U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zonder visie met vakantie

ANNA VISSER
Ware hij nog onder ons, dan zou Karel van het Reve de wedstrijd 'Wie schrijft het leukste essay over de Derde Weg' glansrijk winnen. Scherp en geestig zou hij deze ideologische zeepbel doorprikken, hoogstwaarschijnlijk refererend aan wat hij in De Ondergang van het Morgenland schreef over de 'convergentie' van twee economische systemen, het kapitalistische en het socialistische: "Op het ogenblik staat de huisvrouw in een socialistische stad drie uur per dag in de rij en een huisvrouw in een kapitalische stad staat helemaal niet in de rij. (...) Wat willen nu de mensen die ons die convergentie aanbevelen? Dat de huisvrouwen in Moskou en Amsterdam na convergentie van beide systemen allebei anderhalf uur in de rij staan?"

Wat willen de pleitbezorgers (Kok, Schröder, Blair) van de Derde Weg? Iets tussen sociaal-democratie-oude-stijl en de liberale markteconomie - beide zouden moeten convergeren, maar wat dan overblijft weet niemand en het is derhalve niet ondenkbaar dat eerder sprake is van een doodlopende weg, zoals Vrij Nederland opmerkt. De 'vernieuwers' komen er in VN niet best af: ze worden, terecht, neergezet als voorstanders van hetzelfde laisser faire, laissez aller-beleid van Reagan en Thatcher 'maar dan overgoten met een sociaal sausje. (...) Het ontbreekt hen aan een eigen visie op de economie en hoe die functioneert'.

En dat terwijl bijvoorbeeld het tweede kabinet-Kok hunkert naar visie, aldus Elsevier. Visie op bijvoorbeeld het milieu, op varkens, kippen, Schiphol, het justitieel apparaat en het autogebruik. Het kabinet lijdt volgens dit blad aan 'een soort auto-immuunziekte, die nu eens leidt tot enorme lamlendigheid en je dan weer hevig uit de slof doet schieten'. Elsevier citeert een hoge ambtenaar: "Het is alsof er een allesverlossend iets in de lucht hangt dat we echter nooit zullen kennen." Precies zoals de Derde Weg.

Aan visies inzake Kosovo was de afgelopen maanden in ieder geval géén gebrek. VN laat een aantal spraakmakers aan het woord, onder wie ambassadeur Niek Biegman, permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO die nu vindt 'dat in 1991 veel harder had moeten worden opgetreden. Dan had veel ellende vermeden kunnen worden. Wellicht ook hadden we Kosovo bij de onderhandelingen in Dayton over Bosnië moeten betrekken. Maar dat is helaas niet gebeurd'. Biegman is niet ongelukkkig met de uitkomst na 78 dagen bombarderen: het luchtwapen blijkt in staat lieden als Milosevic op de knieën te dwingen. Hoogleraar internationale betrekkingen Koen Koch is minder gelukkig: "Tien jaar zijn we nu bezig in voormalig Joegoslavië. Maar we raken steeds verder weg van het oorspronkelijke doel: een democratische, multi-etnische samenleving." En dat op de Balkan: gezellig democratisch en multi-etnisch naar school.

Dat kan in Rotterdam wel, en daar kan nog veel meer - lees het jubelende verhaal over de Maasstad in De Groene Amsterdammer. Rotterdam steekt Amsterdam naar de kroon als het gaat om bijvoorbeeld het kopen van cultuur: "Voorstellen doen die eenvoudigweg niet zijn af te slaan. Dat leidt in Amsterdam tot bittere commentaren, druipend van de frustratie." Ook spant Rotterdam de kroon als het gaat om cultuurfestijnen die aan de lopende band worden georganiseerd en 'qua commercie is Rotterdam veel meer dan Amsterdam een wereldstad'. Groots, meeslepend maar ook ietwat vermoeiend - wat moet het voor de inwoners van de Maasstad heerlijk zijn een paar weken per jaar met vakantie te gaan naar een klein dorpje in het buitenland.

Over vakantie gesproken: "Stel: het kabinet komt na de zomervakantie niet terug. Zou iemand het merken? Ja, Kamerleden ambtenaren, journalisten; degenen die er beroepsmatig mee bezig zijn. Die wel. Maar de gewone burger?", vraagt HP/De Tijd zich af. Stel: de weekbladen komen na de zomervakantie niet terug. Zou iemand het merken?

NRC Webpagina's
1 JULI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Uitblazen en nadenken
(24 juni 1999 )
Overpeinzingen bij het biljart
(17 juni 1999 )
Een weekend naar de hei
(10 juni 1999)
Van kaft tot kaft
(3 juni 1999)
De prins en een partij
(27 mei 1999)
Een boek uit 1934
(20 mei 1999)
Treurige toestanden
(14 mei 1999 )
De boel bij elkaar houden
(6 mei 1999 )
In de war
(29 april 1999 )
Wakker liggen
(22 april 1999)
Deuken in een masker
(15 april 1999)
Niemand weet het echt
(8 april 1999)
De groten der aarde
(1 april 1999)
Een heel goede ervaring
(25 maart 1999)
Een persoonlijke brief
(18 maart 1999)
Kwakkelen
(10 maart 1999)
Lijdenstijd
(4 maart 1999)
Wachten op gelijk
(18 februari 1999)
Tsjechov in de polder
(11 februari 1999)
Alleen gedachten
(4 februari 1999)
De buitenwereld
(28 januari 1999)
Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)