U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Wijdenbosch schermt met lening 200 miljoen

Betoging Suriname uiteengeslagen

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 25 MEI. Een betoging tegen president Wijdenbosch is gisteren in Paramaribo uiteengeslagen. De mobiele eenheid en militairen die het kabinet van de president bewaakten, schoten gericht met traangasgranaten op de opdringende menigte, die met rode kaarten zwaaide en "Bosje go home" scandeerde.

De reguliere politie, die goede banden heeft met de actieleiding, hield zich afzijdig. Twee zonen van een van de actieleiders, Ronald Hooghart van de ambtenarenbond CLO, werden afgetuigd.

De ordetroepen opereerden gisteren onder leiding van Melvin Linscheer, de 'veiligheidsadviseur' van de president. Linscheer is berucht om zijn bloedige optreden in de binnenlandse oorlog van de jaren tachtig. Onder Wijdenbosch heeft Linscheer meermalen bendes van militairen, politiemensen en criminelen gevormd om karweitjes te klaren die de reguliere politie niet wil uitvoeren. Paramaribo is al een week lang in de greep van steeds massalere betogingen tegen het bewind van Wijdenbosch. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de inflatie en economische chaos in Suriname. Bovendien wordt hem verweten dat hij vorige week een dure reis naar Ghana ondernam.

Zondag trokken honderden betogers naar vliegveld Jopie Pengel om de terugkerende president warm te onthalen. Wijdenbosch was ze te slim af en vertrok per helikopter naar Paramaribo. In een monoloog van ruim tweeënhalf uur verdedigde hij daarna tegenover de pers zijn beleid en kondigde hij aan tot het jaar 2001 aan te blijven. Wijdenbosch verklaarde "zelfverzekerd" naar Ghana te zijn vertrokken en beloofde veel naar het buitenland te blijven reizen om daar de Surinaamse belangen te behartigen. In de Verenigde Staten zou hij een lening van tweehonderd miljoen dollar hebben afgesloten, waarvoor een Surinaamse delegatie deze week verder onderhandelt. Zestig miljoen zou worden gebruikt ter leniging van de noden van het Surinaamse volk. De oppositie betwijfelt of daar iets van terecht komt.

Gisteren hebben weer nieuwe groepen zich bij de staking tegen het bewind-Wijdenbosch aangesloten. Het personeel van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM werkt vanaf vandaag niet meer. De directie van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo heeft gisteren honderd patiënten naar huis gestuurd omdat de vijf bonden van ziekenhuispersoneel hun leden het werk hebben laten neerleggen. Scholen, banken en pompstations zijn al langer gesloten.

De betogers willen het aftreden van Wijdenbosch, de vorming van een crisiskabinet en vervroegde verkiezingen. De Inter-Religieuze Raad van Suriname, waarin alle geloofsgemeenschappen zijn vertegenwoordigd, sloot zich gisteren in een open brief bij die eisen aan. Voormalig legerleider Desi Bouterse heeft de oppositie gisteren in een radiotoespraak gevraagd kalm te betogen. Het leger en de politie verzocht hij niet op de betogers te schieten.

NRC Webpagina's
25 mei 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad