U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

Minister van Justitie neemt ontslag

Jörg Haider weg als partijvoorzitter

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 29 FEBR. Jörg Haider, leider van de extreem rechtse Freiheitlichen in Oostenrijk, is gisteravond afgetreden als par tijvoorzitter. Het buitenland ziet in zijn vertrek geen reden om de kritische houding tegenover Oostenrijk te versoepelen.

Haider wordt opgevolgd door zijn plaatsvervanger en tevens vice- kanselier in de omstreden ÖVP-FPÖ coalitie, Susanne Riess- Passer. Zij begon haar optreden vanmorgen met de aankondiging dat de omstreden FPÖ-minister van Justitie, Michael Krüger, ontslag neemt om "gezondheidsredenen".

De 44-jarige Krüger heeft sinds zijn aantreden voor veel commotie gezorgd. Zo bleek hij een bekende neonazi-activist in dienst te hebben, liet hij de rechterlijke macht via de pers weten dat er in de toekomst veel langere straffen opgelegd zullen worden en eiste hij inplaats van een BMW als dienstauto een duurdere Jaguar.

Haider verklaarde gisteravond zijn besluit af te treden als volgt: "Ik wil niet langer voor schaduw-kanselier van de nieuwe regering worden uitgemaakt en daarmee het werk in Wenen belemmeren." Hij voegde eraan toe: "Wij buigen zeker niet voor de druk van buitenaf; daar hebben we geen boodschap aan."

Haider onderstreepte dat het neerleggen van zijn functie als partijvoorzitter moet worden gezien als een tijdelijke stap. "Het is zeker geen terugtocht uit de politiek. Ik blijf gouverneur van Karinthië en ben nog steeds van plan om kanselier te worden", zei hij lachend.

Het was gisteravond duidelijk dat niet de hele partijtop over het voornemen van Haider was ingelicht. Voorafgaand aan de vergadering noemden FPÖ-politici geruchten over Haiders vertrek "onzinnig". Wel bestond onder hen het vermoeden dat Haider over de gang van zaken binnen de partij ontevreden was en daarom weer eens met aftreden dreigde, zoals hij dat in het verleden vaker heeft gedaan. Tot zover onze correspondent.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De veertien andere lidstaten van de Europese Unie, inclusief Nederland, zien in het aftreden van Haider geen aanleiding om verlichting van de bilaterale sancties tegen Oostenrijk te overwegen. "Er verandert immers niets aan de samenstelling van de Oostenrijkse regeringscoalitie", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Buitenlandse Zaken ziet Haiders aftreden als een gevolg van die sancties en van de binnenlandse druk in Oostenrijk zelf.

Volgens de Amerikaanse regering is het vertrek van de gewraakte Oostenrijker een "stap in de goede richting", maar zij blijft "bezorgd" over de politieke situatie in Oostenrijk. Israel stuurt zijn ambassadeur, die het uit Wenen heeft teruggetrokken, nog niet terug.

NRC Webpagina's
29 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad