U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Coalitie van Oostenrijkse partijen strandt

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 21 JAN. Het overleg tussen de sociaal-democratische SPÖ en de conservatieve ÖVP over de vorming van een nieuwe regering in Oostenrijk is op het laatste moment mislukt.

Dinsdag bereikten de partijen overeenstemming over een regeerakkoord. Er bestond toen alleen nog onenigheid over de invulling van de ministersposten. Daarover konden de partijen het niet eens worden. Bondskanselier Viktor Klima, leider van de SPÖ, zei vannacht een minderheidsregering te willen vormen, maar hij kreeg vanochtend van president Thomas Klestil te horen dat hij alsnog met alle partijen in het parlement moet praten over de vorming van een coalitieregering. Dat overleg mag niet langer dan een week duren.

"Het presidium van de sociaal-democratische partij heeft mij gemachtigd om bondspresident Thomas Klestil te melden dat de onderhandelingen met de ÖVP zijn mislukt", verklaarde de zichtbaar uitgeputte kanselier Viktor Klima vannacht om drie uur tegenover de pers. Na 109 dagen onderhandelingen liep de bijna geformeerde coalitie stuk op twee problemen.

De machtige vakbondsfractie binnen de SPÖ was niet bereid de vastgelegde verhoging van de pensioenleeftijd met twee jaar (het is nu 55 voor vrouwen en 60 voor mannen) te accepteren, waarop de ÖVP eiste dat de vakbondstop zijn handtekening onder het regeerakkoord zou zetten. Daarnaast eisten de conservatieven een van de 'zware' ministeries - Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken of Financiën - die tot nu toe in handen waren van de SPÖ, de grootste coalitiepartner. Meteen na het bereiken van een inhoudelijke overeenkomst verslechterde de toch al niet goede sfeer tussen beide partijen. De ÖVP maakte geen geheim van haar weerzin tegen de voortzetting van deze coalitie. Partijsecretaris Maria Rauch-Kallat zei tijdens een persconferentie: "Wij hadden geen keus. Wij zijn door de bondspresident gedwongen deze onderhandelingen te voeren."

Langzaam verhoogden de conservatieven de druk op de SPÖ. ÖVP- minister Elisabeth Gehrer (Onderwijs) had nog gezegd dat het afstaan van een van de drie ministeries een bewijs van goede wil van de SPÖ zou zijn. Maar woensdagavond verklaarde een partijgenoot dat alleen het ministerie van Sociale Zaken "zeker niet genoeg is, er moet ook nog een staatssecretaris voor Financiën voor ons inzitten".

NRC Webpagina's
21 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad