U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Schüssel tijdens regeringsverklaring:

'Dwangarbeiders van nazi's compenseren '


WENEN, 10 FEBR. De nieuwe regering in Wenen wil zo snel mogelijk financiële compensatie te bieden aan burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben moeten verrichten voor de nazi's in Oostenrijkse fabrieken.

Dat heeft gisteren bondskanselier Wolfgang Schüssel gezegd in de regeringsverklaring van zijn ÖVP-FPÖ-coalitie. Hierin heeft hij het programma van zijn rechtse coalitie uiteengezet.

"De nieuwe regering zal zich inzetten voor voormalige nazi- dwangarbeiders die immers nu op een leeftijd zijn dat ze snel hulp nodig hebben en recht moet worden gedaan", aldus Schüssel in het parlementsgebouw in Wenen. Het gebouw was door de politie afgegrendeld van de buitenwereld om protesten en demonstraties te voorkomen.

Schüssel zei dat niet alleen zijn regering maar ook Oostenrijkse bedrijven die van de dwangarbeid hebben geprofiteerd, moeten meebetalen. Tevens noemde hij de compensatie-kwestie een belangrijke toetssteen voor de omgang van Oostenrijk met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog.

De overkoepelende organisatie van 23 joodse instellingen die strijdt voor financiële compensatie voor dwangarbeiders heeft voorzichtig positief op de aankondiging van Schüssel gereageerd. Voorzitter Gideon Taylor sprak van een " potentieel zinvolle verklaring, maar er zijn nog veel kwesties die moeten worden opgelost."

Het regeringsprogramma van de nieuwe coalitie bevat een pakket maatregelen dat tamelijk representatief is voor dat van andere regeringen in Europa: belastingverlagingen, bezuinigingen om het budget in balans te krijgen met het oog op de invoering van de euro, het opvoeren van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het bemoeilijken, maar niet helemaal uitsluiten van immigratie en opvang van vluchtelingen. De nieuwe coalitie neemt de verplichtingen van het Vluchtelingenverdrag van Genève serieus, aldus het programma.

Schüssel benutte gisteren de regeringsverklaring tevens om nogmaals de loyaliteit van zijn Oostenrijk aan Europese waarden te beklemtonen. Hij vroeg het buitenland dat afwijzend op de komst van zijn coalitie heeft gereageerd, zijn "vooroordelen in het licht van de Oostenrijkse realiteiten te herzien." Zijn oproep leek niet besteed aan Franse en Belgische vertegenwoordigers bij de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa. Vanmorgen bleven in Wenen hun stoelen leeg tijdens een toespraak van de nieuwe Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Benita Ferrero-Waldner (ÖVP).

Hoewel geen officiële verklaring voor hun afwezigheid werd gegeven, is het waarschijnlijk dat deze verband houdt met de recente diplomatieke sancties tegen Oostenrijk. Met name België, maar ook Frankrijk hebben hierin een voortrekkersrol vervuld. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
10 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad