U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De tijd tikt door

ANNA VISSER
Tijdens een recente verjaardagsborrel kwam het gesprek al snel op het nieuwe millennium en de mogelijke problemen waarmee de komende oud- en nieuwviering gepaard kunnen gaan. De gastvrouw, digibeet en afkerig van rampenscenario's, begon zich steeds onbehaaglijker te voelen. ,,In Gouda zijn nu al alle kaarsen uitverkocht, dus als daar de stroom uitvalt op het uur nul, zitten zij goed'', wist iemand te melden.

,,Zou mijn videorecorder de millenniumwisseling doorstaan'', vroeg een ander zich af. ,,Ik ga een houtvoorraad aanleggen want stel dat de cv uitvalt'', sprak een derde.

Na afloop begaf de gastvrouw zich, voorzien van koude compressen, naar bed. Toen moest HP/De Tijd nog verschijnen! Als alles klopt wat in het artikel 'Murphy's millenniumfeest' te lezen valt, zijn de koude compressen op 31 december aanstaande niet aan te slepen.

Zo is het onzeker of de gemeentelijke sociale diensten en de waterschappen die het land droog moeten houden op tijd klaar zullen zijn. Niet uitgesloten wordt dat mensen voorraden gaan aanleggen en enorme bedragen aan geld zullen opnemen. Bevallen rond de eeuwwisseling wordt al ontraden en als de voorspellingen niet bedriegen zal aan het einde van het jaar een ware run op campingaz- stelletjes plaatsvinden alsmede op brandhout, olielampen en kaarsen. De website van het Millenniumplatform meldde op 1 januari: ,,u heeft nog 252 werkdagen tot 2000.'' Volgens HP/De Tijd heeft het platform ,,bewust voor deze manier van tellen gekozen. Zo wordt nog duidelijker hoe zeer de tijd dringt.''

Ook voor oud-fractieleider van de PvdA Jacques Wallage tikte de tijd door, zegt hij in een interview met VN. Niet iedereen was gecharmeerd van zijn overstap naar Groningen waar hij burgemeester werd. ,,Dat begrijp ik wel, maar ja, ook voor mij tikte de tijd door. Ik heb altijd het gevoel gehad dat de meest geschikte werkkring voor mij toch elders lag. En toen kwam elders plotseling beschikbaar. Ik vond dat ik mijn partijplicht had gedaan en dacht: mag ik nu weer iets leukers gaan doen?'' Partijplicht - heeft iemand hem gedwongen eerst als jongeling wethouder te zijn in Groningen, later Kamerlid te worden, nog later fractieleider? Hij wilde nu 'iets leukers' gaan doen - waarom wilde hij dan per se de nummer twee zijn op de kandidatenlijst voor de kamerverkiezingen in mei? Waarom toen niet gezegd: ,,Ik zet er een punt achter en ga rustig rondkijken naar een andere werkplek?'' Dat zou eerlijk geweest zijn - niet in de laatste plaats tegenover de kiezers. Hij zit nog maar kort in Groningen maar heeft het nu al over 'ze' wanneer hij over zijn oud-collega-Kamerleden spreekt: ,,Wat ze in Den Haag moeten leren, is dat wanneer ze praten over veiligheidsbeleid, ze het over lokaal beleid hebben.'' Wat een wijsheid - maar wat laat.

Elsevier besteedt onder meer aandacht aan de kersttoespraak van koningin Beatrix, waarin 'verzoening' centraal stond. Volgens het blad is het een hoogst actueel onderwerp, niet alleen op politiek en maatschappelijk vlak (excuses van Japan aan Nederland, excuses van Nederland aan Indonesië) maar ook in de wetenschap. Verzoeningsgedrag is volgens bioloog Frans de Waal niet aan de menselijke geest ontsproten en kan ook niet door een ideologie of religie worden toegeëigend. ,,Het feit dat zowel gewone apen als mensapen en mensen verzoeningsgedrag kennen, betekent dat het waarschijnlijk al meer dan dertig miljoen jaar oud is.'' In het artikel staan prachtige voorbeelden van verzoeningsgedrag bij chimpansees. Voorts blijken mannen sneller tot verzoening in staat dan vrouwen, iets wat ook opgaat voor mannetjes- en vrouwtjeschimpansees.

Afgezien van HP/De Tijd is de belangstelling van de weekbladen voor de recente verschijning van het zwartboek van het commu nisme nihil. Wel besteedt De Groene Amsterdammer vele pagina's aan Karl Marx. En ja hoor: ,,Het communisme dat Marx voor ogen stond had niets te maken met de regimes in Moskou of Bejing.'' Wat een wijsheid - maar wat kopen de 100 miljoen slachtoffers die in naam van communisme vielen ervoor?

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)