U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Surinaamse protestleider opgepakt

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 29 JULI. Voorzitter Ronald Hooghart van de ambtenarenbond CLO en adjunct-secretaris Gilbert Tjon Atoe zijn gisteren in Paramaribo gearresteerd en drie uur ondervraagd omdat ze zonder vergunning betoogden.

Hooghart, de drijvende kracht achter de straatprotesten tegen de regering-Wijdenbosch in juni, werd rond half elf 's ochtends aangehouden toen hij aan het hoofd van enkele honderden ambtenaren naar het ministerie van Justitie toog. De stoet stak wat al te langzaam over bij een zebrapad. Hooghart wilde daar uitleg vragen over het feit dat het ministerie van Financiën geen premies afdraagt aan het ziekenfonds.

Hooghart verzette zich tegen zijn aanhouding en raakte zijn bril kwijt toen hij de politiewagen werd ingeduwd. Daarop trok zijn aanhang naar het politiebureau en riep: "hij moet eruit" en "we want Hooghart". Bij terugkeer in zijn vakbondscentrum werd Hooghart toegezongen met stichtelijke liederen. De vakbondsleider wilde de aanpak van de politie achteraf "niet zozeer hardhandig" noemen en zei dat "de kameraden op het politiebureau" hem tijdens het opmaken van het proces-verbaal "heel prettig hadden behandeld".

Dinsdag verbood minister van Justitie Kertoidjojo betogingen als daar geen vergunning voor was aangevraagd, een wettelijke vereiste die de afgelopen jaren in onbruik was geraakt. Dit kennelijk naar aanleiding van de straatprotesten die de ambtenarenbond CLO heeft aangekondigd. Hooghart verklaarde gisteren te blijven weigeren vergunningen aan te vragen. Hij bracht ertegen in dat de wet uit de koloniale tijd dateert. "De straat is van ons, niet van Wijdenbosch, niet van de regering. De boodschap die wij voor de regering hebben is dat ze zorgen dat de criminelen onder hen worden opgeruimd."

Hooghart en zijn CLO komen in het geweer tegen het bankroet van de regering. Die bleek overigens de afgelopen week wel in staat een begin te maken met de uitbetaling van de ambtenarensalarissen. Hooghart zegt dat deze uitbetaling monetair gefinancierd wordt, zodat spoedig een nieuwe ronde inflatie zal volgen. Maar wanneer de regering niet uitbetaalt, volgt volgens Hooghart "de opstand der horden".

Na dit weekeind heeft vakbondsleider Fred Derby aangekondigd dat de vakbond C-47 - banken, brandweer, havens - gaat staken. Onduidelijk is of de bauxiet-industrie zich daarbij aansluit. De arbeiders van het grootste bauxietbedrijf Suralco volgen in de regel Frank Playfair, een parlementariër die de coalitie-Wijdenbosch trouw is. Zijn tegenstanders verspreiden momenteel het gerucht dat Playfairs trouw gekocht is met een baantje als 'opzichter der opzichters' bij de bouw van twee nieuwe bruggen, een peperduur project dat in grote mate bijdraagt aan de financiële problemen van de regering-Wijdenbosch. Playfair, die dit categorisch ontkent, zou daarvoor 1,8 miljoen Nederlandse gulden hebben gekregen.

NRC Webpagina's
29 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad