U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het land van Flipje

ANNA VISSER
De nieuwe opmaak van Vrij Nederland oogt fris, het formaat is navenant aantrekkelijk en het verhaal 'Selectieve verontwaardiging' (,,Niet elk slachtoffer van zinloos geweld blijkt geschikt als nationaal symbool'') is goed getimed.

Een aantal verslaggevers bezocht plaatsen waar in het recente verleden schietpartijen met dodelijke afloop plaats hadden. Bijvoorbeeld in Arnhem waar op 20 september vorig jaar de 25- jarige Donovan bij de toiletten van de salsatent op het Jansplein in zijn buik werd geschoten. Hij overleed enige uren later. ,,Antilliaan schiet Surinamer dood in salsatent die vooral veel allochtone jongeren trekt. Arnhem windt zich er niet over op'', aldus de verslaggever. De portier van het etablissement: ,,In Gorkum dachten de mensen dat Bacchus een veilige tent was. Als daar twee keurig nette meisjes van zeventien worden doodgeschoten, staat het hele land op zijn kop. Hier zijn het toch maar die zwarten, zo wordt er gefluisterd.'' Of neem Tiel waar op 19 april de 27-jarige Erik Jan den Haan in muziekbar Nikita's dodelijk werd getroffen door een rondvliegende kogel. Aan de schietpartij was een woordenwisseling tussen twee mannen voorafgegaan - Den Haan had er niets mee te maken. De 15-jarige scholier Tim vertelt dat hij regelmatig getuige is van geweld: ,,Vorige week nog is een vriend van mij in de disco door vier man in elkaar geramd.'' VN: ,,In het land van Flipje is de tijdgeest doorgeslagen.''

Ook de andere bladen besteden aandacht aan 'Gorinchem' and after. Volgens Elsevier is de geschoktheid van politici over het gebeuren oprecht, maar dat laat onverlet dat ,,diezelfde overheid tot nu toe niet uitblinkt in daadkracht.'' De twee boosdoeners, alcohol en het uiterst liberale uitgaansleven, blijven volgens het blad ten onrechte buiten schot. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, zoekt de oplossing niet in meer zelfcontrole van de horeca: ,,Die gaat niet verder dan de voordeur. Je moet analyseren waar de situatie beïnvloedbaar is. Nou, drankprijzen en sluitingstijden zijn beïnvloedbaar.'' HP/De Tijd staat stil bij de vraag waarom de media zo omzichtig opereren als het gaat om het weergeven van de nationaliteit van misdadigers. Het blad constateert dat de ,,overdreven gevoeligheid inzake de minderheden'' het weleens af zou kunnen leggen tegen het no nonsense denken. Jaap van Ginneken relativeert in De Groene Amsterdammer de resultaten van een recent onderzoek waaruit bleek dat veel Nederlanders etnische minderheden crimineler achten dan anderen. ,,Ze worden vaker gepakt en bestraft voor bepaalde soorten wetsovertredingen en misdragingen, maar daarentegen weer minder voor andere.''

Het land van Flipje wordt door meer geteisterd: veel mensen lopen het risico op zeker moment te lijden aan RSI, de verzamelnaam voor pijnklachten aan hand, arm, schouder en nek als gevolg van immer repeterende bewegingen, meldt De Groene Amsterdammer. Beeldschermwerkers met de muis steeds in de aanslag, vormen de grootste risicogroep. Een geïnterviewde pleit voor grootschalige voorlichting en die blijkt dit voorjaar van start te gaan. Beeldschermwerkers die ook nog digibeet zijn heben dubbel pecht: de voorlichting wordt op cd-rom verspreid. Nee, dan liever de pezen laten klieven - helpt echt.

Morgen verschijnt het vijfde deel van Het Bureau van J.J. Voskuil maar VN en Elsevier besteden er nu reeds aandacht aan. Volgens VN is het net als Engelse drop: ,,Je besluit er twee, of hooguit drie, te nemen en een half uur later is toch de hele zak leeg.'' En volgens Elsevier lees je ook dit deel weer ademloos uit, hoewel tegelijk wordt opgemerkt dat Voskuil niet kan schrijven. het nieuwe deel schijnt nogal treurigstemmend te zijn. ,,Het is deze treurigheid die deel vijf een ongewone diepte geeft. We blijven dus nog maar even fan. Tegen wil en dank.'' Pardon, we?

NRC Webpagina's
21 JANUARI 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)