U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Oostenrijk demonstreert rustig voort


Elke avond demonstreren Oostenrijkers tegen extreem-rechts in de regering. De marsen verlopen rustig: zonder ME maar mèt gemeentereiniging.

Door onze correspondent KARIN JUSEK

WENEN, 17 FEBR. Twee weken geleden demonstreerden in Wenen meer dan 20.000 mensen tegen de nieuwe regering van conservatieven en extreem- rechts, en sindsdien zijn de demonstraties niet opgehouden.

Elke avond wandelen duizenden Weners met spandoeken en fluitjes uitgedost door de stad. In het weekeinde beginnen de tochten 's middags. Ook uit Innsbruck, Salzburg en Graz worden regelmatig protestmarsen gemeld.

Ze worden georganiseerd door jongeren - met behulp van e- mailkettingbrieven en gsm's - maar de deelnemers zijn van alle leeftijden. Dat leidde ook tot een elektronische discussie over het officiële einde van de demonstraties. " Ouderen en kinderen zijn tegen 22 uur moe en ik zou dan ook naar huis willen om het journaal te zien", schreef een deelnemer.

Bovendien, zo leggen 'demo-deskundigen' via e-mails uit, is een officiële afsluiting van een tocht belangrijk om te voorkomen dat vandalen of provocateurs het heft in handen nemen. Als mensen in groepen bij elkaar blijven staan napraten is het voor jongeren die op geweld uit zijn makkelijk om tot actie over te gaan en weer te verdwijnen, aldus de experts. Behalve op de dag dat de regering beëdigd werd, gebruikten de demonstranten echter geen geweld. Het gaat om vreedzame wandeltochten die door de politie en de gemeentereiniging begeleid worden. Op werkdagen beginnen de demonstraties om 19 uur, de route wordt dan pas vastgelegd. Diegenen die later willen komen kunnen via de kleine zender Radio Orange gsm-nummers van demonstranten krijgen die vertellen waar de stoet zich bevindt. De opkomst verschilt per dag, maar een paar duizend mensen zijn het er altijd. Soms lopen de deelnemers 20 kilometer zoals vorige week zondag toen zich volgens afspraak op de Stephansplatz 1.000 demonstranten verzamelden om met hun fluitjes een live-tv-discussie over de politieke situatie akoestisch "te ondersteunen". Toen ze ontdekten dat het debat naar de ORF-studio aan de rand van Wenen was verplaatst, besloot de hele stoet naar deze studio's te lopen. De tocht was een groot succes en eindigde volgens de politie met 7.000 deelnemers. Veel bewoners van de buitenwijken hadden zich spontaan aangesloten en een aantal kroegen langs de route verzorgde de deelnemers met gratis drankjes. " Mijn conditie is allang niet meer zo goed geweest als nu", lacht een archivaris. Maar denken ze ook dat deze protesten iets uithalen? "Wat moeten we anders", vraagt een econome terug. "Ik ga niet gewoon thuis zitten en doen alsof het mij niets aangaat. Wij willen ook dat het buitenland weet dat er heel wat Oostenrijkers zijn die deze regering afwijzen."

Inderdaad meldt het Oostenrijkse exportsteunpunt vanuit Parijs dat de demonstraties in Frankrijk met sympathie worden gevolgd. Op de e- mailadressen komen ook solidariteitsbetuigingen uit diverse landen binnen. De belangrijkste actie - naast de grote demonstratie aanstaande zaterdag - is een grote advertentie in Herald Tribune. In navolging van de regering die advertenties plaatst om het imago van Oostenrijk te verbeteren, willen nu ook burgers de politieke situatie toelichten. De advertentie kost 75.000 gulden en dit bedrag moet nu binnen enkele dagen binnenstromen.

Zonder Internet zou deze vorm van actievoeren niet mogelijk zijn, maar niet iedereen uit de 'Internet-generatie' is even handig. Gisteren verschenen waarschuwingen omdat een onervaren activist kapitale fouten had begaan. Hij had onder meer 'demo'-uitnodigingen aan onbekenden mét zichtbare mail-adressen verstuurd. Een man die door de demonstratie gedwongen was een omweg te nemen stuurde een mail met woeste dreigingen en beledigingen terug.

Vandaag is de jongste generatie aan de beurt - de scholieren. Zij staken.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad