U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Haider en ÖVP sluiten akkoord

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 FEBR. In Oostenrijk hebben de extreem-rechtse FPÖ en de conservatief/christen-democratische ÖVP gisteren een akkoord bereikt over de vorming van een regering.

De inhoud van dat akkoord is nog niet bekend. ÖVP-leider Wolfgang Schüssel wilde gisteren tijdens een persconferentie over de inhoud slechts kwijt dat het programma 'ja' zegt tegen Europa en tegen uitbreiding naar het oosten, 'ja' zegt tegen het asielrecht en 'ja' zegt tegen de euro.

Zowel Schüssel als Haider zette zich nog eens scherp af tegen de buitenlandse kritiek op hun akkoord. "We zijn geen halfdemocratisch ontwikkelingsland, maar een ontwikkelde democratie", zei Schüssel. Op een vraag van een overlevende van de holocaust aan Haider over diens eventuele sympathie voor de nazi's, zei Haider "dat wij geen symphatisanten in onze rijen hebben die iets met zo'n beweging van doen willen hebben".

Schüssel gaf gisteren toe dat er van een ongewone situatie sprake is omdat bondspresident Thomas Klestil geen opdracht had gegeven voor het gezamenlijk onderzoek van FPÖ en ÖVP naar een nieuwe regering. De ÖVP-leider zei dan ook dat nu eerst Klestil aan zet was. Haider gaf Klestil echter gisteren veel minder ruimte. "Deze regering komt er", zei hij.

Zowel Schüssel als Haider zou vanmorgen door Klestil worden ontvangen. Rond het middaguur was niet duidelijk wat het resultaat was van hun besprekingen. Het akkoord van FPÖ en ÖVP plaatst Klestil voor een lastig dilemma. Hij heeft meermalen zijn bezorgdheid getoond voor een mogelijke isolering van Oostenrijk door het buitenland, mocht de FPÖ aan de macht komen. Anderzijds beschikt Klestil over weinig alternatieven. De zittende bondskanselier en socialist Viktor Klima sprak gisteren over zijn "zeer waarschijnlijk laatste regeringszitting" - daarmee aangevend nog maar weinig heil te zien in een minderheidsregering onder zijn leiding. De enige, voornamelijk theoretische mogelijkheid waarover Klestil dan nog beschikt, is het aanwijzen van een regering van onafhankelijke experts. Die zou buiten het parlement om moeten opereren.

De ABN Amro-bank liet vanmorgen weten dat de bank "zich beraadt" op haar rol als financieel adviseur van de Oostenrijkse provincie Karinthië waar Haider gouverneur is. "We hebben vragen gekregen van klanten en medewerkers", aldus een woordvoerder.

Premier Kok heeft geen bezwaar tegen de jaarlijkse skivakantie van de koninklijke familie in het Oostenrijkse Lech. GroenLinks fractieleider RosenmÖVPller had een vakantieboycot van Oostenrijk bepleit, om te protesteren tegen de voorgenomen regeringsdeelname van de extreem- rechtse FPÖ.

NRC Webpagina's
2 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad