U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Tijger was nooit depri

ANNA VISSER
Ze waren onafscheidelijk, de dame en Tijger. Zij zei nooit: ,,Kom Tijger, loop een beetje door, schiet eens een beetje op'', maar alleen: ,,Tijger, volg!'' En dat deed hij, graag zelfs en zeker wanneer de wandeling eindigde in het café.

Daar dronk hij nooit water, maar bier - kleine beetjes bier. Ze sloeg en schopte hem nooit en daarom was Tijger nooit depri, want dat wordt een hond van slaan en schoppen, zo valt te lezen in een vermakelijk verhaal (inclusief tien opvoedingsadviezen) over hondenvrienden en hondenhaters in HP/De Tijd. ,,Ze schijten en ze bijten'', zegt de hondenhater. ,,Ze deponeren hun uitwerpselen overal, het liefst voor je huisdeur of in de zandbak waar je kinderen spelen.'' ,,Fantastischer beesten dan honden zijn er niet'', zegt de hondenvriend. ,,Ze zijn trouwer dan welk mens ook.'' Nederland telt ruim 1 miljoen honden. HP/De Tijd stak zijn licht op in het Amsterdamse stadsdeel Westerpark waar eind jaren '80 sprake was van een dermate hondenoverlast dat maatregelen genomen werden. Er kwam een gedoogzone in het park waar ze los mochten lopen, daarbuiten moesten ze aan de lijn. Sinds de zomer zijn er vier gebieden in het stadsdeel waar hondendrollen op straffe van 60 gulden boete moeten worden opgeruimd. Een totaal hondenverbod gaat de stadsdeelwethouder te ver: ,,Voor te veel mensen vervult de hond een sociale functie. De meeste hondenbezitters zijn helemaal niet tegen een strenger beleid. Tachtig procent vond het achteraf terecht dat ze een bekeuring kregen.''

Depri? Naar de psychiater en goed wroeten in de herinnering was sinds Freud het recept. Moeder dominant? Dus de zoon homoseksueel. Vader alleen maar thuis om het vlees te snijden? Dan ben jij dus niet in staat tot het leggen van affectieve contacten. ,,Voor al die stakkers en tobbers: er is nieuws. Het was een vergissing'', meldt Elsevier in een artikel over nieuwe inzichten over de invloed van de genen op het karakter. Psychotherapeuten krijgen er behoorlijk van langs omdat ze, aldus het artikel, dat hadden kunnen weten, als ze er maar voor open hadden gestaan. Bijvoorbeeld voor de resultaten van adoptiestudies. ,,Adoptiekinderen van wie een van de biologische ouders alcoholist is, hebben een viermaal zo hoge kans om later zelf verslaafd te raken. Kinderen van wie de biologische ouders niet verslaafd zijn, worden daarentegen vrijwel nooit alcoholist - hoe ruimhartig er in het adoptiegezin ook wordt geschonken.'' De nieuwe inzichten hebben er inmiddels wel toe geleid dat niet meer de kindertijd maar het heden vaker bij de psychiater ter sprake komt. Ook de schroom om pillen voor te schrijven is kleiner geworden. ,,Als gedragingen van cliënten gedeeltelijk biologisch worden bepaald, ligt het voor de hand te proberen om die biologie te beïnvloeden'', zegt een psychotherapeut.

Over Amerika is lang gezegd dat de ene helft van de bevolking bij de andere helft in therapie was, van Nederland kan (zie Vrij Nederland) gezegd worden dat de ene helft de andere adviseert. In 1993 telde de Raad van organsiatie Adviesbureaus 284 managementconsultants per miljoen inwoners en bleek Nederland na de VS de hoogste adviseursdichtheid ter wereld te hebben. Oud-politici, oud- voorlichters, en natuurlijk Erik Nordholt passeren in het verhaal de revue. Critici zeggen dat al die adviseurs windhandel bedrijven. ,,Meer en meer dreigt de adviseur te ontaarden in de kleermaker van keizerlijke kledij. Maar net als de keizer van Andersen wil de hedendaagse directeur bedrogen worden.''

Zo niet actrice Mimi Kok (alias Gé Braadslee) die volgende week 65 wordt en in HP/De Tijd openhartig praat over haar leven, de mannen, het ouder worden. ,,Vroeger was ik te mooi, te gek, te dik, te beroemd en nu ben ik te oud. En straks ga ik dood.'' Kop op, Kok! Leg weg die strop, en zet 'm op!

NRC Webpagina's
14 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)