U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wakker liggen

ANNA VISSER
Naar verluidt wilde de ex-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, G. van Westerloo, zijn redacteuren wat minder achter het bureau, en vaker op straat zien. Het edele beroep van verslaggever diende in ere te worden hersteld.

Eveneens naar verluidt wil M. van Amerongen, die als hoofdredacteur bij het weekblad terugkeert, daar veel minder van weten, omdat hij er bepaald niet van overtuigd is dat het nieuws vooral op straat te vinden zou zijn, zo zei hij in een recent vraaggesprek. Newsy is de reportage over de Nieuwe Wilden van Hanoi misschien niet, onderhoudend is zij zeker. Het verhaal beschrijft de wederwaardigheden van twee jonge Vietnamese kunstenaars die na een lange leerschool een ,,hard maar eerzaam bestaan'' leiden en kunst maken die de interviewer doet watertanden. In het inzetje bij het verhaal staat dat Groene- redacteuren beurtelings te gast zijn van een Oegandees dagblad, een Boliviaanse tv-zender of een Kazachstaanse internetkrant. Wanneer de serie voorbij is, zou wellicht gedacht kunnen worden aan een nieuwe: een reeks ooggetuigenverslagen vanuit de vele vluchtelingenkampen in de wereld. Zo'n serie zou tegenwicht bieden tegen de tranen die nu vergoten blijken te worden om Kosovo en hij zou mensen die wakker liggen van dit drama wellicht tot het besef brengen dat 'Kosovo' niet op zichzelf staat.

Als we HP/De Tijd mogen geloven wordt al weken lang slecht geslapen in Nederland, zijn 'we' radeloos en vragen 'we' ons af waar 'we' aan zijn begonnen. De redactie benaderde dertien Nederlanders 'over hun verwarring'. Anders dan de schrijfster Marga Minco (,,Ik denk terug aan 50 jaar geleden'') voelt J.L. Heldring ,,geen solidariteit of affinitieit. Zo dichtbij is het ook niet; er heerst toch een andere beschaving dan de onze. Milosevic is geen tweede Hitler, dat vind ik te goedkoop. Hij is wel een ongelooflijke struikrover, die mensen met duizenden tegelijk uitmoordt. Maar ja, dat hadden de Turken eerder ook al in Bulgarije gedaan. Dat zijn daar kennelijk gebruiken.'' Echt wakker om wat zich in Kosovo afspeelt, doet geen van de ondervraagden. Opmerkelijk is wel dat ze ook niet wakker te blijken liggen van het jarenlange politieke en diplomatieke failliet dat zich nu in alle hevigheid openbaart. Ook komt het nogal vreemd over dat Haagse politici die beweren wel 'slapeloze nachten' door Kosovo te hebben met geen woord reppen over hun eigen rol. Waarschijnlijk omdat ze diep in hun hart weten dat die ook maar bijster weinig voorstelt. ,,Lijdzaam zien Kamer en kabinet toe hoe de NAVO een operatie uitvoert waaraan Nederland - politiek verblind - deelneemt'', aldus Elsevier. Het blad constateert dat ,,niemand het kabinet heeft kunnen betrappen op een politieke visie. (...) Het kabinet beschikt over geen enkel perspectief voor de langere termijn of is bang de grote NAVO- landen voor de voeten te lopen.'' Van deze terechte constatering zouden de burgers wakker moeten liggen - op wie hebben wij in vredesnaam gestemd, vorig jaar?

,,De politiek heeft het laten afweten'', zegt ook André Middelhoek, de voorzitter van het Comité van Wijzen dat vorige maand rapporteerde over de vriendjespolitiek bij de Europese Commissie die daarop besloot af te treden. Natuurlijk deden Europarlementariërs het voorkomen alsof zij dit hadden bewerkstelligd, maar volgens Middelhoek is dat pertinent onwaar. Het is niet onlogisch dat ze dit zeggen: op 10 juni zijn immers Europese verkiezingen en Europarlementariërs liggen vast wakker van de gedachte dat de kiezers, eindelijk wakker geworden, in groten getale de stembus zullen mijden.

'De enquête van het tweede garnituur' luidt de kop boven een verhaal in VN over de Bijlmer-enquête waarvoor niet de grootste talenten werden ingezet maar Kamerleden van het tweede garnituur, aldus dit blad. Het rapport is vanochtend openbaar gemaakt. Naar verluidt breken nogal wat betrokkenen, zoals de ministers Borst en Jorritsma, zich het hoofd over de vraag hoe ze hun positie veilig kunnen stellen.

Wat zullen zij lang wakker liggen.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1999



Eerder verschenen in deze rubriek:

Deuken in een masker
(15 april 1999)
Niemand weet het echt
(8 april 1999)
De groten der aarde
(1 april 1999)
Een heel goede ervaring
(25 maart 1999)
Een persoonlijke brief
(18 maart 1999)
Kwakkelen
(10 maart 1999)
Lijdenstijd
(4 maart 1999)
Wachten op gelijk
(18 februari 1999)
Tsjechov in de polder
(11 februari 1999)
Alleen gedachten
(4 februari 1999)
De buitenwereld
(28 januari 1999)
Het land van Flipje
(21 januari 1999)
Tijger was nooit depri
(14 januari 1999)
De tijd tikt door
(7 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)