U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Verkiezingen in Suriname in mei

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 16 JULI. De Surinaamse president Wijdenbosch wil op 25 mei 2000 vervroegde verkiezingen laten houden, een jaar eerder dan de reguliere datum. Hij deed de aankondiging afgelopen nacht tijdens een vergadering van de Nationale Assemblée over de politieke crisis in het land.

Deze ontstond vorige maand na de aanvaarding van een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen tegen president Wijdenbosch. Aan de motie waren twee weken van massale betogingen tegen de regering voorafgegaan. De protestbeweging van het Gestructureerd Samenwerkingsverband, waarin de politieke oppositie, vakbeweging en bedrijfsleven zich hebben verenigd, kwam op gang na een zware koersval van de Suriname gulden. De koersval leidde tot een nieuwe economische crisis.

De oppositiepartijen slaagden er na de aanvaarding van de motie van wantrouwen op 1 juni niet in met een gewone meerderheid een stemming in het parlement af te dwingen over de verkiezing van een nieuwe president en vice-president. Zij wilden een interim-regering installeren onder leiding van ex-president Telting van de centrale bank, die economisch orde op zaken moest stellen en vervroegde verkiezingen voorbereiden. De Nationale Democratische Partij (NDP) van president Wijdenbosch en voorzitter Bouterse wilde dat de zittende regering aanbleef om zelf vervroegde verkiezingen voor te bereiden.

Oppositie wil zo snel mogelijk verkiezingen

De Nationale Assemblée besliste afgelopen nacht met algemene stemmen haar zittingstermijn van vijf jaar in te korten om zo de weg voor vervroegde verkiezingen vrij te maken. Het is volgens de Surinaamse grondwet aan de president een verkiezingsdatum vast te stellen.

Coalitie en oppositie konden gisteren geen consensus over een verkiezingsdatum bereiken. De oppositie wil zo snel mogelijk verkiezingen en hield daarom vast aan 22 februari 2000. De coalitie wilde geen datum noemen en liet de beslissing gisteren over aan president Wijdenbosch.

NDP-voorzitter Bouterse heeft toegegeven dat hij voorstander was van verkiezingen binnen zes maanden en december heeft genoemd als tijdstip. Nu zegt de coalitie dat dit om technische redenen niet haalbaar is. Ingewijden in Paramaribo noemen echter een andere reden, die heeft te maken met de bouw van een brug over de Surinamerivier. Deze brug wordt waarschijnlijk in april of mei door het Nederlandse Ballast Nedam opgeleverd, zodat Wijdenbosch bij verkiezingen op 25 mei de brug nog zelf kan openen. De NDP verwacht hiervan electoraal voordeel. NDP- voorzitter Bouterse is inmiddels met coalitiepartijen in gesprek over een crisisplan. De oppositie weigert met Bouterse te praten.

NRC Webpagina's
16 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad