U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

ÖVP en FPÖ sluiten coalitie na tekenen verklaring

Door onze correspondenten
WENEN/BRUSSEL, 3 FEBR. De Oostenrijkse conservatieve ÖVP en de extreem-rechtse FPÖ hebben vanmiddag een coalitieovereenkomst gesloten. Ook hebben ze een 'verklaring over de waarden van de Europese democratie' ondertekend. Die verklaring was een voorwaarde voor president Thomas Klestil om een coalitie van beide partijen goed te keuren.

Klestil heeft gezegd dat hij het coalitie-akkoord nu grondig zal bestuderen om vast te stellen of een regering van ÖVP en FPÖ mogelijk is. De Oostenrijkse omroep ORF meldde vanmiddag dat zo'n regering er niet voor volgende week zal komen.

Naar schatting 15.000 mensen hebben gisteravond in Wenen gedemonstreerd tegen de vorming van een regering van conservatieven en extreem-rechts. De demonstratie was een initiatief van groenen, liberalen, sociaal- democraten en een aantal kunstenaars.

De bijeenkomst verliep rustig, in tegenstelling tot een protest eerder op de middag op de Ballhausplatz - het plein tussen de kanselarij en het kantoor van de president. Bij aankomst van Jörg Haider had de politie grote moeite om voor- en tegenstanders van de FPÖ-leider uit elkaar te houden.

De coalitiebesprekingen tussen FPÖ en ÖVP zijn intussen afgerond. De conservatieven hebben hun lijst met kandidaten voor de verschillende ministersposten, aangevoerd door partijleider Wolfgang Schüssel die bondskanselier zal worden, inmiddels klaar.

De FPÖ heeft meer problemen met het vinden van geschikte ministerskandidaten. Voor Financiën hebben tot nu toe alle gegadigden afgezegd. En de partij heeft zelf besloten om Ursula Haubner, de zus van Jörg Haider, in een laat stadium terug te trekken als kandidaat voor het ministerie van Sociale Zaken. De vrees bestaat dat ze niet geaccepteerd zal worden.

Tussen de hoofdsteden van de Europese Unie is gisteren intensief overleg begonnen om de gevolgen voor de EU van de confrontatie met Oostenrijk zoveel mogelijk te beperken. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, zal morgen in Wenen een 'waarnemingscentrum van xenofobie en vreemdelingenhaat' openen. Het Europese centrum functioneert al, maar nog niet officieel.

NRC Webpagina's
3 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad