U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Akkoord Suriname en VS over bestrijding drugshandel

Door een onzer redacteuren
Suriname en de Verenigde Staten gaan gezamenlijk de drugshandel te lijf. Beide landen ondertekenden zaterdag na in Paramaribo een akkoord, dat voornamelijk voorziet in de drugsbestrijding in de territoriale wateren van Suriname.

Tegelijkertijd wordt nog iemand uit de kring rond president Wijdenbosch en adviseur van staat Desi Bouterse beschuldigd van handel in drugs: een Amerikaanse getuige in de zaak-Bouterse, William Thomas Wolfe, zei gisteren in het NOS-Journaal dat hij over handel in cocaine niet alleen contact had met Bouterse, maar ook met minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Errol Alibux. Die zou hem hebben verteld dat hij cocaine van Suriname naar Cuba bracht. Alibux zou bevriend zijn met de Cubaanse leider Fidel Castro en Cuba gebruiken als doorvoerhaven voor drugs.

Wolfe is door de FBI aangedragen om te getuigen in het drugsproces tegen Bouterse. Justitie in Den Haag verdenkt Bouterse van omvangrijke internationale handel in cocaine. Wolfe werd zelf eerder tot vijfeneenhalf jaar veroordeeld wegens elektronische en postale fraude. Sinds zijn vrijlating wordt hij door de FBI beschermd als getuige.

Wolfe is eerder door de Nederlandse politie verhoord. Hij vertelde toen door Alibux geintroduceerd te zijn bij Bouterse. Met hem werkte hij aan zwendelplannen. Bouterse vroeg hem naar eigen zeggen deel te nemen aan cocainehandel. De verklaring die Wolfe tegenover de NOS over Alibux aflegde heeft hij eerder niet tegenover de politie gedaan. Alibux is ook de man met wie Van Mierlo als minister van Buitenlandse Zaken onderhandelde over de zaak-Bouterse.

Volgens het zaterdag ondertekende akkoord gaan Suriname en de Verenigde Staten met schepen en vliegtuigen drugstransporten onderscheppen. De Surinaamse regering zegt dat de overeenkomst opnieuw moet aantonen dat het haar ernst is de drugsbestrijding doelgericht en effectief aan te pakken. Washington heeft met tal van landen in het Caribisch gebied een dergelijke overeenkomst. Paramaribo heeft, onder meer voor de drugsbestrijding, drie vliegtuigjes in Spanje gekocht. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Paramaribo, Dennis Hays, worden door het akkoord de betrekkingen met Suriname nauwer aangehaald.

Wat Washington minder zal aanstaan is dat president Wijdenbosch tegelijkertijd van plan is de banden met Washingtons aartsrivaal Fidel Castro aan te halen. Wijdenbosch brengt op 11 en 12 januari een staatsbezoek aan Cuba.

Wijdenbosch, sinds 1 januari voorzitter van de Caribische Gemeenschap, Caricom, zal met zijn gastheer ook van gedachten wisselen over regionale integratie. Cuba wil al geruime tijd lid worden van de Caricom, maar stuit daarbij op verzet van de Verenigde Staten. Fidel Castro zal naar verwachting in de eerste helft van dit jaar nog een tegenbezoek brengen aan Suriname.

Ook op parlementair niveau worden de relaties tussen Suriname en Cuba aangehaald. Een delegatie van de Cubaanse volksvertegenwoordiging komt over enkele weken al naar Paramaribo. Surinaamse parlementariers brachten onlangs een bezoek aan Havana.

Over het nu gesloten akkoord met de Verenigde Staten werd al sinds 1997 onderhandeld. Het verdrag levert Suriname ook betere mogelijkheden op voor de export van bijvoorbeeld garnalen naar de VS omdat er beter gecontroleerd gaat worden op illegale vangsten in de kustwateren.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad