U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Oostenrijk stevent af op regering met extreem- rechts


WENEN, 26 JAN. Oostenrijk stevent af op een regering met de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider, nu de sociaal-democratische kanselier Viktor Klima zijn poging heeft opgegeven om een minderheidsregering te vormen.

Haider was eerder deze week al begonnen aan gesprekken met Wolfgang Schüssel, leider van de conservatieve ÖVP, nadat het overleg met Klima over een coalitie met de SPÖ was mislukt. Haider heeft aan president Thomas Klestil, die zelf voorstander is van een minderheidsregering van de SPÖ, laten weten niet per se formateur te willen worden van een nieuwe regering.

De FPÖ werd bij de verkiezingen in oktober vorig jaar de tweede partij en het zou daarom logisch zijn hem tot formateur te benoemen, nu de grootste partij heeft afgehaakt. Gewoonlijk wordt de formateur vervolgens benoemd tot kanselier.

In Israel is verontwaardigd gereageerd op het besluit van FPÖ en ÖVP om coalitiebesprekingen te beginnen. Minister van justitie Yossi Beilin wil dat de Israelische regering zijn ambassadeur uit Oostenrijk terugtrekt op het moment dat Haider in de regering komt. Haider roemde een aantal jaren geleden de werkloosheidspolitiek van Hitler en voerde een verkiezingscampagne waarin werd ingespeeld op de groeiende vreemdelingenangst van de Oostenrijkers. "We kunnen een fenomeen als Haider niet accepteren", aldus Beilin dinsdag voor de Israelische radio, "zelfs als de hele wereld dat wel doet, wat God verhoede." Onmiddellijk na de verkiezingen in oktober waarschuwde minister van Buitenlandse Zaken David Levy dat een regering met Haider "diplomatieke consequenties" zou hebben.

Mede in verband met de implicaties voor het internationale aanzien van Oostenrijk heeft president Klestil steeds geprobeerd de FPÖ buiten een regering te houden. In Oostenrijk zelf is echter veel kritiek gekomen op zijn besluit om na het mislukken van een SPÖ-ÖVP coalitie een voorkeur uit te spreken voor een minderheidsregering van de SPÖ. ÖVP en FPÖ beschikken samen over 104 zetels (beide 52) in het 183 zetels tellende parlement. De SPÖ heeft 65 zetels.

Klima meldde de president gisteravond dat hij een stabiele regering van de SPÖ, aangevuld met partijloze deskundigen, niet mogelijk acht.

De weerstand tegen zo'n regering bij de FPÖ en ÖVP is te groot. De SPÖ zegt " met een gerust geweten" in de oppositie te gaan. Veel sociaal-democraten veronderstellen dat FPÖ en ÖVP, als ze het al eens kunnen worden, het samen niet lang zullen volhouden. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
26 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad