U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Gevoel voor verhoudingen

ANNA VISSER
Enige jaren geleden liet een rabbijn zich ontvallen dat vrede in het Midden-Oosten wel eens rare gevolgen zou kunnen hebben. Desgevraagd voegde hij eraan toe: "Ik sluit niet uit dat de tegenstellingen binnen Israel zich dan nóg verder zullen verscherpen." De daar woonachtige zonen en dochters van het oude volk maken het elkaar inderdaad niet erg gemakkelijk. "'Heel jammer dat ze jou bij de holocaust zijn vergeten', luidde een laatste e-mailtje aan Lapid, die de jodenvervolging heeft overleefd." Het citaat is afkomstig uit Vrij Nederland dat een artikel wijdt aan de leider van de areligieuze Sjinoei-partij, Tommy Lapid. Sinds Lapid de journalistiek verruilde voor de politiek heeft hij twee lijfwachten en patrouilleert de politie 's nachts door de straten rond zijn woning. Steen des aanstoots zijn voor Lapid de ultra-orthodoxen wier opmars in de Israelische samenleving moet worden gestuit. Enerzijds verwerpen zij de samenleving, anderzijds stellen zij allerhande financiële eisen aan diezelfde samenleving. Een oud-collega: "Hij probeert de ultra- orthodoxen niet uit het parlement te verdrijven, alleen uit de regering, een bepaalde tijd, om ze weer enig gevoel voor verhoudingen bij te brengen."

Die opdracht - het bijbrengen van enig gevoel voor verhoudingen - zou staatssecretaris M. Vliegenthart van Volksgezondheid zonder pardon moeten uitvoeren. Daar kan ze vanmiddag al mee beginnen na lezing van het verhaal in VN over de wederwaardigheden in de thuiszorg alwaar de top er niet voor terugdeinst zich als kleine Cor Boonstra's te gedragen. Het organisatiebureau SDM uit Doorn trekt nu aan de bel: directies van zorginstellingen worden beschuldigd van zelfverrijking en gaan zich te buiten aan commerciële avonturen die met overheidsgeld worden bekostigd. "Ze willen representatief overkomen. Ik was laatst nog bij een directeur van een thuiszorginstelling die zijn kamer geheel met Italiaans design had ingericht. Waar slaat dat op?" zegt een medewerker van het organisatiebureau. De fusiegolf in deze sector blijkt vernietigend te werken: "We waren een rijke instelling, maar hebben vier miljoen op ons eigen vermogen moeten interen, onder andere door alle gouden handdrukken", aldus de voorzitter van de OR bij de thuiszorg Zuidwest-Friesland.

Heel erg fijnemans daarentegen moet minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen zich voelen nu Nederland de hele maand september de VN-Veiligheidsraad mag voorzitten! Zijn gevleugelde uitspraak dat Nederland géén klein land is (alsof zich de afgelopen jaren enórme grenscorrecties in het zuiden en het oosten hebben voorgedaan) zal in New York moeten blijken, aldus Elsevier dat de hoge verwachtingen van het vier weken durende voorzitterschap terecht de grond laat inboren: "Je hebt weinig mogelijkheden om je stempel te drukken. Je kunt hooguit proberen een thema of een land op de agenda te zetten", aldus een ambtenaar. Volgens Elsevier wil Nederland een 'actief voorzitterschap' en dus vindt op 24 september een 'themavergadering op ministerieel niveau' plaats over de beheersing van de internationale handel in kleine wapens. Misschien wordt het gedurende de weekends dan toch gezellig in de verschillende binnensteden, maar de kans daarop is klein want de verkoop van schiettuig zal gewoon doorgaan.

HP/De Tijd heeft een punt gezet achter de vertrouwde opmaak en verrast de lezer deze week met een geheel nieuwe layout. Het oogt overzichtelijker en belooft te blijven wat het altijd geweest is: 'het best gehumeurde weekblad van Nederland'. Het humeur van vaste tekenaar Frits Müller heeft inmiddels een knauw gekregen: met ingang van 1 januari wordt hij geacht niet langer voor HP/De Tijd te tekenen. 'Old spacetrips never die', luidt het bijschrift bij zijn tekening van deze week. Zelfs met het grootste gevoel voor verhoudingen valt hier niets aan toe te voegen.

NRC Webpagina's
26 AUGUSTUS 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Een veilig kordon
(19 augustus 1999)
Taxatiefout (2)
(12 augustus 1999)
Koester het geheugen
(5 augustus 1999)
Mobiele ergernis
(29 juli 1999)
Oud en wijs
(22 juli 1999)
Stijgers en dalers
(15 juli 1999)
Levensgeluk
(8 juli 1999)
Zonder visie met vakantie
(1 juli 1999)
Uitblazen en nadenken
(24 juni 1999)
Overpeinzingen bij het biljart
(17 juni 1999)
Een weekend naar de hei
(10 juni 1999)
Van kaft tot kaft
(3 juni 1999)
De prins en een partij
(27 mei 1999)
Een boek uit 1934
(20 mei 1999)
Treurige toestanden
(14 mei 1999)
De boel bij elkaar houden
(6 mei 1999)
In de war
(29 april 1999)
Wakker liggen
(22 april 1999)
Deuken in een masker
(15 april 1999)
Niemand weet het echt
(8 april 1999)
De groten der aarde
(1 april 1999)
Een heel goede ervaring
(25 maart 1999)
Een persoonlijke brief
(18 maart 1999)
Kwakkelen
(10 maart 1999)
Lijdenstijd
(4 maart 1999)
Wachten op gelijk
(18 februari 1999)
Tsjechov in de polder
(11 februari 1999)
Alleen gedachten
(4 februari 1999)
De buitenwereld
(28 januari 1999)
Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)