U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Zes departementen elk


De ministers per partij:

ÖVP:

Kanselier: Wolfgang Schüssel. Toonde zich schrandere minister van Buitenlandse Zaken die zijn talen spreekt, maar geldt ook als partijleider met grote persoonlijke ambitie. Probeerde al in 1995 tevergeefs de sociaal-democraten kwijt te raken door vervroegde verkiezingen te provoceren.

Buitenlandse Zaken: Benita Ferrero- Waldner. Werd als staatssecretaris door het parlement al "onze eigenlijke minister van Buitenlandse Zaken" genoemd omdat Schüssels aandacht meer uitging naar binnenlandse problemen. Komt uit de diplomatieke dienst, maar is de laatste weken minder diplomatiek opgetreden. Vond dat de bezwaren van de EU "niet al te serieus genomen hoeven te worden want ze zijn afkomstig van de partijvrienden van Viktor Klima". Stelde ook dat er moet worden bezuinigd: "Anders krijgen we Italiaanse toestanden en dat kan geen Oostenrijker willen."

Binnenlandse Zaken: Ernst Strasser. Politicus die tot nu toe alleen op deelstaatniveau zijn sporen heeft verdiend. Is vertrouweling van Erwin Pröll, gouverneur van Neder-Oostenrijk en al lang pleitbezorger van de zwart-blauwe coalitie.

Onderwijs: Elisabeth Gehrer. Heeft de afgelopen vier jaar als minister van Onderwijs de reputatie opgebouwd 'doortastend' en 'recht door zee' te zijn. Conservatief in hart en nieren.

Landbouw: Wilhelm Worterer. Ging de afgelopen vier jaar door voor een zeer competente, zakelijke minister van Landbouw, die overigens groot voorstander was van voortzetting van de coalitie met de sociaal-democraten.

Economische Zaken: Martin Bartenstein. Was als conservatief minister van Gezinszaken grondlegger van de gezinsvriendelijke politiek die moeders graag thuis ziet bij de kinderen. Geldt als rivaal van partijleider Schüssel en als persoonlijke vriend van FPÖ-leider Haider.

FPÖ:

Vice-kanselier en Vrouwenzaken: Susanne Riess- Passer. Voormalige voorlichter van Haider, heeft als bijnaam 'de Koningscobra', omdat zij in opdracht van haar partijleider opstandige partijleden degradeert en/of het zwijgen oplegt.

Financiën: Karl-Heinz Grasser. Is met 32 jaar de jongste minister, maar is ook al vice-gouverneur van Karinthië geweest. Werkte de afgelopen anderhalfjaar bij Frank Stronach, een Oostenrijks-Canadese ondernemer, die niet verbergt ontevreden over hem te zijn geweest.

Justitie: Michael Krüger. Was tot nu toe voorzitter van de parlementscommissie van Kunstzaken en geldt als evenwichtig en niet radicaal.

Defensie: Hubert Scheibner. Was tot nu toe fractievoorzitter. Geldt als jong, loyaal en gematigder dan zijn voorganger die uit de eerste lijn werd weggehaald na interne en externe weerstand.

Infrastructuur: Michael Schmidt. Onbekende politicus uit Stiermarken.

Sociale Zaken: Elisabeth Sickl. Eveneens onbekend, uit Karinthië.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad