteren tijdens een persconferentie dat Krügers actie op censuur neerkomt. "De minister kondigt een aanklacht aan, maar ontkent niet dat klopt wat Klenk schreef. Conclusie: journalisten mogen alleen maar schrijven wat de minister aanstaat", aldus Schlager. Klenk vertelde hoe zijn artikel tot stand was gekomen. Hij wilde de minister interviewen en werd verscheidene keren door het FPÖ-secretariaat naar de persvoorlichter van Krüger, René Schimanek, verwezen.

Schimanek is de broer van de tot tien jaar gevangenisstraf veroordeelde neonazi Hans Jörg Schimanek jr. Klenk nam contact op met Schimanek die vertelde dat hij nooit, zoals zijn broer, tot de groep rond neonazi Gottfried Küssel had behoord. "Ik heb alleen mijn broer tegen linkse Chaoten verdedigd", zei Schimanek tegen Klenk. Waarom hij dan bij een door Küssel georganiseerde neonazi-demonstratie met hoge laarzen en een knuppel in de hand mee liep, zoals op de foto in het Handbuch des Rechtsextremismus is te zien, kon hij niet uitleggen. "Ik ben niet bang", zei Klenk gisteren. "Ik heb ook Armin Thurnher, eigenaar, uitgever en hoofdredacteur van de Falter, achter mij staan. Andere journalisten verkeren in een minder veilige positie. Daarom moeten wij deze poging om kritische journalisten te intimideren serieus nemen, zelfs als de minister uiteindelijk geen klacht indient."

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad