U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Vice-president Suriname:

'Nederlandse regering nog net geen dief'

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 23 JULI. De Surinaamse vice-president Pretaap Radhakishun vindt de Nederlandse regering "nog net geen dief" nu zij weigert ontwikkelingshulp te geven terwijl Surina me aanspraak maakt op zeshonderd miljoen gulden.

Het bedrag van zeshonderd miljoen is wat resteert van het zogenoemde Raamverdrag tussen Suriname en Nederland. Radhakishun zei gisteren in Paramaribo voorstander te zijn van beperking van de relatie met Nederland tot het niveau van honoraire consuls zodat Suriname drie gebouwen in Nederland zou kunnen verkopen. "Dan hadden wij tenminste geld en hoefden wij minder uit te geven aan de veertig mensen in diplomatieke dienst daar". Maar Suriname is niet failliet, "dat is een fabeltje", zei hij en ontkende dat het ministerie van Financiën in Paramaribo begin deze maand alle betalingen aan andere ministeries heeft gestaakt, zoals parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad eerder deze week meedeelde.

Recente kritiek van minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking), namelijk dat Suriname wegens corruptie en slecht beleid en slecht bestuur van zijn regering niet in aanmerking komt voor ontwikkelingshulp, laat Radhakishun koud. "Ik zal niet zeggen waar zij naar toe moet lopen", zei hij. Feitelijk is de Nederlandse hulp aan Suriname niet beëindigd. Maar sinds eind 1997, toen de Surinaamse president Wijdenbosch een politiek topgesprek met premier Kok eiste voor het tot verdere afspraken over de besteding van hulp uit het Raamverdrag kon komen, zijn geen nieuwe projecten begonnen en wordt de geldstroom naar Suriname kleiner. De diplomatieke onderhandelingen over zo'n politiek topgesprek zijn verzand.

Zomer 1998, bij het aantreden van het tweede kabinet-Kok, verklaarde minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) dat Suriname niet langer "in het centrum van het buitenlands beleid" zou staan. De Nederlandse regering vindt dat Suriname eerst zelf intern orde op zaken moet stellen. Pas als Paramaribo noodhulp vraagt zal zoiets in overweging worden genomen, aldus een woordvoerder van Ontwikkelingssamenwerking. De Tweede Kamer is het daarmee eens.

NRC Webpagina's
23 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad