U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Nieuw conflict dreigt in Suriname

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 28 JULI. De Surinaamse regering heeft gisteren beperkende maatregelen aangekondigd tegen betogingen. De aankondiging komt op een moment dat de vakbonden van plan zijn hun acties tegen de regering te hervatten. Komende week moet het hoogepunt worden.

De regering-Wijdenbosch laat weten dat haar ter ore is gekomen dat "bepaalde actieleiders de betogers zullen aansturen op het doen verstoren van de openbare orde en het plegen van inbreuk op de veiligheid van personen en goederen." Daarom worden al bestaande beperkingen nieuw leven ingeblazen. Zo moeten betogers voortaan een vergunning aanvragen. Voor de aangekondigde straatmarsen van deze week zijn geen vergunningen aangevraagd.

Gisteren bezochten ongeveer 240 ambtenaren van de ministeries van Sociale Zaken en Openbare Werken het kantoor van het Staatsziekenfonds (SZF) om vragen te stellen over de crisis in de gezondheidszorg. Directeur Alwin Mathoera vertelde hen dat de regering maandelijks 7 miljoen Surinaamse gulden (op dit moment ongeveer 50.000 gulden) aan premies moet afdragen aan het SZF. Dat gebeurt al lange tijd niet meer, al worden die premies op de salarissen ingehouden. De premies bedragen ongeveer 90 procent van de inkomsten van het SZF, dat daarom op zijn beurt de declaraties van de ziekenhuizen en artsen niet meer kan betalen.

Ook bij de Medische Zending (MZ), die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in het binnenland, heeft de overheid een schuld van 900 miljoen gulden. Maandag bleek minister Moestadja van Volksgezondheid echter wel in staat 307 miljoen aan de MZ over te maken, zodat die deze maand de salarissen kan uitbetalen. Het binnenland geldt als een bastion van de NDP, de partij van Bouterse en Wijdenbosch.

De crisis binnen de Surinaamse gezondheidszorg leidt ook tot andere problemen. Zo weigeren ambtenaren naar streken te gaan waar malaria heerst om er de oudedagsvoorziening of de kinderbijslag uit te betalen. Dit uit vrees malaria op te lopen, waarvoor ze de medische kosten uit eigen zak moeten betalen.

De vakbond C-47 heeft aangekondigd dat vanaf zondagnacht een aantal bedrijven worden platgelegd om tegen de verhoging van de brandstofprijzen te protesteren. Vakbondsvoorzitter Fred Derby verklaarde maandag dat komende week de economie volledig wordt lamgelegd. Alle banken worden gesloten en ook de SLM zal niet meer vliegen, aldus Derby. Hij is evenwel een tegenstander van straatprotesten. Een eerder poging van de ambtenarenbond CLO om de straatacties nieuw leven in te blazen, kampte met een teleurstellende opkomst.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad