U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Weense wedloop om regering te formeren

Door onze correspondent
WENEN, 25 JAN. In Oostenrijk is een wedloop ontstaan over wie als eerste een regering heeft geformeerd. De sociaal-democratische SPÖ probeert een minderheidsregering te formeren, de conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ zoeken samen naar een alternatief.

President Thomas Klestil heeft, tot woede van ÖVP en FPÖ, kanselier Viktor Klima (SPÖ) gevraagd om een sociaal-democratisch minderheidskabinet te vormen, aangevuld met onafhankelijke specialisten. ÖVP en FPÖ hebben beide 52 zetels en beschikken daarmee over een ruime meerderheid. De SPÖ heeft 65 zetels en kan alleen rekenen op de steun van de Groenen, die over 14 zetels beschikken.

De voorstanders van een FPÖ-ÖVP coalitie beschuldigen Klestil inmiddels van machtsmisbruik. Klestil heeft, mede uit angst voor aantasting van het internationale imago van Oostenrijk, steeds een voorkeur gehad voor een regering zonder de FPÖ van Jörg Haider. Juristen zijn het er over eens dat Klestil volgens de grondwet handelt, maar sommigen betwijfelen of zijn stap verstandig is. ,,Wij hebben een president en geen monarch'', aldus Jörg Haider. ,,Het gaat er niet om wat de president wil, maar om wat de democratische spelregels vragen.'' Een criticus in het conservatieve dagblad Die Presse zei dat niet het verkiezingsresultaat of de partijen schuld hadden aan de politieke impasse maar Klestils afkeer van de FPÖ.

Tot het moment waarop vorige week de onderhandelingen tussen sociaal-democraten en conservatieven mislukten, gaf een duidelijke meerderheid van de Oostenrijkers de voorkeur aan een coalitie van de oude regeringspartijen. Nieuwe verkiezingen werden resoluut afgewezen. Inmiddels hebben veel Oostenrijkers hun mening herzien. Volgens een gisteren gepubliceerd opinieonderzoek is 31 procent voor nieuwe verkiezingen, 22 procent voor een zakenkabinet, 20 procent voor een SPÖ minderheidskabinet en 13 procent voor een SPÖ-FPÖ coalitie. Een FPÖ-ÖVP coalitie staat met 11 procent op de laatste plaats. Vandaag verschenen ÖVP-advertenties in de kranten waarin Schüssel elke schuld aan het mislukken van de onderhandelingen ontkent, een minderheidsregering afwijst en een stabiele regering eist.

NRC Webpagina's
25 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad