U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Decembermoorden

Achtergrond

Verhouding met Nederland

Links

terug naar 1999

Overheid heeft geen cent meer

Surinaamse staat is feitelijk failliet

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 21 JULI. De Surinaamse staat is feitelijk fail liet. Gisteren werd duidelijk dat tot nu toe geen enkel ministerie voor het derde kwartaal geld heeft ontvangen van het ministerie van Financiën. Sinds 1 juli is er geen cent gestort.

Dat heeft het Surinaamse dagblad De Ware Tijd gisteren onthuld. Volgens de krant hebben de ministeries geen geld om de departementen te laten draaien. Er is zelfs geen brandstof voor overheidsvoertuigen. De medische zorg in het binnenland is voor 50.000 mensen tot stilstand gekomen. Alle 47 poliklinieken van de medische zending in Suriname moeten uit geldgebrek hun deuren sluiten, zo is deze week bekendgemaakt. De afgelopen negen maanden heeft de zorginstelling geen geld meer gekregen van de Surinaamse regering.

Ook de Nationale Assemblee heeft nog geen kredieten gekregen. Parlementsvoorzitter Marijke Djwalapersad heeft gezegd dat "kleine zaken" uit eigen zak betaald moeten worden. Ze heeft deze week besloten dat parlementsleden voorlopig niet meer op reis mogen naar het buitenland. Particuliere banken hebben lange tijd ambtenarensalarissen voorgeschoten, maar weigeren dat nog langer te doen. Ingewijden in Paramaribo wijzen erop dat de bouw van bruggen over de Coppename- en Suriname-rivier door de Nederlandse aannemer Ballast Nedam de financiële problemen heeft verergerd omdat deze bruggen in maandelijkse termijnen contant moeten worden betaald. De bruggen kosten 190 miljoen Nederlandse guldens.

Om de overheidsuitgaven te dekken heeft Suriname geld in het buitenland geleend, waardoor de buitenlandse schuld fors is opgelopen. Het IMF kwam onlangs met een vernietigend rapport over de financiële situatie in Suriname en drong aan op snelle saneringsmaatregelen.

Half mei stortte de Surinaamse gulden in. In enkele dagen verloor de munt veertig procent van zijn waarde ten opzichte van de dollar. Die crisis leidde tot wekenlange massale demonstraties in Paramaribo. Op 1 juni eiste een meerderheid in de Assemblee het aftreden van president Wijdenbosch, maar vervolgens slaagde men er niet in een meerderheid te mobiliseren om de verkiezingen te forceren van een nieuwe president en vice-president. De oppositiepartijen die zich met vakbeweging en bedrijfsleven hebben verenigd in het Gestructureerde Samenwerkingsverband wilden een interim-regering onder de oud-president van de Centrale Bank André Telting, die in afwachting van verkiezingen financiële orde op zaken had moeten stellen. Wijdenbosch, die ook de steun van zijn Nationaal-Democratische Partij (NDP) had verloren, besloot vervolgens op 25 mei 2000 verkiezingen uit te schrijven, een jaar eerder dan voorzien.

Paramaribo: wellicht weer betogingen

De wisselkoers is deze maand tot nog toe vrij stabiel gebleven rond 1400 Surinaamse gulden voor de dollar op de zwarte markt, terwijl de Centrale Bank officieel 874 Surinaamse gulden noteert. Intussen is de brandstofprijs met 100 gulden per liter verhoogd naar 380 gulden gelood en 390 gulden ongelood. Naar verwachting zal de stijging van de brandstofprijs de kosten van het levensonderhoud fors omhoog duwen. Lijnbushouders in Suriname hebben al voor verhoging van het rittentarief gepleit.

De kans is groot dat de crisis opnieuw zal leiden tot massale demonstraties. De belangrijkste vakcentrale C-47 - van voorzitter en parlementslid Fred Derby, die in mei de grote demonstraties tegen de regering-Wijdenbosch coördineerde - heeft verklaard dat een uitbarsting nabij is nu de brandstofprijzen zijn verhoogd en nu president Wijdenbosch heeft aangekondigd dat de verkiezingen pas volgend jaar zullen worden gehouden.

Het Gestructureerd Samenwerkingsverband beraadt zich vandaag over de vraag of opnieuw acties moeten worden gevoerd.

NDP-voorzitter Desi Bouterse is inmiddels met groepen in de samenleving gaan praten over een crisisplan. De oppositiepartijen hebben geweigerd te overleggen met Bouterse, die vorige week door de Haagse rechtbank bij verstek wegens drugsdelicten tot zestien jaar gevangenisstraf en een hoge boete is veroordeeld.

NRC Webpagina's
21 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad