U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De buitenwereld

YASHA LANGE
Drie mooie misdaadverhalen in Nieuwe Revu. In Jemen zijn ontvoeringen een soort bizarre folklore geworden. Vroeger probeerde de ontvoerders een ziekenhuis of een waterpomp af te dwingen, tegenwoordig gaat het om geld of de bevrijding van een gevangen kameraad.

De Nederlandse ambassade bemoeit zich er niet mee. ,,Dan is het hek van de dam'', vertelt een anonieme medewerker. Meer misdaad: een reconstructie van de moord op tassenkoning Maurizio Gucci, een kleine drie jaar geleden, is een zwart verhaal over onderwereld, neo-nazis, boze weduwes, waarzegsters en huurmoordenaars. Van een heel andere orde: Marokkaanse jongens in Amsterdam. Zijn helemaal niet crimineel, vertellen ze in Nieuwe Revu. Nou ja, sommige wel, maar verreweg het grootste deel probeert iets van zijn leven te maken en krijgt daar de kans niet voor. De problemen worden veroorzaakt doordat de 'buitenwereld' hen ziet als allochtonen en hen ook zo behandeld. Eigenlijk willen ze allemaal een baan, maar die kunnen ze niet krijgen. Maar het grootste probleem zijn nog wel de agenten van bureau Balistraat in Amsterdam-Oost. Daar gooien ze de jongens zonder uitleg in een cel. Mooiste quote in dit verband, van Hoessein: ,,Op bureau Linnaeusstraat, waar ik ook vaak kom, gaat alles veel meer ontspannen. '' Waar ik ook vaak kom? Hoezo?

De moeilijke positie van de Marokkaanse jongens en het criminele gedrag van een deel van hen verbaast hoogleraar sociale wetenschapper en integratie-deskundige Han Entzinger in het geheel niet, vertelt hij in HP/De Tijd. Hij ziet het ,,tobberige beeld ten aanzien van migranten in onze samenleving'' met lede ogen aan. Volgens Entzinger moet niet geprobeerd worden immigranten tegen te houden: ze komen toch wel. Voer een actief immigratiebeleid, geef tijdelijke werkvergunningen aan mensen die je kunt gebruiken. En wie na een tijd geen werk heeft gaat eruit. De verzorgingsstaat moet dan wel worden aangepast: de immigranten moeten volgens Entzinger kunnen werken onder het minimumloon, zodat ze werk kunnen doen dat autochtonen vertikken. Dan kan je kiezen tussen grotere tegenstelling, of eerste- en tweede- klasse burgers. Dat laatste riekt naar apartheid, geeft Entzinger toe, maar immigratie is niet te stoppen en hij heeft achteraf wel vaker gelijk gekregen.

Een enquête in Elsevier lijkt de plannen van Entzinger weinig kans te geven. Conclusie: we houden van Nederland, vooral het dorp en het platteland zijn populair en we hebben weinig met Europa. En tachtig procent van de allochtonen voelt zich sterk met Nederland verbonden.

Ook Vrij Nederland besteedt aandacht aan criminaliteit, van witte boorden. Behalve het IOC is ook de voetbalbond Fifa zo corrupt als de pest. Beide opereren in ongrijpbaar krachtenveld van machtige tv- bedrijven, grote organisaties en autoritaire bestuurders, schrijft David Yallop in een boek dat binnenkort in het Nederlands verschijnt. Het gaat over de praktijken van oud-voorzitter Joao Havelange en diens partner in crime Sepp Blatter. Havelange heeft zich schuldig gemaakt aan alle mogelijke vormen van corruptie en zelfverrijking: steekpenningen van landen die een WK-voetbal willen organiseren, meedelen in lucratieve sponsorcontracten en nepotisme. Blatter deelde miljoenen uit om vorig jaar te worden gekozen als voorzitter. Ook Henk Westbroek - muzikant, dj, politicus en kandidaat-burgemeester van Utrecht - wordt door sommigen een nare man gevonden, zo blijkt uit een heel mooi profiel in Vrij Nederland. Voormalige boezemvriend Henk Temming noemt hem een hofnar, D66'er Jos Lemaier vindt hem een populist. Vrienden vinden hem erg intelligent en Westbroek zelf maakt van zijn hart geen moordkuil. Rottenberg nieuwe burgemeester van Utrecht? ,,Laat de PvdA hem in de WAO stoppen, wij zijn geen stortbak voor mislukt PvdA-talent.''

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)