U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oostenrijk

Nieuws

Regeringsformatie

Buitenlandse reacties

Documenten

Links

Discussie

In Wenen en Brussel

Volk loopt te hoop tegen Jörg Haider

Door onze correspondent
WENEN, 21 FEBR. Naar schatting een kwart miljoen mensen demonstreerden afgelopen zaterdag op de Heldenplatz in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen tegen de regeringsdeelname van de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider.

De demonstratie zou de grootste zijn sinds 1945. Vanaf drie uur 's middags stroomden de demonstranten vlaggen zwaaiend, leuzen scanderend en fluitend naar het centrum. De dag verliep bijna zonder incidenten. Een uur na afloop van de manifestatie hoorden jongeren dat Haider in een pizzeria zat en begonnen zij aan een tocht naar het restaurant waarbij ze auto's en winkels beschadigden. De relschoppers, twee Duitsers, een Nederlander en een Oostenrijker, werden gearresteerd.

De demonstranten werden op verschillende plekken toegesproken door onder meer de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy, de acteur Michel Piccoli, de Duitse schrijver Günter Grass en andere intellectuelen. Het Nederlandse Auschwitzkomité was met een bus naar Wenen gekomen om aan de protestmars deel te nemen.

De wegens te kritische berichtgeving over Haider ontslagen journalist Gerard Marschall riep zijn collega's op zich niet te laten intimideren. De voorzitter van de joodse gemeenschap in Oostenrijk, Ariel Muzikant, sprak met afschuw over de nieuwe regering: "Schüssel roept dat hij op zijn daden beoordeeld wil worden. Dat doe ik. Ik veroordeel zijn eerste daad - een coalitie met de partij van Jörg Haider aan te gaan - ten scherpste!" De regeringspartijen keurden de demonstratie af. FPÖ fractievoorzitter Peter Westenthaler zei dat er slechts 60.000 mensen waren gekomen "en als je de communisten uit het buitenland aftrekt blijft er helemaal niets meer over". [Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe:] Zeker 12.000 mensen demonstreerden gisteren in de Belgische hoofdstad tegen de deelname van extreem-rechts in de Oostenrijkse regering. De betoging was georganiseerd door het platform 'Coördinatie en Mobilisatie België-Oostenrijk' op initiatief van de Waalse minister-president Di Rupo. In de betoging liepen verschillende leden van het Belgische kabinet, de Vlaamse minister- president, partijvoorzitters, vakbondsleiders en vertegenwoordigers van joodse organisaties mee.

De betogers droegen leuzen mee als 'Geef nazi's geen kans' en 'Eigen Blok stinkt'. Dit laatste was een verwijzing naar de racistische partij Vlaams Blok. Volgens de organisatoren liepen 15.000 tot 20.000 betogers mee in de mars. De politie hield het op een aantal van 12.000 betogers.

De meeste demonstranten waren Franstaligen. De Vlaams nationalistische Volksunie had aangekondigd niet mee te willen doen, omdat de demonstratie het Vlaams Blok in de kaart zou spelen. Toch liepen ook parlementariërs van de progressieve vleugel van de partij mee. Vlaamse politici hadden de Vlamingen opgeroepen mee te demonstreren om te voorkomen dat de betoging te zeer een Waalse aangelegenheid zou worden.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad